Czy przekładka kierownicy opłaca się ???

20 Lip 2009, 23:30

Ostatnio trochę napaliłem się na kupno forda mondeo mk3 za 6tys zł. Silnik 2.0 tdci 130km hatchback. Po zrobieniu kosztorysu uważam, że wcale się tak nie opłaca tego robic:
-auto 6tys. zł
-części na przeróbkę co mnie zdziwiło 5tys. zł (ktoś mi mówił ze 3,5-4tys) czy to prawda?
-przerobienie 1,2tys zł
-rejestracja 1,5 tys zł

Razem mamy prawie 14 tys. zł. Jeśli części będą kosztowac tak jak w drugim wariancie opłaca mi się taka operacja jeśli moja wersja to niestety thank you :)
konrad1422
Początkujący

Miejscowość: PL

21 Lip 2009, 08:57

konrad1422 napisał(a):-rejestracja 1,5 tys zł

O ile wogóle Ci się uda...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

21 Lip 2009, 10:00

przeciez juz wczoraj Ci to pisalam... :P
alex84
Nowicjusz

Miejscowość: Szkocja

21 Lip 2009, 11:17

znowu off topic moze do tematu wrócmy :))
konrad1422
Początkujący

21 Lip 2009, 12:39

Wiec co do samochodów z UK to opłaca się przerabiać Land Rovera Freelandera ,przeróbka łatwa , przyjemna i co najważniejsze tania .
Rafal30
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa/Kings Lynn

21 Lip 2009, 12:56

wg. mnie odpuść sobie
za 10 tys. kupisz takiego w niemczech, fordy są stosunkowo tanie, a nikt ci idealnie nie zrobi przekładki,
Możesz jeszcze zapytań na www.angliki.fora.pl
andrewb25

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...

21 Lip 2009, 15:31

andrewb25 napisał(a):wg. mnie odpuść sobie
za 10 tys. kupisz takiego w niemczech, fordy są stosunkowo tanie, a nikt ci idealnie nie zrobi przekładki,
Możesz jeszcze zapytań na www.angliki.fora.pl

Dobra jeśli mi takiego znajdziesz to pijemy flache :) Powiedz mi co się da stosunkowo młodego ściągnąc z Niemiec i oczywiście w dieselku ?? Do max 12tys zł
konrad1422
Początkujący

21 Lip 2009, 17:37

pierwszy lepszy
[link do mobile.de wygasł]

od ceny odlicz te 300-400 Euro bo to przez telefon stargujesz, a na miejscu coś możesz jeszcze stargować.

licytuj
[link do eBay wygasł]

[link do eBay wygasł]
andrewb25

22 Lip 2009, 09:18

tak, tylko pamietaj o oplatach jakie musisz poniesc sprowadzajac samochod z Niemiec... silniki do 2.0 to jakies dodatkowe 200-300euro, ale te powyzej to juz ok 800euro :)
ale na bank nie oplaca Ci sie sprowadzac tego z GB.
Pozdrawiam!
alex84
Nowicjusz

22 Lip 2009, 09:37

alex84 napisał(a):tak, tylko pamietaj o oplatach jakie musisz poniesc sprowadzajac samochod z Niemiec... silniki do 2.0 to jakies dodatkowe 200-300euro, ale te powyzej to juz ok 800euro :)
ale na bank nie oplaca Ci sie sprowadzac tego z GB.
Pozdrawiam!

A co mnie to obchodzi opłaty, To se opłaci, chciał znać cenę za samochód to sie dowiedział.

A swoją drogą dla silnika do 2000cm3 akcyza =3,1%

dla silnika powyżej 2000cm3 akcyza =16,8%

a nie 200,300, 800 euro
andrewb25

22 Lip 2009, 10:45

Popieram kolegów którzy ci odradzają przekładkę. Moim zdaniem się to w ogóle nie opłaca !!

A co do tej akcyzy to powyżej 2000cm3 wynosi 18,6%
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

22 Lip 2009, 13:41

Mówicie ze się nie opłaca to ja Wam dam przykład:

Octavia 2001r. TDI 110KM za 6,5tys. zł, części do przekładki liczmy 4tys. zł, przekładka 1tys zł + opłaty 1,5zł mamy na gotowo zarejestrowany w PL za 13tys zł.

Powiedzcie mi czy taką octe kupie w PL za 13tys?? W to grubo wątpię bo to jest wręcz niemożliwe
konrad1422
Początkujący

22 Lip 2009, 14:05

Ale pomyśl też o dalszej odsprzedaży wiecznie tym autkiem nie będziesz jeździł , przerobione autko są też dużo tańsze . Ja osobiście bym się nie bawił w przekładkę , ale to jest tylko moje skromne zdanie .
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

22 Lip 2009, 15:07

no ja wiem, że nie wszyscy preferują sobie przerobionego anglika ale zawsze ktoś mi je w przyszłości kupi :) to będzie moje pierwsze autko i nie zamierzam się z nim tak szybko rozstawac.
konrad1422
Początkujący

22 Lip 2009, 15:53

[/quote]Powiedzcie mi czy taką octe kupie w PL za 13tys?? W to grubo wątpię bo to jest wręcz niemożliwe[/quote]

Chodzi o to, ze te samochody sa tu tansze, wlasnie dlatego, ze maja kierownice nie po tej stronie i w zasadzie nikt spoza Wysp ich nie kupuje... i jeszcze cos - samochod ktory tutaj ma ok 8-10 lat jest juz rowno dobity... oni tu nie dbaja o samochody - im to sluzy jako narzedzie do pracy, takze do ceny przekladki, dolicz sobie koszty napraw..

Jako jeden z pierwszych samochodow kupilam tutaj VW Passata z 1999 albo 2000 roku (nie pamietam dokladnie) na aukcji, za jedyne 850funtow, blahca z wierzchu super i to tyle - to byla najgorsza inwestycja w zyciu.. Po wejsciu do auta (powinnam wlasciciwe napisac JEZDZIDLA) zapalila sie cala choinka na desce rozdzielczej. A jak sie potem okazalo passat mial wspawany przod..

Powiedzialam siebie - nigdy wiecej. Zdecydowanie bardziej oplaca sie kupic samochod z salonu (teraz kupilam z Arnolda Clarka) - zaplacisz wiecej ale wiesz co masz. I w ogole przestrzegam przed kupowaniem samochodow od innych Polakow, Litwinow itp - ciagle widze jak nasi grzebia cos w silnikach, sami na wlasna reke zamiast jechac do mechanika.. a pozniej te amochody stoja tygodniami bo juz sie calkiem rozkraczyly.

Ja Cie nie chce odwiesc od tego pomysl, ale przemysl to dobrze zanim podejmiesz decyzje, ktorej potem bedziesz zalowal.
alex84
Nowicjusz