Czy przekraczasz dozwoloną prędkość?

O ile najczęściej zdarza Ci się przekraczać dozwoloną prędkość?

0-10 km/h
33
20%
11-20 km/h
64
39%
21-30 km/h
32
19%
31-40 km/h
12
7%
41-50 km/h
3
2%
powyżej 50 km/h
17
10%
nigdy nie przekraczam
5
3%
Razem głosów : 166

31 Lip 2019, 12:31

Raczej każdemu się to zdarza :oops: jak już to max 10
radzio12
Nowicjusz

17 Sie 2019, 18:06

Każdemu się zdarza tylko że niestety moim zdaniem kierowcy dzielą się na takich co przekraczają prędkość z głową i są tacy co robią to bezmyślnie.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

25 Wrz 2019, 22:19

Nikt za kierownicą święty nie jest ale nawet gdy mi się bardzo spieszy to w miejscach takich jak przejścia dla pieszych i wszędzie tam gdzie piesi mogą się pojawić jestem bardzo ostrożny. Jeśli sam sobie coś zrobie to moja głupota ale jeśli uderze w pieszego to życia lub zdrowia mu nie przywróce a lepiej dotrzeć później niż do końca życia mieć wyrzuty sumienia. Nie wspominając o innych konsekwencjach.
kraskeusz
Początkujący

Zdjęcia: 316

25 Wrz 2019, 22:44

W Zabudowanym tak do 10 poza 30 ale na autostradzie przy dobrej pogodzie kiedy niema dużo samochodów to ile fabryka dała jak zaczyna padać automatycznie zwalniam.
Kasper93
Nowicjusz

11 Gru 2019, 12:31

Przekraczam ale głównie poza terenem zabudowanym choć czasami tak myślę"gdyby wszyscy jeździli przepisowo to o ile mniej wypadków byłoby na naszych drogach i o ile więcej osób by żyło"
RobertoN
Początkujący

20 Lut 2020, 19:07

też mi się oczywiście zdarza chociaż staram się nie przekroczyć dozwolonej prędkości o więcej niż 40 km/h bo wiadomo że jak przekroczymy o 50 to już po prawku więc lepiej się pilnować :) Poza tym jak to mówią "spiesz się powoli" więc warto się tego trzymać
kaktusss
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SsangYong Rexton G4 - nowa odsłona
    Jest to prawdziwy samochód terenowy gdyż zachowano konstrukcję opartą na ramie (Quad frame), co w dobie samonośnych nadwozi w klasie SUV jest rzadkością. W stosunku do poprzedniego modelu nadwozie jest dłuższe (4850 ...
    Sala koncertowa na czterech kołach
    Czasy klasycznego radia AM/FM i stosów kaset magnetofonowych zdolnych zaspokoić większość muzycznych potrzeb kierowcy dawno już minęły. W najnowszym Lexusie LS można znaleźć nie tylko styl nawiązujący do japońskiej ...

06 Mar 2020, 18:51

co racja to racja. trzeba wiedzieć kiedy wziąć nogę z gazu
mateuszdudek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Lip 2021, 15:32

Wiadomo że się przekracza tym bardziej jak mam mocny silnik w dieslu 90km plus bardzo duży moment obrotowy i jak tu nie przekraczać prędkości jak samochód gwałtownie przyśpiesza. W trasie więcej niż 120 sie nie jeździ bo silnik wyje.
GEJ OK! Prowadzę najlepszy serwis mercedesa na Białołęce w Warszawie. Zapraszam wszystkich Gejów ale nie tylko.
AutoMero
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Seat Toledo II
Silnik: 1.9 tdi
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna

02 Lut 2022, 10:57

Kiedyś nie patrzyłem na przekraczanie prędkości ale od czasu wprowadzenia nowego taryfikatora to naprawdę trzeba uważać żeby nie otrzymać mandatu nawet w wysokości połowy płacy minimalnej w Polsce. Trochę za późno wprowadzone ale lepiej późno niż wcale.
kubik817
Nowicjusz

12 Sie 2023, 12:11

Generalnie katamaranami nie przekraczam.

Do przekraczania mam motora ! :mrgreen:

:wink:

.
AndySL
Początkujący

Zdjęcia: 3
Paliwo: Inne

23 Maj 2024, 10:52

Najlepsza w przekraczaniu jest moja żona. Na autostradzie nie przekracza 100 km/h, poza zabudowanym na 90tce jedzie 70-80km/, w mieście na 30stce popyla 60 km/h, na 50tce - 70-80km/h.

Jak ją pytam czemu tak, a zadaje jej to pytanie bardzo często to dowiaduje się, że w mieście to jej się zawsze śpieszy, a jak jedzie trasą to na wszystko mam czas i trzeba jechać ostrożnie.

Jeżdzi 10 lat i w życiu nie spowodowała kolizji ani nie dostała najmniejszego mandatu.
renkow2
Nowicjusz

02 Sie 2024, 20:00

LOTnick napisał(a):Znam taki zakręt w mojej okolicy, przed którym stoi "siedemdziesiątka" i przekroczenie prędkości o więcej niż 20km/h w lecie jest samobójstwem

A w mojej okolicy jest ostry zakręt z ograniczeniem do 60 km/h, którego nowym, sprawnym autem nie da się bezpiecznie pokonać szybciej, jak 40 km/h.
fynooh
Nowicjusz

11 Lut 2025, 17:02

Moje zdanie jest takie:
"paranoidalny kraj pod względem prawa i przepisów" oraz "psychiatryk otwarty" pod względem chamstwa i mentalności kierowców i pieszych. Nic dodać - nic ująć.
Kultura jazdy zachód vs Polska to niebo a ziemia.
Głosowałem, że w ogóle nie przekraczam prędkości dozwolonej. Dlaczego i dlaczego jest to prawdą? Bo nie przebywam w PL a tam gdzie często jestem ograniczenia na drogach tworzone są przez ludzi dla ludzi, nie dla zysków z mandatów i spraw sądowych.
Na prawie wszystkich niemieckich landówkach nawet dość wąskich w terenach niezabudowanych stoi 100km/h. Na autostradach bardzo często skreślone jest 130km/h co oznacza brak ograniczenia. Śmigam sobie do pracy służbowym wozem, mijam lewym pasem przy prędkości 180-200km/h radiowóz nie mam za to: "stać, policja, police, folow me a potem gleba, gleba gościu i kamieniobicie na komisariacie" a potem na leczeniu u psychologów pół roku bez prawka na rok z grzywną na 5000 talarów i kilkoma miechami w zawiasach.

Służbowo od roku 2005 dwa razy w tygodniu jeżdżę z Monachium do Florencji służbowym autem. Na tę chwilę jest to Passat z 2018 roku. Tam gdzie muszę jadę 110-130 lecz tam gdzie nie muszę i mogę to nie schodzi mi z 200km/h.
Czy "taki jaki jestem" jestem tam sam?
Nie, dla wielu nowych Audi, BMW czy Mercedesów ja po prostu przypycham autostradę, wlokę się.
Ilość mandatów od roku 2005 na terenie UE?
Zero. Ilość kolizji? Zero. Ilość zatrzymanych punktów? Zero. Ilość kontroli policyjnych? Jedna.
A teraz podam info z terenu Polski, tylko z 2024 roku - zabrane 20pkt., kontroli policyjnych bez powodu - po pierwszej pięćdziesiątce przestałem liczyć.

Kulturka jazdy w Polsce?
Nie było, nie ma i nigdy już nie będzie. Po Litwinach moim zdaniem - Polacy to drugie poj...by do granic rozpaczy.

PS. Celowo napisałem o mandatach w UE pomijając w formie przenośni Polskę. Ten kraj nigdy nie był i nie będzie w UE. Jedynie umownie i werbalnie ale nigdy choćby mentalnie.
VW Polo III, 6N2, 1.4MPI 16V 55kW/75KM, polift, HB, 2001.03, 182kkm, bez ABS, z klimą, 185/60r14
Marczelli
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Ciechanów
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Polo 6n2
Silnik: 1.4MPI 16V 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

13 Lut 2025, 18:05

Kiedyś jeździłem szybciej, ale teraz po wprowadzeniu nowych przepisów i taryfikatorów zdarza mi się sporadycznie przekraczać prędkość maksymalnie o 10- 15 km, ale tylko w warunkach na drodze, które na to pozwalają. Na ekspresówkach nie jadę więcej, jak dozwolone 120 km/h, a na autostradzie jadę najwyżej 130.
fynooh
Nowicjusz