11 Lut 2025, 17:02
Moje zdanie jest takie:
"paranoidalny kraj pod względem prawa i przepisów" oraz "psychiatryk otwarty" pod względem chamstwa i mentalności kierowców i pieszych. Nic dodać - nic ująć.
Kultura jazdy zachód vs Polska to niebo a ziemia.
Głosowałem, że w ogóle nie przekraczam prędkości dozwolonej. Dlaczego i dlaczego jest to prawdą? Bo nie przebywam w PL a tam gdzie często jestem ograniczenia na drogach tworzone są przez ludzi dla ludzi, nie dla zysków z mandatów i spraw sądowych.
Na prawie wszystkich niemieckich landówkach nawet dość wąskich w terenach niezabudowanych stoi 100km/h. Na autostradach bardzo często skreślone jest 130km/h co oznacza brak ograniczenia. Śmigam sobie do pracy służbowym wozem, mijam lewym pasem przy prędkości 180-200km/h radiowóz nie mam za to: "stać, policja, police, folow me a potem gleba, gleba gościu i kamieniobicie na komisariacie" a potem na leczeniu u psychologów pół roku bez prawka na rok z grzywną na 5000 talarów i kilkoma miechami w zawiasach.
Służbowo od roku 2005 dwa razy w tygodniu jeżdżę z Monachium do Florencji służbowym autem. Na tę chwilę jest to Passat z 2018 roku. Tam gdzie muszę jadę 110-130 lecz tam gdzie nie muszę i mogę to nie schodzi mi z 200km/h.
Czy "taki jaki jestem" jestem tam sam?
Nie, dla wielu nowych Audi, BMW czy Mercedesów ja po prostu przypycham autostradę, wlokę się.
Ilość mandatów od roku 2005 na terenie UE?
Zero. Ilość kolizji? Zero. Ilość zatrzymanych punktów? Zero. Ilość kontroli policyjnych? Jedna.
A teraz podam info z terenu Polski, tylko z 2024 roku - zabrane 20pkt., kontroli policyjnych bez powodu - po pierwszej pięćdziesiątce przestałem liczyć.
Kulturka jazdy w Polsce?
Nie było, nie ma i nigdy już nie będzie. Po Litwinach moim zdaniem - Polacy to drugie poj...by do granic rozpaczy.
PS. Celowo napisałem o mandatach w UE pomijając w formie przenośni Polskę. Ten kraj nigdy nie był i nie będzie w UE. Jedynie umownie i werbalnie ale nigdy choćby mentalnie.
VW Polo III, 6N2, 1.4MPI 16V 55kW/75KM, polift, HB, 2001.03, 182kkm, bez ABS, z klimą, 185/60r14