Czy przekraczasz dozwoloną prędkość?

O ile najczęściej zdarza Ci się przekraczać dozwoloną prędkość?

0-10 km/h
33
20%
11-20 km/h
64
39%
21-30 km/h
32
19%
31-40 km/h
12
7%
41-50 km/h
3
2%
powyżej 50 km/h
17
10%
nigdy nie przekraczam
5
3%
Razem głosów : 166

03 Lut 2012, 23:30

Wszystko zależy od tego czy widzę, że można trochę przygazować czy też nie. Jeżeli droga jest pusta i wiem, że okolica nie jest niebezpieczna (szkola, dzieciaki, przejscia dla pieszych itd.) to spokojnie jade te 30km/h za szybko. Czasami zdarzy pojechac się 50km/h za szybko. Najczesciej jezdze jednak w granicy 10km/h za szybko.
fontanero
Nowicjusz

Auto: Hyundai Tiburon

14 Lut 2012, 12:46

Ja prawie zawsze przekraczam o 10 km/h - czyli tyle, ile można, żeby policja odpuściła :D
Ale jak trafi się ciasna wieś, z wąską krętą drogą, gdzie nie sposób odgadnąć, czy zaraz zza jakiegoś płota jakiś dzieciak albo zwierzak nie wyskoczy - to bywa, że jeżdżę 30 tam gdzie wolno 50. Wolę być kierowcą-żółwiem niż mieć na sumieniu jakiegoś dzieciaka, czy choćby tylko wiejskiego Burka (nawet gdyby kolizja była ewidentnie nie z mojej winy).
Zasię raz trafił mi się dłuższy odcinek wąskiej, krętej drogi na Mazurach. Jechałem - swoim zwyczajem - o 10 km/h szybciej niż wolno. I nagle patrzę - za mną utworzył się karawan chyba z 15 aut. Jak tylko wyjechałem na prostszy odcinek - wszystkie 15 aut migiem mnie wyprzedziło. Wniosek - chociaż przekraczam prędkość o 10 km/h, to i tak jeżdżę zdecydowanie wolniej niż wynosi średnia krajowa. Albo przynajmiej średnia mazurska :D
- Proszę opisać pracę silnika. - Można własnymi słowami? - Można. - Brum, brum, brum, brum...
zielonolistny
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa

15 Mar 2012, 10:55

pisii35 napisał(a):Pytanie z serii - czy słońce świeci. Nie znam nikogo kto choć o kilka km nie przekracza prędkości. No chyba że mowa o Skandynawach - CI są wyjątkowo przepisowi we wszystkich dziedzinach życia, zwłaszcza na drodze :)
no dokładnie , tam gdzie mozna to się przyspiesza. Mamy to w naturze;)
Jankis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 1984
Auto: Honda Civic 2001

15 Mar 2012, 22:36

No chyba że mowa o Skandynawach

A ja słyszałem taką anegdotę, że jak europejski kierowca dojeżdża do szczytu to zwalnia, bo za szczytem może być zakręt, a Skandynaw przed szczytem dodaje gazu, bo za nim może być prosta :D
Poza tym Finowie od zawsze zajmowali pudła w WRC - coś takiego nie bierze się z przepisowej, spokojnej jazdy ;)
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

28 Mar 2012, 21:42

Generalnie w mojej okolicy ciężko przekroczyć prędkość bo zawsze jest duży ruch :)

Aczkolwiek... Jeśli nie jadę w sznurku, jeżeli widzę że wyprzedzanie ma sens to jadę szybciej. Jeżeli mam przed sobą pustą drogę i dobrą widoczność to naprawdę nie widzę przeszkód by jechać szybciej. Niemniej jednak dostosowuję prędkość do warunków i możliwości moich jako kierowcy.

Co do samochodów i prędkości... Z moich obserwacji wynika, że czym gorszy wózek tym większa prędkość...
nie rozumiałem miłości do samochodów... póki nie kupiłem Audi
Mietek851
Początkujący

Miejscowość: Lublin
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

29 Mar 2012, 11:10

To nie jest do końca tak, że te ograniczenia są bezzasadne, oczywiście zgadzam się, że nierzadko drogowcy zapomną zdjąć ograniczenie na czas remontu(choć ostatnio spotkałem się z odwrotną sytuacją, powycinali fragmenty drogi i nie uprzedzili).
Droga jest projektowana pod określoną prędkość(prędkość projektowa to prędkość określona znakami + 10km/h) za nią idą promienie łuków kołowych ,poziomych dla nich liczy się warunki stateczności, pochylenie jezdni na prostych, na zakrętach.
Od niej też zależą właściwości nawierzchni takie jak choćby przyczepność.
To wszystko jest przemyślane i dlatego jak słyszę, że każdy kierowca wie lepiej to po prostu nie wie o czym mówi.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford Focus - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego modelu najniższym spalaniem charakteryzuje się silnik Diesla 1.5 TDCi ECOnetic o mocy 105 KM. Producent deklaruje, że średnie zapotrzebowanie na olej napędowy jednostki to 3,4 l/100 km (w mieście: 3,8 l/100, ...

24 Maj 2012, 16:54

przeciez nie da sie nieprzekraczac, czego dowodem 2 mln dochodu z jednego fotoradaru na duzym warszawskim skrzyzowaniu :-) Tam tez sporo za jazde na czerwonym bylo, ale jakby nie bylo zgroza jechac 50 w miescie!
makaroni
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2003
Auto: Peugeot 307

06 Wrz 2012, 08:35

czasem się zdarza ale raczej nie
Rum
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

29 Paź 2012, 19:33

Chyba każdemu się zdarza ;)
mao616
Nowicjusz

Auto: Ford Focus Mk2, Hatchback
Silnik: 1.9
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2008

30 Paź 2012, 11:44

jak znam trasę to wiem czego się spodziewać i gdzie mogę przycisnąć :) jak nie znam trasy jadę wolniej, ale na pewno nie cały czas przepisowo
tobacco14
Nowicjusz

Auto: vw golf 4

08 Lis 2012, 12:38

Powyżej 50 km/h chyba za każdym razem jak wsiądę do auta. Oczywiście są sytuacje, w których jeżdżę też wolniej niż nakazuje ograniczenie. Zawsze dostosowuje prędkość do warunków jazdy. Nie rzadko zdarza mi się przekroczyć szybkość o ponad 100km/h, jednak to na drogach 3-4 pasmowych w Warszawie, takich jak S8, A2 itd. :)
MikeyBMWM
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 16 12 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: BMW M530d E39
Silnik: 3.0l 230KM / 465Nm
Typ: Sedan/Limuzyna

27 Kwi 2013, 17:09

Zdarza mi się przekraczać prędkość, ale z rozsądkiem. Jak jest mały ruch na drodze np. w sobotę rano lub w niedzielę to można przyspieszyć. Tak samo jak w nocy większość śpi, mały ruch to owszem noga na gaz :D
endriukrk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Golf MK2

28 Kwi 2013, 11:16

Przekroczenie prędkości to w Polsce norma. Szczególnie podczas jazdy po mieście. Praktycznie żąden kierowca nie jedzie 50 km/h, tylko zazwyczaj jeździ się 65 - 70 km/h. I robi to 99% kierowców.
Gdyby nie to, że jeżdżą oni z tą prędkością, to nasze miasta i główne drogi łączące miasta utonęły by w korkach. I łatwo to zaobserwować - wystarczy tylko, że na drogę w mieście wyjedzie EL-ka, kóra jedzie 50 km/h. Korek robi się od razu. Albo na jakiejś głównej drodze ktoś jedzie zgodnie z przeisem 50 km/h. Korek od razu gotowy.
A już nie wspomnę nieraz debilnego ograniczania prędkości do 30 czy 40 km/h. Wystarczy, że jeden kierowca weźmie sobie do serca te durne ograniczenia i całe miasto stoi w korku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy

20 Maj 2013, 14:26

Przyznam się, że regularnie przekraczam dozwoloną prędkość. Zwłaszcza w miejscach, gdzie postawiono ograniczenia do 30 - 40 :P . Normalnie po mieście jadę jakieś 60 - 70, więc nie za szybko. Za to poza obszarem zabudowanym jadę zazwyczaj przepisowo i naprawdę rzadko zdarza mi się przekraczać dozwoloną prędkość.

Pozdrawiam
Bayern
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 07 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007

03 Cze 2013, 15:48

Szczerze mówiąc to ciężko jest nie przekraczać dozwolonej prędkości, w niektórych miejscach zgodzę się co do znaków, ale niektóre są mocno przesadzone, człowiek ciągnąłby się jak żółw, nie znam chyba kierowcy, który kurczowo trzymałby się oznakowania, z drugiej strony jak widze niektóre rozwijane prędkości to włos się jeży :x :/
motomoto
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: PASSAT B5, 1,9, 101KM