Czy Straż Miejska może tak parkować?

02 Mar 2014, 13:19

Witam, dziś w okolicach godziny 13:00 tuż przed moim oknem pojawiła się Straż Miejska. Podejrzewam, że chodziło wystawienie mandatów dla właścicieli samochodów zaparkowanych na trawniku. Ale!

Czy oni mogą tak swobodnie parkować sobie jak im się podoba? Są przecież wolne miejsca parkingowe! Zdjęcie
belzebub
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Mar 2014, 14:04

Zależy jaka to droga.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2014, 16:13

Droga normalna. Osiedlowa, należąca do miasta.
belzebub
Nowicjusz

02 Mar 2014, 20:40

chyba nie zrozumiałeś przesłanki - zapoznaj się z art. 1 pkt 1 oraz art.1 pkt 2 pdpkt 1 i 2 ustawy prawo o ruchu drogowym. Następnie trzeba wiedzieć, jakie znaki są ustawione na wjeździe w tą ulicę oraz na niej. Jak nie ma żadnych znaków, to trzeba zapoznać się z ustawą o drogach publicznych i wtedy będzie wiadomo do jakiej kategorii dróg zaliczyć tą drogę. No i ewentualnie wspomniane znaki.
Ale zazwyczaj jest tak, że na takich drogach osiedlowych jest brak jakichkolwiek znaków, a więc obowiązuje tam samowolka.
Łatwiej by było, jakbyś zapodal miejscie w google maps.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Mar 2014, 20:54

nie ważne blokują wyjazd z miejsc parkingowych, ale oprócz nich 7 innych samochodów stoi niezgodnie z przepisami, nawet jeśli to droga wewnętrzna
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Mar 2014, 10:58

pocieszny napisał(a):ale oprócz nich 7 innych samochodów stoi niezgodnie z przepisami, nawet jeśli to droga wewnętrzna

A skad wiesz,jaka to droga, albo że są tam jakiekolwiek znaki, które określiłyby, że te samochody stoją nieprawidłowo zaparkowane? Jaki przepis mówi o blokowaniu innych parkujących samochodów, jeżeli kierowca tego pojazdu jest przy nim?
Ta droga może być zwykłą, osiedlową drogą, którą zarządza właściciel terenu, czyli np. spółdzielnia mieszkaniowa, MZB< czy jaka kolwiek inna firma? Wówczas jak nie ma żadnych znaków, a często niestety tak jest, to jest tam samowolka.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Instalacje LPG i ich generacje
    Czytając ten artykuł dowiesz się jakie są obecnie stosowane generacje instalacji LPG oraz jakie rodzaje zbiorników na gaz można montować w samochodach. Zaczynamy do Gazowych Układów Zasilania (GUZ) pierwszej ...

03 Mar 2014, 12:28

1parkowanie na trawniku niezależnie od drogi jest zabronione, parkowanie przy skrzyżowaniu jak i również na chodniku przy przejściu, nie ważne jaka jest droga zawsze są to źle zaparkowane wozy, jedyne usprawiedliwienie dla SM to wykonywanie obowiązków ale też nie mogą zostawić auta byle gdzie zwłaszcza że jest gdzie prawidłowo zaparkować,

BTW jeśli jesteś obok pojazdu albo w pojeździe to jest to zatrzymanie a nie parkowanie :wink:
na drogach wewnętrznych obowiązują zasady ruchu drogowego chyba, że jest tam tablica która informuje o innym stanie rzeczy,
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Mar 2014, 19:46

Dokładnie to jest to miejsce.
https://goo.gl/maps/qcAZ8

Własnie dlatego pytam, bo miejsca jest dość a oni w poprzek stają zajmując 2 miejsca. Przyjechali ludziom wystawić mandaty a sami nie do końca są w porządku. Czy im też się należy mandat za złe parkowanie?
belzebub
Nowicjusz

03 Mar 2014, 20:06

teoretycznie tak, praktycznie niedo udowodnienia i nie do wyegzekwowania
pocieszny
Forumowicz VIP

03 Mar 2014, 21:04

Jak to nie do udowodnienia? A moje zdjęcia? A Ja? A inne osoby które to widziały? A nagranie z monitoringu?
belzebub
Nowicjusz

03 Mar 2014, 21:43

Myślę że gdyby przyjechali , zaparkowali byle jak , nawet niezgodnie ze zdrowym rozsądkiem, w poprzek , skośnie , dachem do asfaltu i każdemu tam parkującemu oferowali browara , zrobili fetę i miłą atmosferę to nie było by tego tematu. Tutaj mamy :
belzebub napisał(a): Przyjechali ludziom wystawić mandaty
i dawaj po nich....co oni sobie myślą ...trzeba ich obsmarować , a co !
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

03 Mar 2014, 22:03

Dokładnie tak!
belzebub
Nowicjusz

04 Mar 2014, 09:38

sąd, bo do niego dojdzie jeśli już, orzeknie wykonywanie czynności służbowych (wystawianie mandatu), ja bym się nei interesował SM tylko kto ich wezwał, bo sami z siebie nie przyjechali :naughty:
pomijając fakt że przyjechali potrzebnie... teraz pytanie, który samochód twój?? ;>
pocieszny
Forumowicz VIP

04 Mar 2014, 15:29

Żaden, nie mam obecnie samochodu.
belzebub
Nowicjusz

04 Mar 2014, 21:55

belzebub napisał(a):Żaden, nie mam obecnie samochodu.

Nie patrz w okno , nie baw się w stróża porządku. Popatrz w telewizornie , poczytaj książkę lub gazetę , ogólnie się odpręż.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna