Zawracanie na rondzie wielopasmowym

07 Cze 2013, 19:15

Sytuacja następująca: Zawracanie na rondzie wielopasmowym ( 3 pasy ruchu). Wjeżdżając na skrzyżowanie ustępuje pierwszeństwa, jade lewym pasem z lewym kierunkiem pozniej przy wysepce, po wykonaniu manewru wyjeżdżam ze skrzyżowania jadąc PROSTO. Na kursie uczono mnie ze przy wyjeździe z takiego ronda można dawać prawy kierunek ale nie jest to wymagane i w kodeksie nie ma o tym wzmianki. Poza tym po zawróceniu pas po którym jadę prowadzi mnie prosto, nie zmieniam kierunku jazdy wiec kierunkowskaz jest zbędny. Wrzucając kierunek w prawo mogę także zmylić kierowców jadących za mną/obok mnie i mogą myśleć że zmieniam pas na prawy.
Proszę o pomoc bo nigdy nie wrzucałem tego kierunku na rondach wileopasmowych (na jednopasmowych zawsze ), ani na kurasie, ani na poprzednich 2 egzaminach i było dobrze nikt mi nie mowil ze robie źle. Dzisiaj na 3 podejściu typek powiedział że popełniłem błąd przy przejechaniu przez skrzyżowanie i przez to nie zdałem.
[link wygasł]
igor199544
Nowicjusz

Auto: nie mam

07 Cze 2013, 20:56

GryfX
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

07 Cze 2013, 22:52

potrzebne mi jakieś artykuły z kodeksu prawnego a nie domysły użytkowników. poza tym sprawa dotyczy wielopasmowego a wszędzie piszą tylko o jednopasmowych. od 2 godzin szukam tego i nie znalazłem nic co może mi pomóc.

-------------
artukułu 22 z kodeksu drogowego "Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu" w tej

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania nie-zwłocznie po wykonaniu manewru. - wynika ze nie zrobilem ani jednego ani drugiego wiec keirunek nie byl potrzebny.

wie ktoś gdzie w kodeksie znajde informacje o zjeździe z ronda bez sygnalizacji świetlnej?
igor199544
Nowicjusz

08 Cze 2013, 11:24

A gdzie to rondo jest? Zdjęcie jest troszkę niewyraźne i nie widać dokładnie linii wyznaczających pasy jezdni. Rondo wygląda bardziej na kwadratowe niż okrągłe, a jezdnie przy wjeździe i wyjeździe idą nie w okrąg, ale są proste. Wydawałoby się, że kierunkowskazu nie trzeba włączać, bo faktycznie mogłoby to oznaczać zamiar zmiany pasa. Zjeżdżając z tego skrzyżowania, raczej nie zmienia się kierunku jazdy, bo jedzie się już na wprost teoretycznie od osi tego ronda.
Czy przed wjazdem na to skrzyżowanie jest znak C12 ze znakiem A7?
Napisz gdzie to jest ( miasto oraz skrzyżowanie jakich ulic. Bezpośredni obraz z google maps będzie może wyraźniejszy niż ta fotka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Cze 2013, 12:24

to jest rondo przy makro w lublinie, ulubiony punk na egzaminie i najciekawsze jest że kazdy egzaminator ma swoją odrębną teorie na temat tego ronda i sposobu jechania przez nie. Jest to skrzyżowanie wincentego witosa i krańcowej.

link google maps: http://maps.google.pl/maps?q=lublin+mak ... e&t=h&z=17

Kilkadziesiąt metrów wczesniej jest koniec drogi z pierwszeństwem i nad tym znakiem jest zamontowany ustąp pierwszeństwa. Bezpośrednio przed krawędzią jest jeszcze stop i znak informujacy o ruchu okrężnym. proponuje żebyś wszedl w google maps i włączył street view w miejscu zaznaczonym na zdjęciu które dodałem w poprzednim poście i prześledził trase zawracania. z góry dzięki wielkie

zapomniałem dodać że teraz sątam dwa pasy do skrętu w lewo ( zdjecia z maps są nieaktualne) ale to nic nie zmienia. jechalem przy wyspie, potem lewym pasem a za rondem zacząłem zmieniać pasy i zjeżdżać do prawej krawędzi jezdni wiec dobrze zrobilem.
igor199544
Nowicjusz

08 Cze 2013, 15:37

No cóż. Ja tu nie bardzo widzę sens włączania prawego kierunku. Chyb a faktycznie takie zachopwanie może wprowadzić w błąd innych kierujących, że chcesz zmienic pas. No ale z drugiej strony prawym kierunkiem można sygnalizować w tym miejscu dwa manewry - zmiana pasa ruchu lub zmiana kierunku jazdy. A że jest się na rondzie, to teoretycznie zjeżdżając z niego, zmieniasz kierunek jazdy. A zatem powinien być włączony prawy kierunkowskaz. Dla jadących za tobą nie ma to za bardzo znaczenia, ponieważ samochód, jadący za tobą z twojej prawej strony i tak ma pierwszeństwo, jakbyś chciał zmienić pas ruchu.
Tak więc teoretycznie zjeżdżasz z ronda, więc powinien być właczony prawy kierunek. Ale jest to tylko moej zdanie i niekoniecznie musi być trafne. W każdym bądz razie ja bym się prawdopodobnie tak zachował, ale jak pisałem, nie znam tego regionu, nie znam tego ronda, więc wypowiadam się tylko wg tego co widać na mapie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

FIAT 500 L - auto zbudowane z myślą o rodzinie
    FIAT 500 L - stylistycznie włoska nowość nawiązuje do miejskiej, kultowej 500-setki, jest autem zbudowanym z myślą o rodzinie. Będzie go można podziwiać podczas targów MOTOR SHOW 2013 w Poznaniu. Większością wymiarów ...
    Nissan Juke Nismo
    Nissan Juke Nismo obrazuje ducha innowacji i wzbudza zainteresowanie, dzięki któremu koncepcja Nismo stała się jedną z najbardziej uznawanych nazw w sportach samochodowych oraz w grach. Wprowadzając markę Nismo do ...

08 Cze 2013, 17:10

wydaje mi sie manewrem zmiany kierunku jest właśnie podwójny skręt w lewo czyli zawracanie a pozniej juz prosto. trudno dojść prawy bo w kodeksie nic nie ma.. dzięki za odpowiedź. tak czy inaczej myśle ze warto sie odwołać. może powtórzą mi egzamin. chyba cos jest nie tak skoro jeden na dziesięciu egzaminatorów widzi w tym problem że nie wrzuca sie kierunkowskazu w takim miejscu i upierdala nawet jak ktoś pojedzie 40 minut bezbłędnie.
igor199544
Nowicjusz

09 Cze 2013, 10:35

Inwencja i pomysły niektórych egzaminatorów są porażające..
W/g mnie - warto się odwołać..
Nie piszesz dokładnie jaki był powód negatywa - tylko kierunkowskaz ??
Akurat na tym rondzie po skręceniu w lewo i w lewo kierunkowskaz bym wyłączył i jechał pasem jak Ty(wszystkie pozwalają na jazde "na wprost") .. Pas ewentualnie bym starał się zmienić po opuszczeniu ronda.. Nie wprowadza to zbędnego zamieszania..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

09 Cze 2013, 11:44

miałem jeszcze błąd za prędkość. jechałem 52 km/h z górki. egzminator który mi sie trafił to złamas, słyszałem o nim już wiele historii. Zrobilem dokladnie jak napisales, za rondem zacząłem zmieniac pas na prawy. powiedział w tym momencie ze popełniłem błąd i powtarzamy manewr. Pojechalem 2 raz w to samo miejsce i zawrocilem z tym ze teraz wczesniej zminilem pas na prawy. "dziękuje wynik negatywny". Kierunkowskaz był przyczyną oblania egzaminu. O błędzie mowil po zjezdzie z ronda wiec myślalem ze chodzi o zmiane pasa. Później wrocilem do ośrodka jako kierowca, nie przesiadalem sie, wiec mysle ze warto nawet ubiegać sie o wynik pozytywny tego egzaminu. Jak sie odwołam i będzie to jednoznaczne ze skargą na tego typka to będę miał problemy ze zdaniem w mieście bo powie swoim koleżkom po fachu żeby mi nie zaliczali egzaminu bo sie odwołałem. haha to jest śmieszne!!!
igor199544
Nowicjusz

09 Cze 2013, 11:50

igor199544 napisał(a):Jak sie odwołam i będzie to jednoznaczne ze skargą na tego typka to będę miał problemy ze zdaniem w mieście bo powie swoim koleżkom po fachu żeby mi nie zaliczali egzaminu bo sie odwołałem

Nie panikuj.. chociaz teoretycznie jest to mozliwe, to zasadniczo egzaminator dostaje do reki karte kursanta i nie wie nawet czy on zdaje 1. czy 8. raz, czy zabrane miał PJ za punkty czy za alkohol ..
Zawsze możesz przenieść papiery do innego WORDu..
Powodzenia..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

11 Cze 2013, 17:10

igor199544 napisał(a): Pojechalem 2 raz w to samo miejsce i zawrocilem z tym ze teraz wczesniej zminilem pas na prawy. "dziękuje wynik negatywny". Kierunkowskaz był przyczyną oblania egzaminu.

Z twojego opisu wynika że wszystko zrobiłeś ok.Pas na prawy możesz spokojnie zmienić na rondzie jak i za nim tu i tam są linie przerywane.Włączenie prawego kierunku było błędem?Odwołanie moim zdaniem jest całkowicie uzasadnione jak oblałeś tylko przez kierunkowskaz zjeżdżając z ronda.
Masz na piśmie przyczynę oblania?
Film też powinieneś mieć przeanalizuj go spokojnie i zobacz jak to wygląda.
Codziennie przejeżdżam przez to rondo i jest bardzo nie ciekawie.
Mimo że jest dobrze oznakowane wypadki są co kilka dni.
Jazda po rondzie pod makro niby proste.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van
Rok produkcji: 1995

11 Cze 2013, 19:17

Napisałem dosyć obszerne odwołanie ;d z opisem całego zajscia, odniesienie do kodeksu itp. wyszła cała strona a4 czcionką 12stką. do tego dorzucilem wypowiedź naczelnika drogówki który wypowiadał sie w jednym z wywiadów na ten temat. Dorzucilem plyte ze zdjeciami tego miejsca i kopie wyniku egzaminu. Myślałem że to wszystko będzie załatwione w wordzie, ale jak sie okazało niedawno cos sie zmieniło i moje odwołanie idzie do starostwa powiatowego czy czegoś takiego. Mam czekac na telefon ale nie powiedziano mi ile to bedzie trwało. Dam znać jak bede miał jakieś info :)
igor199544
Nowicjusz

23 Cze 2013, 12:45

śmeich na sali. dokumenty złożyłem 2 tygodnei temu a dopiero teraz dotarły do starostwa ahhahaha
igor199544
Nowicjusz

23 Cze 2013, 15:53

Na filmiku widać, że po drugim skręcie w lewo, kierowca zmienia pas na najbardziej skrajny prawy, wrzuca więc kierunek (zmiana pasów). Może też wrzucić kierunek w prawo i zająć pas do jazdy na wprost, ale lewy (bezpieczniej, bo duży ruch i nie przecinamy dwóch pasów). Po zjeździe z ronda możemy zmienić pas na skrajny prawy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Cze 2013, 22:13

Objechałem to rondo na googlach i podczas zjeżdżania z ronda, jak się nie zmienia pasa to kierunku nie nalezy włączać. Włączenie kierunku podczas zjeżdżania z tego ronda może wprowadzić w błąd innych kierujących, bo lewy kierunek w tym miejscu oznaczałby chęć zmiany pasa z lewego na środkowy. Zawracając na tym rondzie lewy kierunek nalezy właczyć tylko dwa razy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika