Czy tak powinna działać klimatyzacja?

13 Mar 2022, 18:27

Opel Astra G 2002r 1.6

Dziś u mnie słoneczko przygrzało :D i a aucie było prawie jak w czerwcu po postoju na słońcu. :D

Więc włączyłem klimatyzację, działa tak jak powinna , chłodzi tak jak trzeba i szybko ale zwłaszcza na początku dobiega do środka dźwięk tak jakby delikatnego wycia. Jak podziała 5 minut to przestaje być słuchać ten dźwięk. Mam wrażenie że nasila się gdy auto było najbardziej obciążone np podjazd pod duża górę albo nagle przyspieszanie aczkolwiek nie zawsze było to regułą.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

14 Mar 2022, 19:58

Sprężarka od klimatyzacji zawsze obciąża trochę silnik ale nie powinno być tu słychać żadnych metalicznych dźwięków. Poobserwują ją podczas pracy i posłuchaj nawet na postoju przy biegu jałowym.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Mar 2022, 17:13

Mam teraz o.co innego pytanie. O wentylator klimatyzacji.

Na postoju gdy włączę klimatyzację bądź gdy jest włączona i się zatrzymam to się nie kreci wentylator. Ale klimatyzacja chłodzi na pewno gdy jadę. Na początku miałem włączony sam nawiew na zimny przez ok 5.minut i potem włączałem klimatyzacje i za niedługi czas od leciało bardzo zimne powietrze, sprawdziłem tak kilka razy, za każdym razem efekt ten sam czyli musi działać.

Więc czy wentylator kręci się tylko wtedy gdy jadę.? Jest taka możliwość.

W Astrze g jest kontrolka wentylatorów zapalająca się przy zapaleniu i potem mi gaśnie ( taką pomarańczowa,.podobna do kwiatka) więc na tej podstawie można sądzić że jest wentylator sprawny.
ineedl
Stały forumowicz

15 Mar 2022, 17:41

Wentylator przy włączonej klimatyzacji z tego co wiem też nie pracuje cały czas, a tylko wtedy gdy załącza się sprężarka bo terowany jest przez czujnik wysokiego ciśnienia.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Mar 2022, 18:32

Dziękuję za odpowiedź. Czyli wszystko jest w porządku.

Czy skoro chłodzi tak jak trzeba i szybko to powinienem uzupełnić czynnik chłodzący? Czy da się sprawdzić to czy jest to tyle co trzeba ?
ineedl
Stały forumowicz

15 Mar 2022, 19:24

ineedl napisał(a):Czy skoro chłodzi tak jak trzeba i szybko to powinienem uzupełnić czynnik chłodzący? Czy da się sprawdzić to czy jest to tyle co trzeba ?
Poczekaj jeszcze aż robi się ciepło :) przynajmniej 20 stopni na dworze i wtedy zobaczysz jak chłodzi. Teraz jest chłodno więc ocena pracy klimatyzacji może być złudna.

Ilości czynnika nie sprawdzisz bez jego odessania przez specjalne urządzenie do diagnostyki, nabijania klimatyzacji.

Jeżeli klimatyzacja działa i chłodzi prawidłowo nie słychać jakiś niepokojących dźwięków jak np. szumy z kratek nawiewu to raczej jest wszytko ok.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Opel Ampera, samochód elektryczny podbija Europę
    Ampera – rewolucyjny elektryczny model Opla – to zgodnie ze statystykami sprzedaży z maja 2012 najlepiej sprzedający się w Europie samochód elektryczny. Ten niezwykły pojazd – mający ponad 20-procentowy ...