Nie załącza klimatyzacji - Meriva 2 OPEL

12 Mar 2022, 18:21

witam mam problem nie odpala mi klimatyzacja . sprawdzilem napiecie na sprezarke podczas pracy kiedy powinna isc i dochodzi 6V (uszkodzony jakis przekaznik?) i ogolnie jak odlacze przewody od czujnika klimatyzacji na skraplaczu to nie zalacza sie wentylator (gdzies pisali ze w oplu powinien wtedy pracowac ktos potwiedzi ?) jak sam podaje napiecie na sprezarke to uklad pracuje grzeje rurke i wentylator sie zalacza. ma ktos schemat tego ukladu do merivy 2 2011r?
antektenhard
Obserwowany

13 Mar 2022, 00:18

Przy jakiej temperaturze na dworze sprawdzałeś pracę klimatyzacji? Pamiętaj, że przy niskiej temperaturze może się nie załączać. Najlepiej sprawdzić jak by było więcej niż +10 na zewnątrz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Mar 2022, 10:41

Załączy załączy.

Masz nabity układ? Przy niskim stanie czynnika sprężarka się nie włączy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

13 Mar 2022, 11:45

Ja założyłem że układ jest nabity, ale faktycznie po zimie jeżeli pojawiła się jakaś nieszczelność może być niewystarczająca ilość czynnika w układzie klimatyzacji i wtedy sprężarka nie załączy się.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Mar 2022, 20:22

Dokładnie - zanim zaczniesz cokolwiek grzebać i naprawiać, najpierw podjedż i sprawdz, czy w układzie jest ciśnienie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Od czego zależą ceny ubezpieczenia OC?
    Cena za ubezpieczenie OC nie jest określona w sposób jednolity. Każde towarzystwo ubezpieczeniowe oferujące taką polisę komunikacyjną może brać pod uwagę przy wyliczaniu wysokości składki ubezpieczeniowej inne czynniki. ...