Czy takie BMW jest godne polecenia ?

08 Mar 2016, 21:34

Jaka jest wasza opinia na temat BMW 3 (LINK PONIŻEJ), co jest wadą w tym modelu, jaką ma ogólną ocene ten samochód, jest godny polecenia czy trzeba omijać go szerokim łukiem ? Czy ten silnik jest dobry, niema z nim problemów?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
MotoS
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Mazda 6, Toyota Celica
Silnik: 2.0 , 1.8 (143KM)
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

08 Mar 2016, 21:57

Pierwsza wada to silnik. Kto kupuje BMW z 4 cylindrami? Ktoś kogo nie stać na BMW.
Potem takie niby BMW jest niedoinwestowane, bo części kosztują jak do BMW.

Inna sprawa, że silnik miał problemy z napinaczem łańcucha rozrządu, który powodował jego rozciąganie.

I jeszcze to śmieszne wyposażenie (korbki, manualna klima i marne szmaty na fotelach)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

08 Mar 2016, 21:59

Chyba faktycznie trzeba zacząć zliczanie ile razy dziennie ktoś zakłada temat i pyta o e46.
Kolego wszystko masz opisane w innych tematach nawet na tej samej stronie 1-wszej w dziale "jakie auto kupić".
Zacznijmy od budżetu jakim dysponujesz,bo nie jest to tanie auto w utrzymaniu,chociaż popularność tego modelu jest tak duża że mam nadzieję że to wkrótce się zmieni i ceny części zaczną tanieć,ale nie wiem czy mój tok myślenia pod tym kątem jest dobry i czy nie będzie właśnie odwrotnie.
W przebieg autka które podałeś nie patrz,ma już fajny rocznik poprawiono w nim pewne rzeczy na które "początki produkcji" cierpiały ale kupując jakikolwiek samochód nie należy kierować się także rocznikiem.
Tak jak kolega dzida pisze,ten silnik miał takie problemy także lepiej omijaj ten motor,bo koszta napraw nie są tanie.
Jak BMW to przynajmniej 6 cylindrów i chociaż sam jeżdżę 4-roma cylindrami to wiem,że człowiek uczy się na błędach:).
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

08 Mar 2016, 22:35

Moja koleżanka z pracy kilka miesięcy temu zamieniła Focusa mk1 w dieslu na BMW z dokładnie tym silnikiem. Początkowo była zachwycona, bo wiadomo, że jakość materiałów, ich spasowanie, poziom wyciszenia to zupełnie inna bajka niż w leciwym Fordzie, no i znaczek na masce ładny :D Wczoraj jednak przyznała mi się, że kiedy ostatnio przejechała się tym swoim starym Focusem (do tej pory go nie sprzedała) stwierdziła, że to jej BMW to straszny muł, nie dający żadnej frajdy z jazdy i bardzo żałuje, że zamiast napalać się na znaczek na masce po prostu nie kupiła młodszego Focusa (boi się spalania w 6cylindrówkach). Generalnie sprawdza się to, co napisał tu kiedyś jeden z forumowiczów - 4cylindy w BMW bardzo szybko się nudzą.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

08 Mar 2016, 22:52

Nie wiem czy to nie byłem przypadkiem ja :) ,
Jak przesiądziesz się na początku z 60 konnego wozidła to będzie Ci się wydawało że jeździ dużo lepiej,z czasem jednak zaczniesz kręcić silnik pod czerwone pole co jest bardzo wkurzające i wręcz niekulturalne.
Niestety ale "tylnonapędowce" tak mają-jest pewna strata mocy przez co silnik nie wyrabia i nie ma tu czego ukrywać popatrzcie sobie na ceny bmw z 6 cylindrami jakby nie było wieksze silniki często powyżej 2 litrów bo takie należy tu kupować,większe spalanie a taka bunia i tak jest sporo droższa i dużo bardziej ceniona od 4 cylindrowca.
mateo199214
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 31 07 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi 80 2.0ABK B+G Climatronic
Silnik: 2.0 ABK
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1993

09 Mar 2016, 16:55

Dzięki wszystkim za zainteresowanie i odpowiedź. Mi nie zależy tyle na osiągach samochodu co na tym by był w miare tani w utrzymaniu, ale skoro ten silnik jest taki awaryjny to będe omijał go szerokim łukiem, aktualnie jeżdżę Celicą VII i jest to tanie w utrzymaniu auto a przede wszystkim bezawaryjne, psuje się tylko to co się zużyje przez lata eksploatacji więc przesiadki do takiego BMW pewnie bym żałował.
MotoS
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Mazda 6, Toyota Celica
Silnik: 2.0 , 1.8 (143KM)
Paliwo: Inne
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważajmy na rowerzystów bo to jeszcze nie koniec sezonu
    Wrzesień zaskoczył w tym roku wysokimi temperaturami i wszystko wskazuje na to, że utrzymają się one do końca miesiąca. To dobra informacja dla rowerzystów, dla których oznacza to dłuższy sezon rowerowy. Kierowcy ...

09 Mar 2016, 17:32

Lepiej kup jakieś e36 z lepszym wypo. i silnikiem z lpg.
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

09 Mar 2016, 18:44

MotoS napisał(a):Mi nie zależy tyle na osiągach samochodu co na tym by był w miare tani w utrzymaniu

każdy tam mówi jak szuka z BMW R4 i potem żałuje i jest jak opisałem w pierwszym poście, bo gdzie tu taniość jak spalanie to początek?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

09 Mar 2016, 18:52

Dokładnie. Kolego szukaj czegoś z R6 pod maską. Kiedyś Kiedyś też chciałem takie coś czyli "upośledzone bmw" ale zdałem sobie sprawę że to się mija z celem bo to nie jedzie.
Tutaj jest taka od gościa z forum [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tutaj 5er turas zobacz sobie [link do oferty na Allegro wygasł]
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994