Czy ten Renault Captur jest ok?

06 Mar 2018, 23:15

Cześć. Przymierzam się do kupna autka. Ma to być autko wyższe niż zwykły kompakt, ale nie za duże. Spodobał mi się Renault Captur. Przeglądając otomoto natknąłem się na kilka ciekawych egzemplarzy. Najbardziej spodobał mi się ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] . Niestety nie mam żadnego doświadczenia w kupowaniu używanych aut, dlatego chciałbym was prosić, abyście rzucili na tego Captura okiem i powiedzieli co myślicie. I o co pytać właściciela przez telefon?
pazday
Początkujący

07 Mar 2018, 07:47

pazday napisał(a): I o co pytać właściciela przez telefon?

Czy ma zdjęcia auta z przed naprawy :?: Jak mocno było pokiereszowane :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2018, 09:38

Renault Captur nie jest wielkości kompaktów, to takie podwyższone Clio, które więcej pali i jest droższe. Za te pieniądze można znaleźć coś ciekawszego. Ewentualnie kupić Clio Grandtour za 2/3 tej ceny.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Mar 2018, 11:54

yeti65 napisał(a):Czy ma zdjęcia auta z przed naprawy :?: Jak mocno było pokiereszowane :?:

Sugerujesz, że był bity?

Ossy napisał(a):Renault Captur nie jest wielkości kompaktów, to takie podwyższone Clio, które więcej pali i jest droższe. Za te pieniądze można znaleźć coś ciekawszego. Ewentualnie kupić Clio Grandtour za 2/3 tej ceny.

Clio Grandtour to kombi. Ja szukam czegoś wyższego, nie dłuższego, takiego, do którego łatwiej wejść, czyli albo minivan albo crossover. Jechałem Capturem parę razy i podoba mi się to autko. Myślałem jeszcze nad Citroenem C4 Picasso. I tu zaciekawił mnie taki model:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tylko nie ma podanej mocy, ale na pewno nie będzie to wyższa moc niż 115, więc nie wiem czy samochód nie będzie bardziej przymulał niż 90KM Captur, który jest trochę lżejszy. No i mimo, że klasa wyżej niż Captur, to wydaje się uboższy w środku. Co myślicie?
pazday
Początkujący

07 Mar 2018, 12:37

Dam Ci taką radę. Jeżeli szukasz pewnego i młodego auta, a budżet masz na to spoko. Nie chcesz zwiedzać na próżno całej polski. To w wyszukiwarce zaznacz kraj pochodzenia Polska, pierwszy właściciel, serwis ASO. 90% sprowadzanych aut jest po dzwonach. Oczywiście takie auto z polskiego salonu również mogło mieć przygody, ale szansa na znalezienie dobrego auta jest duuużo większa.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2018, 12:50

yeti65 napisał(a):90% sprowadzanych aut jest po dzwonach.

Skąd wiesz?

Ten Captur ma zaznaczone, że był serwisowany w ASO no i jest pierwszy właściciel... tylko jest też sprowadzany. Trochę szkoda, bo już nakręciłem się na to autko (ew. Citroena, który tez jest sprowadzany).

A co byś od siebie polecił w takiej kwocie, przy warunkach jakie postawiłem?
pazday
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018
    Drużyna Renault zajęła drugie miejsce w międzynarodowym turnieju BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018, który odbył się w dniach 19-21 stycznia 2018 r. Renault Polska oraz Anndora, autoryzowany koncesjoner Renault ...
    Jak wymienić samemu koło w samochodzie osobowym?
    Sprawna wymiana koła w samochodzie wymaga pewnej praktyki, ale dobrym punktem wyjścia może być teoretyczne opanowanie tej operacji. Co jest niezbędne i w jakiej kolejności należy wykonywać poszczególne czynności? Wyjaśniamy ...

07 Mar 2018, 13:11

Ale nie ma zaznaczone, że jest bezwypadkowy ani nie ma na ten temat żadnej wzmianki w opisie, co u handlarza równa się z tym, że był bity :yes:
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T

07 Mar 2018, 13:26

pazday napisał(a):Ten Captur ma zaznaczone, że był serwisowany w ASO no i jest pierwszy właściciel...

Ale już bezwypadkowość nie jest zaznaczona :sly:
pazday napisał(a):A co byś od siebie polecił w takiej kwocie, przy warunkach jakie postawiłem?

yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2018, 13:44

Citroen C4, polski salon, gwarancja, od pierwszego właściciela, bardzo dobre wyposażenie, duży bagażnik 408l:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Mar 2018, 13:55

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - warto poszukać czasem czegoś co stoi w ASO. Silnik spokojnie do 200 tys wytrzyma przy normalnej eksploatacji, pytanie jakie przebiegi planujesz.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2007

07 Mar 2018, 14:07

yeti65 napisał(a): [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... c0dfda6f58 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 5736b88c28
Suzuki odpada ze względu na 4x4 i LPG no i wizualnie mi się nie podoba ani z zewnątrz, ani wewnątrz. Venga dużo ładniejsza, ale to benzynka ze sporym silnikiem. Zbyt oszczędna to ona chyba nie będzie? :/

@Ossy z Citroena interesuje mnie tylko C4 Picasso, zwykła C4 jest za niska. :)

@mateusz9986
Bardzo skromne wyposażenie ma ten Captur. Nie warty swojej ceny wg mnie.

A jakieś inne propozycje jeszcze?
pazday
Początkujący

07 Mar 2018, 14:20

pazday napisał(a):Bardzo skromne wyposażenie ma ten Captur. Nie warty swojej ceny wg mnie.

I słaby silnik, jeżeli uprzesz się na Captura, to szukaj raczej tego mocniejszego TCe 120.
Nie bez powodu na otomoto są prawie same TCe 90.
A Venga 1,6 dużo raczej nie spali, W rodzinie jest Hyundai Ix20 z tym samym silnikiem i po Krakowie przy spokojnej jeździe pali poniżej 7l/100km. Venga ma automat, więc pewnie spali więcej, ale 8l/100km w jeździe tylko miejskiej to max, a przy mieszanej pewnie zejdzie poniżej 7l.
Małe silniki turbodoładowane wcale w realu nie palą mniej, one są oszczędne tylko na papierze.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2018, 14:33

pazday wersja uboga ale chociaż w miarę pewna i możliwa do zweryfikowania. Ogólnie średnio wierzę w bezwypadkowe, idealne auto z Niemiec, roczne lub dwuletnie za mniejszą cenę niż ten sam egzemplarz jest w Polsce. Po pierwsze mało kto sprzedaje od razu nowe auto a po drugie Niemiec głupi też nie jest. Jeżeli potrzebujesz auto trochę wyższe to może Dacia Sandero Stepway ? Wiem że zaraz zaleje mnie fala hejtu, ale to auto jakoś drastycznie nie różni się od Captura a możesz kupić nowe.
mateusz9986
Zaawansowany

07 Mar 2018, 14:40

W tym bużecie to i nowy duster z klimą by się załapał :mrgreen:
Jeździłem, wrażenia zdecydowanie na plus. Ale Pazday raczej szuka auta dobrze wyposażonego.
Ostatnio edytowany przez yeti65, 07 Mar 2018, 14:44, edytowano w sumie 1 raz
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Mar 2018, 14:44

I moim zdaniem to lepszy pomysł niż ściąganie za taką samą kasę auto od Niemca który płakał - co innego gdyby budżet był niższy lub chciałbyś auto innej klasy kupić w takim budżecie ale sam Captur od Sandero czy Dustera za wiele się nie różni.
mateusz9986
Zaawansowany