Grand Scenic II 1.5 disel. Ocena ogłoszenia.

08 Mar 2018, 19:12

Witam,
Sprawa przedstawia się następująco:
moja poczciwa vectra się rozsypała i pilnie potrzebuję nowego auta na dojazdy do pracy (25km w jedną stronę). Szukam czegoś w moim mieście i w oko mi wpadła ta renówka ( [link do oferty na Olx wygasł] ) Na plus porobione są jakieś naprawy, na które sprzedawca ma faktury, a przede wszystkim kuszą mnie opłaty ważne jeszcze prawie cały rok. Jutro po pracy chcę podjechać obejrzeć auto i tu potrzebuję waszej pomocy. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach auta? O co pytać sprzedawcę? Jakie są główne mankamenty tego auta? I czy w ogóle warto się pakować w ten model.
Pozdrawiam,
Rafał
RafałMaciej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 04 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.8 115KM
Rok produkcji: 1999

08 Mar 2018, 21:10

Dobra cena, wygląda przyzwoicie, atut że krajowy chodz ja bym się bał 1.5 DCI z tym przebiegiem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Mar 2018, 21:16

Dlaczego strach? rozsypuje się silnik przy tych przebiegach?
RafałMaciej
Nowicjusz

08 Mar 2018, 21:17

1.5 DCi jest po prostu fabrycznie wadliwy. To jeden z najgorszych silników ever.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Mar 2018, 21:24

No nie do końca, tam głównie chodziło o wadliwy układ wtryskowy który szybko się eksploatował, w którymś roku zostało to poprwione ale nie pamiętam w którym. Naprawa układu była bardzo droga, klasa premium nie była tak droga w naprawach jak 1,5 DCI. Galakty jakby to był nagorszy silnik to by go nie pchali do tej pory do wszystkiego, ten silnik mocno podbił rynek nowych aut.

Edit' poszukałem na temat tych wtryskiwaczy i w 2006 przeszła zmiana z awaryjnego Delphi na Siemensa wiec w egzemplarzu który Cie zainteresował jest jeszcze te gówniane. Taki artukuł mi się jeszcze trafił warto przeczytać jak i poszukać info w innych źródłach https://moto.wp.pl/15-dci-francuski-bes ... 754611329a

także jak szukasz koniecznie 1,5 to bierz od 2007
Ostatnio edytowany przez Kao, 08 Mar 2018, 21:34, edytowano w sumie 1 raz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Mar 2018, 21:34

W tym konkretnie wtryski po regeneracji i nowa pompa wtryskowa. No nic pojadę jutro obejrzeć i będę oceniał. Jeszcze jakbyście mogli podpowiedzieć na co szczególnie zwrócić uwagę przy oględzinach byłbym niezmiernie wdzięczny.
RafałMaciej
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy stosowanie dodatków do oleju i paliwa się opłaca?
    Kierowcy ze względu na utrudnioną sytuację na rynku samochodów, coraz częściej poszukują rozwiązań, które pomogą im utrzymać silnik pojazdu w jak najlepszym stanie przez długi czas. Jedną z opcji, jaką oferują ...
    LED-owa rewolucja
    Jeszcze niedawno za szczyt nowoczesności uchodziły reflektory biksenonowe, jednak ich kariera już dobiega końca – dziś nowe modele aut coraz częściej wyposażane są w reflektory LED. Mało kto wie, że pierwszym samochodem ...