Czy to bezpieczne?

17 Mar 2013, 15:02

Witam mam problem:
Standardowy rozmiar opon letnich to : 245/45/R18 93V, lecz niestety byłem zmuszony do natychmiastowego zakupienia troszkę innych zimowych mianowicie: 245/40/R18 93V.
Teraz pytanie czy ta zmiana jest bezpieczna dla mnie i dla auta? Boje się ze opona może spasc z felgi (fabryczne alu.)lub uszkodzić układ jezdny.
Ps: mam do przejechania ponad 2500km. marka auta Opel Insygnia 2.0cdti 118kw.
Dzieki za odpowiedzi.
Sysuniaddr
Nowicjusz

Auto: Opel insygnia
Silnik: 2.0 cdti 160KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

17 Mar 2013, 16:53

Nic Ci nie spadnie, zmieniasz tylko profil więc minimalnie zmniejszy się prześwit auta i wskazanie licznika. Możesz ewentualnie odczuwać to że auto będzie twardsze.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

18 Mar 2013, 23:26

Hejka, :D
Średnica koła przy rozmiarze 245 45 18 to 67,77
Średnica koła przy rozmiarze 245 40 18 to 65,32
Jak widać, czasami coś wydaje się podobne, ale w tym wypadku jest to poza normami i jest to rozmiar niehomologowany.
Pozdro! :D
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

20 Mar 2013, 00:39

Wiec reasumujac te opony nie sa homologowane do tego auta. Lecz poza tym sa jakies inne zastrzezenia?
Sysuniaddr
Nowicjusz

20 Mar 2013, 00:57

slickrz napisał(a):Jak widać, czasami coś wydaje się podobne, ale w tym wypadku jest to poza normami i jest to rozmiar niehomologowany.

Tia dosyc idealne pdejście tym bardziej że nie wiadomo na jaki kraj albo na jaki rynek jest homologacja.
Ciekawe co homologacja na felgi w innym rozmiarze wielkości i szerokości?

slickrz napisał(a):Średnica koła przy rozmiarze 245 45 18 to 67,77
Średnica koła przy rozmiarze 245 40 18 to 65,32

Podałeś średnice która ma wpływ na prędkośc obrotową koła a przy tak małej zmianie skupiłbym się na profilu który będzie niższy o 12mm więc tragedii nie ma.

Przekłamanie we wskazaniu prędkości będzie wynosić około 3% w dół.

Sysuniaddr napisał(a):Wiec reasumujac te opony nie sa homologowane do tego auta. Lecz poza tym sa jakies inne zastrzezenia?

Ogólnie nie będzie problemu tylko na naszych drogach bezpieczniej mieć troszkę mięska więcej które będzie amortyzować zetknięcie z nie homologowaną dziurą w asfalcie :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Mar 2013, 09:14

Ok dzieki wielkie za odpowiedzi. Z tymi drogami to nie ma problemu, jade w trase ( calosc po autostradzie), po powrocie neda czekaly na mnie noweczki continentale we wlasciwym rozmiarze. Pozdrawiam hej.
Sysuniaddr
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Samochód dla niepełnosprawnego kierowcy
    Odsetek osób niepełnosprawnych w Polsce wynosi ponad 12% mieszkańców, czyli 3,1 mln obywateli. Podobnie sytuacja kształtuje się w całej Europie. Najczęstszą przyczynę niepełnosprawności stanowią schorzenia układu ...

21 Mar 2013, 12:42

To super, że masz już oponki. P.S. Nie ma za co Pozdrowionka!
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3