REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
jiGsaw napisał(a):Silniki robią coraz gorsze. Mój benzyniak wiem, że normalnie użytkowany 600 - 800 tys km zrobi, a taki 1.4 VW z 2005 roku myślę, że powinien spokojnie 300 - 400 tys machnąć.
arbuzjusz napisał(a):No właśnie, o ile jest w dobrym stanie.Tym bardziej,że jest tam jeszcze zainstalowany LPG.Ja dużo nie jeżdżę, nie liczyłem dokładnie ale myślę ,że w roku robię do 10.000 km.A tak ogólnie, pomijając markę pojazdu, prawie 200.000 tyś przebiegu dla benzyniaka w ciągu 7 lat użytkowania to "ogólnie" dużo? Nie wiem czy w moim konkretnym przypadku,gdzie właściciel tego pegueota jest pierwszym i jedynym właścicielem a auto jest kupione przez niego w salonie może mieć jakieś plusy w stosunku do tak dużego przebiegu.
arbuzjusz napisał(a):300, 400 tyś km? czyli w przypadku tego pegueota zostało powiedzmy jakieś 100.000 km bezpiecznej granicy,że silnik nie padnie biorąc pod uwagę ,że ma już przejechane prawie 200.000 km. Czyli i tak ryzyko,że ten silnik może teraz np. niedługo "kopnąć w kalendarz" jest duże.Heh, gdyby miał tak z 50.000 przejechanego mniej.Tak patrzę po necie,że średnio samohcody-benzyny zarejestrowane w 2006 r mają tak pomiędzy 100.000 a 150.000 przejechane.Więc te prawie 200.000 w przypadku tego pegueota to chyba jednak powyżej średniej.
Vermin napisał(a):Nie znam się na tych jednostkach ale jeśli to trwała jednostka peugeota, JEST W DOBRYM STANIE i będziesz o nią dbać to do 400 000 KM bym się nie martwił.
arbuzjusz napisał(a):ale ten przebieg nie daje mi spokoju bo jest większe ryzyko,że silnik może szybciej paść niż z mniejszym przebiegiem