BMW 3 E90 czy Volvo V50 2.0D

04 Maj 2013, 17:01

Witam.Zamierzam kupić jedno z wyżej wymienionych samochodów.Proszę o poradę, który z tych egzemplarzy polecacie. Przedstawię dokładniej specyfikację.
Nadwozie: Kombi
Silnik: BMW 2.0 163KM Volvo 2.0 146KM (diesel)
Rok: BMW 06-07 Volvo 07-09(lift)
Generalnie interesuje mnie awaryjność tych dwóch pojazdów, koszt eksploatacji...itd

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
kolo0787
Obserwowany

Auto: mazda

04 Maj 2013, 23:35

Mogę wypowiedzieć się tylko o Volvo bo takim jeżdzę :D Auto bardzo praktyczne, dobrze się prowadzi, trzyma się drogi, rewelacyjnie zachowuje się w zakrętach, silnik 2.0D (136KM) doskonale sobie radzi do tego skrzynia 6 biegowa zapewnia dynamiczną jazdę. Koszt serwisowania na pewno nie będzie większy od BMW, jest coraz więcej polecanych nieautoryzowanych serwisów Volvo. Spalanie w cyklu mieszanym 6-6,5 litra. Wymiana oleju raz w roku lub co 20tyś.km. Trzeba zwrócić uwagę na filtr DPF i turbo, odpowednie użytkowanie zapobiega problemom. W zależności od wyposażenia zadbaną i pewną sztukę poliftową można kupić od 38tyś PLN. Skupiłbym się na modelach od 2008r.
Przez 20tyś.km. użytkowania wymieniłem tarcze+klocki przód, wymiana oleju, filtrów, kontrola mechanizmów, zawieszenia, filtra DPF, zmiana języka w kompie na PL - koszt całości 1800zł. Producent mówi o wymianie rozrządu przy 240tyś.km.
Gwarantuję Ci że będziesz bardzo zadowolony przesiadając się z mazdy do v50.
2.0D to silnik od PSA, dobrze zgrany z innymi podzespołami samochodu, jak chcesz coś lepszego to poszukaj silnika volvowskiego 2.4 D (D5-180KM, żywotność silnika 700tyś.km.), ciężko będzie znaleźć.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

05 Maj 2013, 10:15

Ciężko porównywać te dwa auta. BMW to limuzyna klasy średniej premium, V50 to kompakt na bazie focusa o ile dobrze pamiętam. Na pewno Volvo będzie z tego tytułu znacznie tańsze w zakupie przy podobnym roczniku i stanie, reszta na korzyść BMW.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

05 Maj 2013, 13:08

Właśnie dużo czytam na różnych forach o opiniach ludzi przesiadających się do volvo z innych marek. Kilka osób przesiadło się z BMW i są pozytywnie zaskoczeni, ja też spodziewałem się o wiele mniej od tego samochodu. Mimo iż oparte jest na częściach z Forda komfort, dynamika i przyjemność z jazdy jest o niebo lepsza niż w Fordzie (miałem okazję wypróbować Focusa kombi i Mondeo kombi - żadne z nich nie dorównuje volvo). Jak dla mnie to dobrze że volvo kożysta z dobrych rozwiązań innych marek jeszcze bardziej je udoskonalając. BMW i Volvo to dwa różne rodzaje samochodów, każdemu podoba się coś innego.
Te samochody mogę polecić, sprzedawca sprawdzony i pewny, jeśli chcesz więcej szczegółów to proszę pisać prywatną wiadomość, nie chcę tu robić reklamy. Szanuję ludzi uczciwych i będę ich polecał.
http://www.axon-cars.pl/szczegoly.php?id_ogloszenia=63
http://www.axon-cars.pl/szczegoly.php?id_ogloszenia=65
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

05 Maj 2013, 13:48

jiGsaw napisał(a):Ciężko porównywać te dwa auta. BMW to limuzyna klasy średniej premium, V50 to kompakt na bazie focusa o ile dobrze pamiętam. Na pewno Volvo będzie z tego tytułu znacznie tańsze w zakupie przy podobnym roczniku i stanie, reszta na korzyść BMW.

Po prostu tyle :). Całość zawarta w tym poście...
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

06 Maj 2013, 01:21

Rom33 - na pewno masz swoją część racji. Nie neguję, że V50 to o wiele lepsza wersja Focusa, podobnie jak Audi A3 to znacznie lepszy Golf, czy Alfa Romeo znacznie lepszy Fiat.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Maj 2013, 19:18

A jak wygląda sytuacja z silnikiem benzynowym,powiedzmy minimum 1.8. Domyślam się że dużo mniej awaryjny lecz spalanie będzie dosyć znaczne.
kolo0787
Obserwowany

Auto: mazda