[W176][2016] Czy to jest czujnik deszczu?

04 Lut 2021, 16:28

Witam. Chciałem się zapytać czy to jest czujnik deszczu czy tylko czujnik automatycznego włączania świateł? Niby jak się zatrzymam to wycieraczki wolniej działają ale jak jadę to cały czas tak samo.
Szymon035
Nowicjusz

Auto: Opel Astra 4
Silnik: 1.4 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

05 Lut 2021, 09:31

Patrząc na to zdjęcie to mogą być dwa czujniki w jednej obudowie.

Jak to sprawdzić najprościej?
Jak masz światła z pozycja auto to na pewno będzie też czujnik zmierzchowy. Włączasz pozycję auto przy włączonym zapłonie a lepiej przy odpalonym silniku i zakrywasz ten czujnik ręką lub czym innym tak żeby nie docierało do niego światło. Jak zapalą się wtedy światła mijania to będzie oznaczało że jest czujnik zmierzchowy. Po jego odkryciu powinny one zgasnąć z lekkim opóźnieniem 3-5 sekund.

Jak jest czujnik deszczu to przy manetce od wycieraczek powinieneś mieć też pozycję auto. Włączasz ją i lekko psikasz na ten czujnik jakimś spryskiwaczem tak żeby tam pojawiły się kropelki wody na szybie nad czujnikiem. W tym momencie powinny włączyć się wycieraczki przetrzeć szybę i wyłączyć. Jeszcze jedno jeżeli to jest czujnik deszczu to wycieraczki muszą do niego sięgać piórami.

Daj znać co ci wyjdzie po takim sprawdzeniu :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Lut 2021, 16:33

Jeśli chodzi o czujnik zmierzchu to jest i działa. Jeśli chodzi o wycieraczki to tak pisze w instrukcji:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

A na manetce wygląda to tak:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jeśli mam ustawione te 3 kropki to wycieraczki włączają się co około 7-8 sekund a jeśli ustawię na 4 kropki to co około 3 sekundy i nie ważne czy leje wodą na czujnik czy nie. A wycieraczki sięgają w czujnik.

Jest jeszcze jakaś inna szansa żeby sprawdzić czy to auto posiada ten sensor bo powinno posiadać. Może się zepsuł.
Szymon035
Nowicjusz

05 Lut 2021, 17:03

Wygląda na to że to jest czujnik deszczu. Znalazłem taki sam na allegro zobacz sobie [link do oferty na Allegro wygasł]

Szymon035 napisał(a):Jeśli mam ustawione te 3 kropki to wycieraczki włączają się co około 7-8 sekund a jeśli ustawię na 4 kropki to co około 3 sekundy i nie ważne czy leje wodą na czujnik czy nie. A wycieraczki sięgają w czujnik.
Przy braku wykrycia deszczu z tego co wiem nie powinny się włączać w ogóle. Ja to rozumiem z instrukcji tak że jak ustawisz trzy kropki i zostanie włączona wycieraczka jak zostanie wykryty deszcz. Tak samo w tym trybie szybszym.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Lut 2021, 18:22

Czujnik deszczu reguluje czas załączania się wycieraczek w zależności od intensywności deszczu. I przy jednakowym ustawieniu, czas przerwy między wycieraniem jest różny, zależny jedynie od intensywności opadu. U mnie jak nie pada to wycieraczki ustawione na auto nie reagują w ogóle.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

06 Lut 2021, 09:56

yeti65 napisał(a):Czujnik deszczu reguluje czas załączania się wycieraczek w zależności od intensywności deszczu. I przy jednakowym ustawieniu, czas przerwy między wycieraniem jest różny, zależny jedynie od intensywności opadu. U mnie jak nie pada to wycieraczki ustawione na auto nie reagują w ogóle.

Tak to zazwyczaj działa w autach, gdzie na manetce od wycieraczek jest napis AUTO. Masz taki?
Natomiast w tym Mercedesie działa to w mniej więcej podobny sposób, tylko że jest to jakby "rozbudowane". Jak pada mżawka, to włączeniu na trzy kropki wycieraczki włączają się co jakiś czas i pracują w trybie wolnym ( machnięcie wycieraczki jest w tym samym tempie co praca na wolnym biegu ). Natomiast przy włączeniu przy tej samej mżawce czterech kropek, spowoduje, że wycieraczki będą włączały się częściej i każde machnięcie będzie z taką szybkością jak na biegu szybkim. Z tym, że te machnięcia będą pojedyncze i co jakiś czas. Rzadziej na trzech kropkach i częściej na czterech kropkach. Może i jest to dobre rozwiązanie, bo przy AUTO nie raz jest tak, że jak się jedzie przy małej mżawce, to te wycieraczki czasem trzeba włączyć samemu, bo czujnik włącza je za rzadko.
Rokiko napisał(a):Jest jeszcze jakaś inna szansa żeby sprawdzić czy to auto posiada ten sensor bo powinno posiadać. Może się zepsuł.

Sensor jest, bo wycieraczki się włączają. No i widać go na szybie zresztą. Jeden jest od naświetlenia, a drugi od deszczu. Jedynie co, to musisz sprawdzić, czy te wycieraczki na trzech czy czterech kropkach włączają się tak przy każdym deszczu, czy te 3 sek i 8 sek liczyłeś przy tym samym deszczu. Może jak będzie bardziej mocny deszcz, to będą się włączały częściej.
Tutaj jednak tak czy inaczej trzeba wziąść pod uwagę fakt, że system może i dobry, ale niepotrzebnie namieszany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lut 2021, 11:50

Bardzo dziękuję wam za odpowiedzi. Przetestuję to jak będzie padał normalny deszcz. :)
Szymon035
Nowicjusz