Podstawowy Serwis

18 Mar 2020, 16:47

Witam :) Posiadam auto Mercedes-Benz E200 Kompresor, W211, Silnik 1.8, 184 KM, 2008 r., automatyczna skrzynia biegów, Benzyna/LPG, przebieg 104000. Proszę o poradę w związku z wymianą oleju. Z tego co wyczytałem to dobrym będzie 5W40. Mechanik mówi, że bez różnicy jaka firma aby tylko spełniał normy mercedesowskie.
1. Jaka norma jest wymagana do tego modelu auta, 299.3? 299.5? Czy może inna? Czy to może ma znaczenie jedynie w nowszych autach (3, 4 lata)?
W serwisowej książce znalazłem informacje o wymianie filtrów i kilometrażu:
Wymiana oleju skrzyni biegów i filtra - 60.000 km
wymiana oleju silnikowego i filtra - 25.ooo km
filtr powietrza - 80.000 km
filtr kabiny - 60.000 km
filtr paliwowy - 250.000 km
2. Zgadzacie się z kilometrażem? Na co głównie zwracać uwagę przy kupnie filtrów? Bo np. filtr kabiny cenowo waha się od 70 do 200 zł.
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :)
niescieruk
Obserwowany

18 Mar 2020, 20:10

niescieruk napisał(a):Bo np. filtr kabiny cenowo waha się od 70 do 200 zł.
Najlepiej jak będzie z wkładem węglowym i taki filtr wymieniasz raz w roku ni patrząc na przebieg.
Filtr powietrza wymieniasz przy wymianie oleju razem z filtrem oleju i olejem w silniku najlepiej po około 10tkm i powinno być ok.
Filtr paliwa możesz wymienić raz na 100tkm i będzie ok.
niescieruk napisał(a):Wymiana oleju skrzyni biegów i filtra - 60.000 km
Tu jest ok i tego przebiegu bym nie przekraczał. Można go zmniejszyć w przypadku jazdy po mieście.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Mar 2020, 18:59

Do tego silnika fabryka zaleca oleje o normach tych,które wymieniłeś z dołączeniem jeszcze 229.1,5W30 lub 10W40,naturalnie 5W40 to kompromis właściwy.Nie zapomnij także o wymianie oleju w kompresorze turbo,wspomaganiu kierownicy i tylnym moście,to jest Mercedes,jesli będziesz dbał a nie wiadomo jaki jest w nim przebieg rzeczywisty ,to pojeżdzisz nim,bo Mercedesy mechanicznie to solidne auta,trzeba tylko o nie dbać należycie jak o kobietę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Kwi 2020, 06:35

Dziękuję bardzo za pomoc :)
niescieruk
Obserwowany

07 Gru 2020, 18:07

Ja swoje auto oddaje do sprawdzonego serwisu BMW. Wybrałem punkt, który należy do autorskiego programu BMW. W warsztacie pracują profesjonaliści i zawsze wiedzą, co będzie najlepsze dla mojego auta. Szczerze polecam!
michale46
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kamperem na wakacje - poradnik dla początkujących
    Podróż kamperem jest porównywana do żeglowania na pokładzie jachtu. Przez wielu jest to uznawane za jeden z najlepszych sposobów na spędzenie wakacji. Na szczęście nie trzeba być właścicielem dobrze wyposażonego ...
    Udany silnik 8AR-FTS turbo "200t" - Lexus
    Przez całe dekady Lexus konsekwentnie wyposażał swe samochody w benzynowe silniki wolnossące – od słynącej z wyjątkowej kultury pracy widlastej ósemki w pierwszym flagowym Lexusie LS 400, po pięciolitrowe V8 ...