Czy to ma sens?

28 Paź 2018, 13:02

Witam,
Noszę się z zamiarem kupna auta do wszystkiego. :roll:
Potrzebuję samochodu mało awaryjnego, pakownego, najlepiej 4x4 (wyjazdy na ryby, trzeba pociągnąć za sobą łódkę) . Musi być bezpieczny, bo będą jeździły dzieci. Auto miałoby posłużyć kilka dobrych lat.
Po głowie chodzi mi Subaru OUTBACK III z roku 2006-2009.
Benzyna 2,5 litra + LPG. Skrzynia manualna (wyleczyłem się z automatów).
Po zakupie auta chciałbym zrobić gruby serwis. Rozrząd, zawieszenie i wszystko co wymaga wymiany albo wymagałoby w najbliższym czasie.

Czy jest szansa, że taki pomysł wypali i pojeżdżę dłuższy czas bez odwiedzania mechaników raz w miesiącu? Obecnie jeżdżę starszym autem i do roboty jest ciągle coś, jazda jak na minie. :evil:

Ewentualnie w grę wchodzi Skoda Octavia II FL 4x4 kombi ~2010 r. Tutaj jedynie diesel 140KM CR + manual ale to jednak diesel, a nie wolnossaca benzyna i koszty serwisu mogą być duuuuuuże. No i OUTBACK wizualnie wygrywa zdecydowanie.

Pozdrawiam
mekDa
Nowicjusz

28 Paź 2018, 14:33

Ogólnie spoko ale w przypadku outback'a też nie licz na jakiś super tani serwis.
Silnik ma mechaniczną regulację zaworów więc co jakiś czas trzeba będzie do tego zajrzeć, zwykle co 30-50kkm jeśli jeździsz na gazie. Nooo a pod maską boxer i żeby się do tego zabrać trzeba go opuścić
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Paź 2018, 15:19

Wiem, że serwis nie byłby mega tani. Ale chciałbym zrobić raz a porządnie i cieszyć się autem. Jeździłem też a6 allroad c5, czy serwis OBK będzie droższy?

Co do luzów zaworowych, czy w tej wersji na pewno konieczne jest opuszczanie silnika? Czytałem gdzieś, że koszt takiego zabiegu około 400 zł i nie trzeba było rwac silnika.
mekDa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czeka cię wymiana opon? Pamiętaj o zasadzie 3P
    Szukasz nowych opon i nie wiesz, jak je wybrać? Planujesz wymienić zimówki na letnie i nie wiesz jak znaleźć profesjonalny warsztat, który ich nie zniszczy? Jak odróżnić ten profesjonalny serwis od przypadkowego? ...