Czy to ma sens?

28 Paź 2018, 12:02

Witam,
Noszę się z zamiarem kupna auta do wszystkiego. :roll:
Potrzebuję samochodu mało awaryjnego, pakownego, najlepiej 4x4 (wyjazdy na ryby, trzeba pociągnąć za sobą łódkę) . Musi być bezpieczny, bo będą jeździły dzieci. Auto miałoby posłużyć kilka dobrych lat.
Po głowie chodzi mi Subaru OUTBACK III z roku 2006-2009.
Benzyna 2,5 litra + LPG. Skrzynia manualna (wyleczyłem się z automatów).
Po zakupie auta chciałbym zrobić gruby serwis. Rozrząd, zawieszenie i wszystko co wymaga wymiany albo wymagałoby w najbliższym czasie.

Czy jest szansa, że taki pomysł wypali i pojeżdżę dłuższy czas bez odwiedzania mechaników raz w miesiącu? Obecnie jeżdżę starszym autem i do roboty jest ciągle coś, jazda jak na minie. :evil:

Ewentualnie w grę wchodzi Skoda Octavia II FL 4x4 kombi ~2010 r. Tutaj jedynie diesel 140KM CR + manual ale to jednak diesel, a nie wolnossaca benzyna i koszty serwisu mogą być duuuuuuże. No i OUTBACK wizualnie wygrywa zdecydowanie.

Pozdrawiam
mekDa
Nowicjusz

28 Paź 2018, 13:33

Ogólnie spoko ale w przypadku outback'a też nie licz na jakiś super tani serwis.
Silnik ma mechaniczną regulację zaworów więc co jakiś czas trzeba będzie do tego zajrzeć, zwykle co 30-50kkm jeśli jeździsz na gazie. Nooo a pod maską boxer i żeby się do tego zabrać trzeba go opuścić
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Paź 2018, 14:19

Wiem, że serwis nie byłby mega tani. Ale chciałbym zrobić raz a porządnie i cieszyć się autem. Jeździłem też a6 allroad c5, czy serwis OBK będzie droższy?

Co do luzów zaworowych, czy w tej wersji na pewno konieczne jest opuszczanie silnika? Czytałem gdzieś, że koszt takiego zabiegu około 400 zł i nie trzeba było rwac silnika.
mekDa
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...
    Sprawność kierowcy - co o niej decyduje?
    Statystyki wypadków bezlitośnie pokazują konsekwencje ludzkich błędów. Budowane z myślą o ochronie kierowców pojazdy, a nawet specjalnie projektowane drogi, które mają wybaczać uczestnikom ruchu ...