Kombi w benzynie od rocznika 2011/2012

27 Paź 2018, 19:13

Cześć wszystkim,

od około miesiaca poszukuje nowego samochodu (rodzina się powiększyła)

Potrzebuje samochodu dobrze wyposażonego i ładowanego, a najlepiej do tego z bezawaryjnym motorem.

Do pracy mam 3km (około 5minut), więc diesel odpada. W ciagu tygodnia robię około 30 do 100km.

Kilka/Kilkanaście razy do roku wyjazdy 200 do 1000km i raz na rok ewentualnie trasa UK-Polska i z powrotem (mieszkam w UK).
Czasem coś przewieźć, jakaś komodę itp.

Dzisiaj oglądałem Avensisa T27 1.8 valvematic w najbogatszej wersji prestige i wszystko spoko, ale to auto ledwo jedzie.. a pozatym raczej bliżej mi sercem do Audi czy BMW (chociaż rozum mówi co innego).
Z Avensisa zrezygnowałem.

Juz rozkładam ręce.. nowsze silniki benzynowe mają turbo i dwumas i sobie myśle, że to jak diesel...

Pozatym silniki TFSI nie cieszą się dobrą opinią.. nie wiem jak z silnikami BMW..

Napisałem, że poszukuje rocznika 2011+ bo zależy mi na bluetooth przedewszystkim. Wezmę tez pod uwagę jeżeli ktoś poleci starszy rocznik.

Najgorsze jest to, że diesli jest 90%, a benzyna to odsetek z silnikami 4.0+, a ja szukam maksymalnie 3.0 litrowego..

Ktoś pomoże?
grzkar1733
Nowicjusz

27 Paź 2018, 19:22

grzkar1733 napisał(a):Juz rozkładam ręce.. nowsze silniki benzynowe mają turbo i dwumas i sobie myśle, że to jak diesel...

Benzyniaki mają dwumasowe koło już od dawna, w "bardziej prestiżowych" markach od kilkunastu lat. Różnica między pb a on w tej kwestii polega na tym, że w benzyniaku, ze względu na bardziej łagodny przebieg krzywej nm koło dwumasowe jest praktycznie bezobsługowe (zwykle 300kkm+)

grzkar1733 napisał(a):Pozatym silniki TFSI nie cieszą się dobrą opinią.. nie wiem jak z silnikami BMW..

Z BMW wcale nie lepiej

grzkar1733 napisał(a):Napisałem, że poszukuje rocznika 2011+ bo zależy mi na bluetooth przedewszystkim. Wezmę tez pod uwagę jeżeli ktoś poleci starszy rocznik.

Jeśli chcesz kupić dobrze wyposażone auto z udanymi silnikami to zostaje Ci volvo/mazda. Jeśli zejdziesz z rocznika to lexus ale tu masz wyłącznie sedany (o ile odpowiada Ci ładowność) albo SUV'y. Najlepsze opinie z nowych benzyniaków zbierają chyba ecoboost'y od forda, w sumie mondeo wpisuje się w wymagania.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Paź 2018, 19:28

Dzięki za odpowiedź. Miałem styczność z dieslem Mondeo i miło wspominam, także nie jestem przeświadczony, że „Fiat i Ford g...o wort”. Jaki silnik polecasz?

Brałem też pod uwagę S-Max z benzynowym silnikiem, ale tez konkretnie nie wiem z jakim miałby to być.

Jeżeli chodzi o Volvo to wnętrze jest tak minimalistyczne, że przyprawia mnie o mdłości.. chyba, że nowe v90 lub xc90, ale to kompletnie nie mój pułap cenowy..

Mazda? Zaskoczyłeś mnie, bo zewsząd słyszę, że strasznie awaryjne motory ma. Może to o diesle chodzi tylko?
grzkar1733
Nowicjusz

27 Paź 2018, 19:39

grzkar1733 napisał(a):zięki za odpowiedź. Miałem styczność z dieslem Mondeo i miło wspominam, także nie jestem przeświadczony, że „Fiat i Ford g...o wort”. Jaki silnik polecasz?

Brałem też pod uwagę S-Max z benzynowym silnikiem, ale tez konkretnie nie wiem z jakim miałby to być.

Nie wiem na jakie mondeo budżet Ci wystarczy. IV czy V
BTW w IV s s-max był fajny benzynowy 2.5T/220 konstrukcji volvo, ale nie montowali go do końca. Jeśli ma być "nowszy" to zostaje 2.0EB.

grzkar1733 napisał(a):Mazda? Zaskoczyłeś mnie, bo zewsząd słyszę, że strasznie awaryjne motory ma. Może to o diesle chodzi tylko?

W przypadku 6 i 3 pierwszej generacji były problemy z dieslami, wystarczy popatrzeć na ceny tych aut. Jak jest z on w nowszych nie wiem ale benzyniaki zawsze były i nadal są bardzo fajne. Moc rozwijają od dołu więc mocno nie trzeba cisnąć co przekłada się na niskie spalanie (3 '16 2.0 paliła mi średnio 6,7/100)
Invi
Forumowicz VIP

28 Paź 2018, 13:51

A co jeśli wziąłbym pod uwagę roczniki troszkę starsze? Mam na myśli 2008+ jaka benzynę byś polecił ?
grzkar1733
Nowicjusz

28 Paź 2018, 14:43

Nowocześniejsze auta w którym bez problemu założysz LPG (wybierz co Ci się podoba):
Audi A4B7 1.8T
Citroen C5 III 2.0
Ford Mondeo Mk4 2.0 lub 2.5T
Honda Accord VII/VIII 2.0 lub 2.4
Mazda 6 II 2.0 (ale nie DISI, który był w poliftach) lub 2.5
Mercedes W204 C180K
Opel Insignia 1.4T/1.6T
Renault Laguna III 2.0T
Seat Exeo 1.8T (ale nie 1.8 TFSI)
Volvo V70 III 2.5T
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Techniczne sekrety Toyoty GR Yaris
    Toyota GR Yaris wymyka się motoryzacyjnym schematom. Z zewnątrz przypomina miejskiego hatchbacka. W środku przemyca zaawansowany napęd 4x4, mocny silnik, lekką konstrukcję z włókna węglowego i aluminium, gruntownie ...

28 Paź 2018, 14:48

Honda Tourer VIII generacja odpada bo juz oglądałem i bagażnik ma wielkości sedana.. to nieporozumienie co Japonce zrobili ..

Słuchajcie! A co powiecie o BMW e61 325i?
[link do Autotrader wygasł]

Jak z tymi motorami?

P.S - ja auta napewno nie będę „gazować”
grzkar1733
Nowicjusz

28 Paź 2018, 14:54

grzkar1733 napisał(a):Honda Tourer VIII generacja odpada bo juz oglądałem i bagażnik ma wielkości sedana.. to nieporozumienie co Japonce zrobili ..

Ale kombi praktycznie nigdy nie ma "większego" bagażnika niż odpowiednik w nadwoziu sedan. Większe możliwości przewozu biorą się z różnicy w otworze załadunkowym i przestrzenią między bagażnikiem a dachem.

e60 to spoko auto ale koszty potrafią być duże
Invi
Forumowicz VIP

28 Paź 2018, 15:00

Zgadzam się z powyższym, ale ósma generacja naprawdę ma strasznie mały bagażnik. Sam mam Hondę jak wspomniałem i dużo właścicieli tourerów narzeka. Oglądałem dwie i w porównaniu do avensis to jak hatchback :)

Co do e61 właśnie czytam, że koszty w przypadku awarii mogą być spore..

Łeb jak sklep.. tyle powiem
grzkar1733
Nowicjusz

28 Paź 2018, 15:05

Dla ułatwienia - z ww listy ossy'iego możesz od razu wywalić exeo, badziewnie wykonany w środku
Invi
Forumowicz VIP