Czy to nie za duże spalanie w Fiat Punto

21 Kwi 2010, 06:19

Mam Punto I 1.2 75KM. Spalanie LPG jest w granicach 9,5-10L przy oszczędnej jeździe. Czy to nie jest za dużo? Można coś zrobić, żeby zejść poniżej 9L? U gazownika byłem i podobno wszystkie elementy są OK. Mam sterownik STAG-2L.

Mam inst. II gen. czy jeżeli przykręcił bym troszkę śrubkę od gazu może to mieć jakiś negatywny wpływ? Na LPG samochód jest tak samo mocny, jak na PB. Jeżeli to ma jakieś znaczenie to nie jeżdżę z dużymi prędkościami, czasem do 130 max, szybciej nie potrzebuje.
punciak
Nowicjusz

24 Kwi 2010, 14:25

Przy założeniu, że PB pali 7,5 - 8L to dobrze pali.
zywy
Początkujący

Miejscowość: Lubin

25 Kwi 2010, 08:33

A jeżeli PB spala mniej niż te <20% w stosunku do LPG?
punciak
Nowicjusz

25 Kwi 2010, 12:02

Sprawdzić sonde lambda, wymienić filtr powietrza, ew. świece i kable wysokiego napięcia jeśli dawno nie były wymieniane, dobrze wyregulować auto, tak żeby sonda pracowała między bogatą a ubogą mieszanka, zarówno na wysokich jak i wolnych obrotach. Wszystko.
Jeśli nie pomoże to auto widocznie tak będzie palić. ;)
zywy
Początkujący

Miejscowość: Lubin

08 Maj 2010, 12:01

A czy takie spalanie może być spowodowane jazdą na odcinkach 7-14 km (trasa, nie miasto, zero korków)? Odpalam na PB i jadę jakieś 50-100m na PB.
punciak
Nowicjusz

09 Maj 2010, 19:12

a sprawdzałeś ile pali na tych odcinkach benzyny?
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace City
    Toyota Proace City jest zupełną nowością w ofercie Toyoty. Nowy model dołączył w 2019 roku do większego Proace i powiększa gamę dostawczaków Toyoty. Samochód opracowano z myślą o użytkownikach potrzebujących ...
    Sprawdź, czy poprawnie otwierasz drzwi do samochodu!
    Rozpoczął się sezon rowerowy. Kierowcy powinni zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo rowerzystów nie tylko podczas jazdy, lecz także przy wysiadaniu z samochodu. W tym celu warto opanować holenderską ...