Trzypozycyjny przełącznik gazu

10 Maj 2010, 17:32

witam.
mam problem z przełącznikiem gazu. jest to zwykły gaz nie sekwencja. instalacja ma z 8 lat. jest to przełącznik trzystopniowy. na samej górze - sama benzyna; na środku- benzyna i później się przełącza przy 2000 obrotach na gaz; na samym dole - sam gaz
PROBLEM
dziś przychodzę do auta i zawsze auto paliło na samym gazie, i było wszystko ok. przełącznik znajduje się na pozycji sam gaz a zachowuje się jak by był na środku czyli benzyna a później gaz. zależy mi aby palił na samym gazie gdyż łatwiej zapala niż na benzynie. dlaczego się tak zachowuje - czy to będzie wina tego całego "sterownika" do gazu??
Ostatnio edytowany przez swiety84, 13 Maj 2010, 09:20, edytowano w sumie 1 raz
swiety84
Nowicjusz

Miejscowość: Brzozów

10 Maj 2010, 18:43

może być to po prostu zbyt niski poziom płynu chłodzącego ;)
albo i zylion innych powodów włącznie z tym co podałeś
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Maj 2010, 19:06

płyn jest ok. po przełączeniu na pozycje gaz nie świeci się dioda ta co zawsze świeciła
swiety84
Nowicjusz

Miejscowość: Brzozów

10 Maj 2010, 20:11

poleć po kablach czy nie ma zwarcia, czy wszystkie bezpieczniki są OK,
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Maj 2010, 22:09

Moim zdaniem to jest uszkodzony przełącznik. Aby nie inwestować możesz zmniejszyć obroty przejścia do minimum i wtedy gaz załączy się przy kręceniu rozrusznikiem.
A tak w ogóle to niewłaściwie robisz że samochód odpalasz na gazie. Nie dajesz popracować wtryskom benzynowym, nie dajesz nagrzać się reduktorowi, który podczas rozruchu na gazie mrozi się w środku temperatury gazu około -40 stopni i przyczyniasz się do jego szybszego zużycia.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

12 Maj 2010, 23:41

Dokładnie, odpalanie na gazie powinno być wykonywane tylko w sytuacji awaryjnej, jeśli auto nie pali na benzynie.
zywy
Początkujący

Miejscowość: Lubin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Supra - pięć generacji
    Toyota zaprosiła właścicieli oraz największych fanów klasycznych modeli Supry na zamkniętą imprezę z udziałem Tetsuyi Tady, twórcy Supry piątej generacji. Główny inżynier najnowszego sportowego coupe ...