Czy to normalne?

21 Maj 2008, 17:16

Opel Astra 2.0 gsi 92r benzyna-gaz, Czy to normalene ze temperatura dochodzi do 100stopni chwile sie utrzyma i dopiero zacznie spadac.Nie jest to przypadkiem zawysoka temeratura.Wiatrak chodzi ok czujniki od temperatury sa nowe.
walerianczyk
Nowicjusz

Miejscowość: poznan
  • 21 Maj 2008, 19:14

W sumie,to płyn chłodzący nie powinien dochodzić do tej temperatury.Normalna temperatura płynu chłodzącego silnik podczas jego pracy to około 87 - 90 stopni.Być może wskaźnik źle pokazuje.Jeżeli ci to nie daje spokoju,to najlepiej będzie jak podłączysz się pod komuter i diagnosta odczyta wskazania czujnika temperatury płynu chłodzącego - od wskazań na komuterze jest inny czujnik niż ten,od wskaźnika.Inną sprawą jest,że jeżeli płyn chłodzący osiąga temp. około 97 stopni włącza się wentylator.warto zaobserwować,czy się włącza,gdy ta temperatura jest 100 stopni na wskaźniku.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

23 Maj 2008, 14:23

A co z termostatem może nie jest w 100 procentach sprawny i radzę sprawdzić czy chłodnica nie jest zabrudzona wtedy wystarczy ją przedmuchać sprężonym powietrzem i lepiej to zrobić przed wizytą w serwisie (może być to tańsze i prostsze niż się wydaje) :wink:
    Toyota Corolla E9
    adam1207.1976
    Nowicjusz

Miejscowość: Kwidzyn

23 Maj 2008, 15:44

gsi powiadasz? :wink: jak długo utrzymuje sie te 100 stopni?kilkanaście sekund i spada?ja np mam dwa kadety.w silniku 1.3 jest tak jak u Ciebie chile i temperatura spada tak jakby dopiero sie otwierał termostat a że jest nowy wiec sie nie martwie bo pózniej temperatura utrzymuje sie około 90 stopni.w drugim 2.0 gsi termostat jest tez nowy i jest podobnie z tym że temperatura utrzymuje sie krócej i tez spada ale mam w nim deske digital wiec może pokazywac troszkę inaczej.jeżeli temperatura ma te akcję tylko przy starcie czyli po kilku minutach a potem trzyma na wskazniku 90 stopni to gsi tak ma.jesli jednak cześciej skacze na 100 to wtedy należało by sie zainteresowac termostatem i jak mówili koledzi czystością chłodnicy czy np nie napchało sie w żeberka lisci lub nie nałapałeś owadów.

p.s
    Napisz mi kolego na Priva jaki masz silniczek,jego typ,w 8 czy 16 zaworów,ile koni itp.jak to sie prowadzi i jak ze splaniem i ogólnie eksploatacja.ja mam kadeta w gsi i ciekawi mnie astra w gs-ie
    chicken19
    Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda po zmroku
      Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...