Czy to ogłoszenie może być prawdziwe?

24 Sie 2013, 18:53

Witam wszystkich.
Przeglądając ogłoszenia w serwisie otomoto.pl natrafiłem na takie ogłoszenie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i zastanawiam się czy nie jest ono fałszywe. Po pierwsze sprzedawca nie podaje żadnych konkretnych danych oraz nie odpowiada na wiadomości. A po drugie znalazłem ślady po ogłoszeniu z tymi samymi zdjęciami, tyle że w Białymstoku i z podanymi konkretnymi parametrami samochodu.
Z góry dzięki za wszystkie opinie.
Wlodar1994
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 12 1994
Auto: Fiat Seicento

24 Sie 2013, 18:57

Sam sobie odpowiedz na to pytanie. Masz tyle argumentów żeby dać sobie spokój i zobacz jeszcze po ile stoją te roczniki.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Sie 2013, 19:02

Tak zwany wał weekondowy czyli ktoś podszywa sie pod prawdziwe ogłoszenie w piątek wieczorem bo policja i moderatorzy otomoto odpoczywają. Podaje swojego maila na który możesz coś naskrobać dostaniesz wtedy odpowiedź z prośbą o zaliczkę ...itd....

We wtorek bedzie już telefon prawdziwego właściciela auta i ogłoszenia :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Sie 2013, 08:46

Do poczytania o zaliczkowcach.
CZARÓW I CUDÓW W MOTORYZACJI NIE MA. Każdy by chciał kupić młode auto za "psie" pieniądze-Przykro mi, ale nie ma na to szans, chyba że chcesz być kasę do tyłu (a ludziska się nabierają, wpłacają i po 5 tyś euro). Policja nie masz szans na złapanie sprawców, kasa jest wybierana z rachunków zaraz po wpłacie, oszustwa są super przygotowane. Ogólnie jak chcesz fajne auto to zapłać uczciwe pieniądze i nie kombinuj jak nie chcesz mieć kłopotów.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

25 Sie 2013, 14:33

"Witam,

Cieszymy sie z Panstwa zainteresowania dotyczacych mojego Volkswagen Jetta. Moja ostatnia cena to PLN 20,700.

Jestem pierwszym wlascicielem. Samochód jest w bardzo dobrym stanie, nie problem techniczny, nie ma rdzy lub porysowana . Samochód posiada pelny rejestr uslug.
To jest polski samochód z polskich tablic rejestracyjnych i dokumentów. Samochód jest zarejestrowany w Polsce.

Jestesmy para irlandzki . Mam 59 i moja ukochana zona ma 54 lat. Teraz zyjemy w poludniowej czesci Irlandia (IE) , w miescie o nazwie Waterford .

My po prostu przeniósl sie z Polski. Tydzien temu sprzedalismy nasz dom letniskowy i teraz staramy sie znalezc osobe zainteresowana miec ten samochód.
Zdecydowalismy sie na zmiane w naszym zyciu i kupilismy male gospodarstwo ze zwierzetami tutaj w Irlandia . Kochamy to, co robimy teraz, a to zajmuje caly nasz czas.
Jestem jedna z tych osób, które naprawde wierzy w zdrowy rozsadek, honor i szacunek.
Samochód stoi tu w Waterford na 7 dni, ale kiedy jestes zainteresowany, aby kupic go mozemy sie w Polsce spotkac osobiscie. Jestem pewien, ze mozemy znalezc ladne miasto, aby umówic sie na spotkanie.

Chcielibysmy wiedziec wiecej o Tobie. Gdzie mieszkasz?

Mamy wiare, ze to moze byc dobry interes!

Z dobrotliwym chodzi ,
Lucas i Maria"
Czyli wszystko tak jak mówiliście. Nie rozumiem tylko jak można być takim bezmózgowiem i wysłać pieniądze komuś, kto nie podaje żadnych danych. A o ogłoszenie tak z ciekawości spytałem.
Wlodar1994
Nowicjusz

25 Sie 2013, 14:38

Dają dane, dają...do tego stopnia że koleś 5 tyś euro wpłacił, kontakt cały czas, odpowiedź,że jest kasa i że nadają samochód do transportu przez UPC lorą z UK, nawet list przewozowy dostał i stronę www sfabrykowaną, gdzie zmieniał się status przesyłki-przyjęcie, nadanie itd...także tego nie robią dzieciaki tylko zorganizowane grupy. Wcześniejsza odmiana to nigerian scam.
Kupuj rozważnie, unikaj chwytów i sztuczek, nie daj się nabrać. Nie bądź JELENIEM.
AkuQ
Aktywny

Prawo jazdy: 14 10 1998
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2010 / relacja
    Po raz czwarty na płycie lotniska Muchowiec w Katowicach mieliśmy możliwość obejrzeć „Najszybszą imprezę tegorocznego lata”. Na przestrzeni ostatnich sześciu lat w Polsce nastąpił ogromny przełom w dziedzinie ...

25 Sie 2013, 14:51

Ale mimo wszystko samochód to nie jest coś, co kupuje się codziennie, wiec zakup trzeba dokładnie przemyśleć, a przede wszystkim go obejrzeć i transakcję przeprowadzić w sposób bardziej bezpośredni niż przez internet, cz telefonicznie. A pisząc tu o tym bardziej się bałem tego, że żeby skontaktować się ze sprzedającym, musiałem podać numer telefonu i adres e-mail i, że oni z tego będą chcieli zrobić użytek w jakiś sposób.
W każdym bądź razie dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Wlodar1994
Nowicjusz