Czy to rdza? Sporo kropek na masce przypominających rdze.

01 Wrz 2021, 16:20

Witam , ostatnio na masce pojawiło się sporo kropek przypominających rdze , nie da się usunąć tego ,może ktoś miał podobny problem, dodam ze kolor lakieru jest biały . Zauwazylam również po bokach gdzie niegdzie ale przewaga na masce .
Proszę o pomoc
agus00
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

01 Wrz 2021, 16:25

To są rude kropki czy czarne? Możesz zrobić jakieś zdjęcie na którym będzie to z bliska widać..?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Wrz 2021, 16:49

Gdzie niedzie sa czarna i rude ,jak zdrapie czarne zostaje rude , zaraz sprobuje zrobić lepsze zdjęcia
agus00
Nowicjusz

01 Wrz 2021, 17:06

Dodałam jeszcze dwa zdjęcia ale ciężko ująć, część jest rudych , czesc czarnych po zdrapaniu czarna kropa robi się ruda
Czy to rdza? Sporo kropek na masce przypominających rdze. Czy to rdza? Sporo kropek na masce przypominających rdze. Czy to rdza? Sporo kropek na masce przypominających rdze. Czy to rdza? Sporo kropek na masce przypominających rdze. Czy to rdza? Sporo kropek na masce przypominających rdze.
agus00
Nowicjusz

01 Wrz 2021, 19:55

Nie aby ktoś ciął , szlifował tzw boszką metal , np barierkę metalową w bliskiej odległości od Twojego samochodu ? Sypiące iskry wtapiają się w lakier a czynniki atmosferyczne robią swoje . Podobny problem był swego czasu gdy nieopodal mnie na całego szła odlewnia grzejników żeliwnych . To co kominem puścili przy odlewach to wszystko siadało na autach zaparkowanych w pobliżu . Z białych po pierwszym deszczu robiły się rdzawe :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Wrz 2021, 07:57

U mnie raczej nie takie rzeczy nie miały miejsca , samochod kupilam miesiąc temu bylo ok , czym mogę to usunąć jakas rada ?
agus00
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Chcesz zmienić pas? Pamiętaj o pięciu ważnych zasadach!
    Bardzo często przy wzmożonym ruchu na autostradzie czy na innej wielopasmowej drodze kierowcom wydaje się, że warto zjechać na sąsiedni pas, bo samochody poruszają się po nim szybciej. Dlaczego czasami nie warto tego robić? ...

02 Wrz 2021, 10:18

Czasem to nie jest smoła ze świeżego asfaltu? Ja miałem podobnie na jednym samochodzie jak przejechałem w miejscu gdzie wylewali wcześniej taki lepik przed położeniem warstwy asfaltu. Miałem pełno taki kropek które po zdrapaniu palcem robiły się taki jakby rdzawe. Miałem to na całym samochodzie ale schodziło ładnie benzyną ekstrakcyjną po czym poszła polerka i cały dzień z głowy :bored: bo tyle się z tym zeszło.

Spróbuj to zmyć delikatnie i zobaczyć czy będzie schodziło.
Rokiko
Forumowicz VIP

02 Wrz 2021, 12:05

Spróbowałam benzynką na małym kawałku, zeszlo ładnie ale zabawy tak jak pisales cały dzień będzie.... dzięki
agus00
Nowicjusz

02 Wrz 2021, 12:10

No to może faktycznie to jakaś taka smoła. Jak zmyjesz to obserwuj czy ponownie pojawią się jakieś kropki. Najlepiej po takim zmywaniu byłoby zabezpieczyć lakier.
Rokiko
Forumowicz VIP

02 Wrz 2021, 17:42

Co polecasz do zabezpieczenia lakieru ?
agus00
Nowicjusz

03 Wrz 2021, 10:30

Jak jest mocno zniszczony to przydało by się go przepolerować nawet ręcznie pastą lekkościerną np. G3 Farecla, Tempo, K2. Później po myciu i wytarciu lakieru wystarczy przetrzeć lakier takim detailerem z woskiem w płynie. Ja używam Tenzi Car Shine bo jest dosyć tani i bardzo fajnie się sprawdza, można nim przecierać tez plastiku i chromy no i nie pozostawia smug i osadu. Cały samochód można nim zrobić w 10 min. i to w miarę dokładnie.
Rokiko
Forumowicz VIP