Czy to ślizgające się sprzęgło?

08 Sie 2009, 20:59

witam.
kiedy jadę na czwartym/piątym biegu i dodaję ostro gazu obroty silnika idą gwałtownie w gorę a prędkość samochodu wcale nie wzrasta. dzieje się tak czasami. nie za każdym razem.
pomocy.
krisskk
Nowicjusz

Miejscowość: Zielona Góra
  • 08 Sie 2009, 21:03

idą w górę obroty a dopiero po jakimś czasie czuć że auto ciągnie na biegu takie objawy to ślizgające sprzegło
    kania
    Nowicjusz

Miejscowość: Czuchów-Pieńki

16 Kwi 2011, 17:39

mam takie pytanie.
    Ja podobne spostrzeżenia mam przy niskich biegach. Podczas hamowania, przy naciskaniu padału sprzęgła samochód zaczyna wyć i wywala mi obroty na 2,5-3 tyś aż do momentu, w którym nie przestanę naciskac pedał. Takie coś dzieje sie nawet na samym początku postoju samochodu. Byłam u mechanika ze względu na to że wcześniej obroty skakały mi w górę i w dół podczas hamowania. Wymienili silniczek krokowy ale dalej coś jest nie tak ...
    Chce zasięgnąć porady kogos kto wie o czym mówi zanim mechanik znów wymieni mi pół samochodu a problem dalej zostanie
    Z góry dziękuje za odpowiedź
    furley
    Nowicjusz

Miejscowość: PL

16 Kwi 2011, 18:46

furley, a na postoju to nie dzieję się tak jak wciskasz hamulec to obroty wzrastają?.
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

16 Kwi 2011, 19:11

nie
    jak hamuję i wrzucę na luz samochód zatrzymuje się bez sprzęgła i nie wywala mi wtedy obrotów. Nie zaobserwowałam również, żeby obroty wzrastały podczas normalnej jednostajnej jazdy czy przy zmianie biegów. Tylko przy hamowaniu. Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale od tego czasu wzrosło mi również spalanie.
    furley
    Nowicjusz

Miejscowość: PL

18 Kwi 2011, 09:15

To trochę wygląda jakby dostawał lewe powietrze przy hamowaniu, sprawdź dokładnie przewód od serwa hamulcy do kolektora i podciśnienia z zaworu na tym przewodzie.
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GR Yaris – sportowy hot hatch i rajdówka w jednym
      GR Yaris to pojazd zarówno dla fanów sportowych samochodów, jak i amatorów rajdowej rywalizacji. Nowy hot hatch jest samochodem drogowym, ale pokrewieństwo z Yarisem WRC zaowocowało taką konfiguracją, ...

05 Maj 2011, 12:14

A sprawdzałeś katalizator lub filtr? Jaki dym wydobywa się po dopaleniu? Nie zauważyłeś tam niczego niepokojącego?
    Bopss
    Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki