Czy to uszkodzenie dyskwalifikuje opone z uzytku ?

29 Sie 2011, 15:49

Witam serdecznie, czy to uszkodzenie ze zdjęć na dole dyskwalifikuje oponę z dalszego używania? Opona to Michelin Alpin A3. Nie ma żadnego bąbla, nie ma tez zadnego uszkodzenia od wewnątrz opony tylko to co na zdjęciu, zadarłem tam ta gume dodatkowo zeby pokazać głębokość. Nie wiem czy moge na niej jeździć w tym sezonie zimowym bez obaw, czy wyrzucić ją? Szkoda mi jej bo ma 7,5mm bieżnika i jest z 2009roku

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Z góry dzięki za pomoc osobą bardziej związanym z wulkanizacją niż ja.

Pozdrawiam
mikan10
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

29 Sie 2011, 16:45

osobiście 100% pewności nie mam ale ja tam bym się nie przejmował i bym śmigał tym bardziej, że opona nie jest bardzo stara.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

30 Sie 2011, 10:52

Na podstawie zdjęć trudno w 100% powiedzieć czy opona nadaje się do dalszej jazdy bez wpływu na poziom bezpieczeństwa. Polecam udać się do lokalnego wulkanizatora który fizycznie będzie mógł dokonać oględzin. Wówczas będzie wiadomo czy uszkodzenie jest powierzchowne czy doszło do głębszych uszkodzeń.
netcarmil
Nowicjusz

Auto: Cordoba
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...