Czy to Was też denerwuje?

02 Mar 2012, 10:23

roza napisał(a):W ubiegłym tygodniu wymieniłem opony w aucie, kosztowało to trochę pieniążków. Kolega polecił droższe, lepsze....
Wracając z W-wy, napotkałem na mocne opady śniegu, marznącego.
Świeżym kierowcą nie jestem, opony nowe, a auto tańczyło jak po lodzie. W wielu miejscach nie mogłem przekroczyć 50km/h bo bym wylądował w rowie.

Amortyzatoru owszem, odgrywają tu dość dużą rolę. Ale gdybyś jechał po tej samej drodze nawet z nowymi amorkami, to też byś więcej jak 50 nie jechał, bo byłby strach. Chodzi o ten MARZNĄCY snieg.
Opona zimowa, bardzo dobrze sprawuje się na suchym asfalcie podczas mrozów jak i w śniegu. Tak jak opona letnia na suchym asfalcie. Ale jak zacznie padać, czy to deszcz, czy to śnieg i robi się błotko pośniegowe,to żadna opona nie zapewni nam 100% przyczepności. Żadna opona zimowa nie będzie miała dobrej przyczepności jak się jedzie po lodzie czy zmarzniętym śniegu. Chyba, że ktoś założy sobie kolce :mrgreen:
Stąd też czasami wywiązują się kłótnie między kierowcami, że opony zimowe to ściema itd. Trzeba pamiętać to, co napisałem wcześniej - opona zimowa bardzo dobrze sprauje się na suchym asfalcie jak jest mróz oraz w śniegu. Natomiast jak jest lód, ubity śnieg, który jest śliski prawie jak lód, błoto pośniegowe to taka opona nie zapewni nam 100% przyczepności. Ludzie wtedy pytają - no to po co mi zimówki? Chodzi o temperaturę - na letnich oponach podczas mrozów, nawet na suchym asfalcie może zrobić się niebezpiecznie podczas gwałtownego hamowania ( którego nie jesteśmy w stanie przewidzieć ) albo podczas wchodzenia w zakręt z większa prędkością ( to zależy od stanu i jakości opony ), ponieważ ta opona jak wiadomo robi się twarda.
O warunkach jak jest śnieg to już oczywiście nie ma co pisać, bo to jest wiadome.
Ktoś może powiedzieć - ale ja mam do perfekcji opanowane wychodzenie z poślizgów...
Ty może masz - ale kierowcy, którzy pojadą obok ciebie, przed tobą bądz za tobą, mogą tego nie mieć opanowanego do takiej perfekcji jak ty a i też nie wiedzą jak ty umiesz sobie radzić z poślizgiem i zawsze będą reagować tak, jakbyś nie umiał tego. I dlatego są stłuczki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Kwi 2012, 14:20

Dlatego też z ta wymiana opon trzeba się wstrzymać do końca marca. Teraz w kwietniu również mieliśmy opady śniegu,ale były symboliczne i szybko ustąpiły. Pogoda powoli się stabilizuje,również i na drogach,więc już nikt z nas nie bedzie narzekał na zła aurę.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota GT86
    Sportowe coupé Toyoty zdobyło wielką sławę jako samochód dający ogromną frajdę z jazdy, który jednocześnie nie kosztuje majątku. Wersja kabriolet z pewnością przysporzyłaby dodatkowych fanów tylnonapędowej ...