Parkowanie

02 Lip 2011, 09:18

Czy polskie prawo określa minimalną odległość między samochodami (od boku) na parkingu przed np. marketem
joda17
Obserwowany

02 Lip 2011, 10:00

jak mi się dobrze wydaje to szerokość drzwi czyli tyle żeby można było swobodnie wyjść.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

02 Lip 2011, 10:40

Nie wiem, czy prawo to jakoś określa, ale kultura osobista napewno tak :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Lip 2011, 08:27

Prawo jakoś definiuje to zagadnianie. Toteż mamy prawo zgłosić taki fakt na policję, zwłaszcza jeżeli nas zastawią, wtedy policjant jest zobowiązany wystawić mandat. No a kultura to inna sprawa... :)
Alfako
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

04 Lip 2011, 12:36

PoRd mówi, że nie można blokować dostępu do innego ,,prawidłowo zaparkowanego'' pojazdu - sprawa jest bardzo dyskusyjna i niejednoznaczna ...

W prawie budowlanym chyba są normy minimum szerokości dla różnych miejsc postojowych - ale nie mam czasu teraz wam tego szukać ...

Jeśli ktoś stoi w poprzek - spokojnie możesz go zastawić i niech dzwoni po policję ...
:lol: :lol:

PoRd art 49
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

12 Lip 2011, 09:58

Obawiam się, że dochodzenie złamania przepisów w tym wzgledzie raczej nie ma sensu, to zagadnienie z cyklu : narobisz się jak dziki, a i tak nic z tego nie wyjdzie.
Roma
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...
    Motor Show Poznań 2016
    Najważniejsza impreza motoryzacyjna tego roku "Motor Show 2016" już wystartowała. Targi motoryzacyjne w Poznaniu potrwają do niedzieli 3 kwietnia. Tegoroczna edycja jest niezwykle ciekawa. Nie tylko za sprawą liderów ...

01 Wrz 2011, 08:40

Dokładnie tak,dochodzenie w takich sprawach nie ma większego sensu,ponieważ żaden przepis nie określa tego dokładnie. Ja zawsze staram się parkować tam gdzie jest dużo miejsca,a jeżeli muszę sie wcisnąć to tak,aby samochodu koło mnie mogły swobodnie wyjechać.
Dabtuner
Aktywny

01 Wrz 2011, 12:08

tutaj bardziej w grę powinna wchodzić kultura niż przepisy :)
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G

13 Wrz 2011, 09:47

Chyba nie ma takiego prawa. Pozostaje liczyć na wyobraźnię kierowców.
Vernon
Nowicjusz

Auto: Opel

24 Wrz 2011, 10:15

z tego co wiem prawo tego nie określa. Ale za równo w przypadku parkowania zbyt bliskiego(uniemożliwiającego wejście do samochodu) jak i zbyt szerokiego rozstawienia samochodów (parkowanie na dwa miejsca, czy też w przypadku gdzie nie ma wyznaczonych miejsc parkinkowych ale ewidetnie widać że auta są porozstawiane marnując miejsce) policja jak i straż miejsca chyba ma prawo upomnieć takich kierowców.
zigiwidi
Nowicjusz

Miejscowość: Tbg/Krk

27 Wrz 2011, 11:50

generalnie przeważnie na parkingach a zwłaszcza przy markecie są narysowane białe linie w które należy się zmieścić
januszfr
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

02 Paź 2011, 17:28

To zależy czy pytasz o to, że ktoś zaparkował zbyt blisko Ciebie, czy o projektowanie miejsc parkingowych np. właśnie w marketach. W tym drugim przypadku na pewno są na to jakieś przepisy...
sarmon
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: ford mondeo 1.8 90km

02 Paź 2011, 19:56

Z tego co wiem, mandat jest tylko za parkowanie z przekroczeniem linii, czyli płacisz jak nie wcelujesz. Jak nie ma linii to "niestety" pozostaje kultura j.w. większość napisała.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

03 Paź 2011, 07:27

jeszcze jest kwestia tego, że jak inne samochody zaparkują poza linią to musisz sie do nich dostosować, potem klienci odjeżdżają i wychodzi że to Ty nie umiesz parkować ;)
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G

03 Paź 2011, 08:20

A jak to musi wyglądać, jak wszyscy parkują na liniach, a jakiś "wieśniak" stanie ci pomiędzy liniami :D
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM