Czy to zwarcie w klimatyzacji?

16 Lis 2010, 13:20

Krótkie pytanie - z ręką na sercu: szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na forum.

Jadę, klima chodzi, wieje na szyby, żeby nie parowały. Dojeżdżam, wstawiam samochód do garażu, gaszę silnik, wyjmuję kluczyk ze stacyjki i bardzo, bardzo cichutko słyszę, że "coś w trawie piszczy", czyli... w klimie brzęczy. To oczywiście (albo tak myślę) nie jest żaden wentylatorek, ale tak bardzo po cichutku chodzi - martwi mnie, że może to jakieś zwracie czy coś?
Jakiś czas temu na kogoś czekałem pół godziny, więc zgasiłem silnik. Po kilkunastu minutach przestaje ten dziwny dźwięk dochodzić z klimy. Jak rano przychodzę do garażu to też nic nie "hałasuje". Po prostu zastanawiam się: czy u każdego klima tak się "wycisza", że coś tam pocichutku jeszcze "pyrka", jakby "zwalniała obroty", czy jak gasicie stacyjkę to jest absolutna cisza jak makiem zasiał i nic już nie brzęczy?

(tak mi się wydaje, że to klima, bo po 1 radia nie używam, a po drugie przy klimie głośniej to słychać jak się człowiek nachyli i przysłucha)
zapytajer
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

16 Lis 2010, 16:00

Klima tak działa. Jak jedziesz to pompa (kompresor) nabija ciśnienie i czynnik krąży po układzie. Gasisz auto a tam dalej jest ciśnienie- w układzie wysokiego ciśnienia.Wysoki poziom powoli zaczyna spadać na przez co kumulowane są dźwięki słyszalne jako buczenie lub syczenie.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

16 Lis 2010, 16:05

no to mnie uspokoiłeś. Po prostu ostatnio mój znajomy miał taką historyjkę, że po wizycie u mechanika zostawił samochód pod hotelem, zrobiło się jakieś zwarcie i praktycznie wszystko, co pod maską poszło z dymem. Nie wiem ile w tym prawdy, a ile jakiejś ściemy, ale wyobraźnia zaczęła mi pracować i dlatego postanowiłem zapytać o to cichutkie właśnie syczenie, brzęczenie czy jakkolwiek to nazwać przez kilkanaście minut po wyłączeniu samochodu i wyjęciu kluczyka ze stacyjki.
zapytajer
Nowicjusz

16 Lis 2010, 16:36

Jak chcesz mieć pewność to przyłóż uszy do rurek od klimy, a usłyszysz jakie bulgotania tam się dzieją.a co do kolegi to miał widoczne pecha bo u mnie kiedyś po wymianie nowy alternator po tygodniu dostał zwarcia i prostu się spalił na szczęście nie zajęło się nic dalej chyba słaby akumulator szybko się wyładował,ale rano trochę ciśnienie bo co bybyło jak bybyło a w domu wszyscy spali to przecież cała chałupa z lokatorami ...
arciasty
Stały forumowicz

16 Lis 2010, 16:48

pytanie od zielonego laika: jakich rurek? gdzie te rurki są? i przyłożyć ucho na włączonej klimie czy po wyłączeniu pojazdu?
zapytajer
Nowicjusz

16 Lis 2010, 18:42

Jak sądzę z opisu użytkownika to masz bmw wiec sprężarkę masz umieszczoną od strony pasażera z przodu na dole silnika. od niej do chłodnicy klimy dochodzi rurka a następnie wychodzi na skraplacz lub zawór i biegnie wraz z drugą rurką do nagrzewnicy w środku auta przez ścianę grodziową auta. Ale ze względu na konstrukcję bmw grodź jest zabudowana ,poszukaj więc po prawej stronie aluminiowych rurek- przewodów -średnicy około 15- 20mm.

[link do oferty na Allegro wygasł]

Na pewno w widocznym i dostępnym miejscu będą zawory z plastikowymi czarnymi kapturkami które służą do serwisowania układu (chodzi o podpięcie stacji do nabijania klimy), bo w beti są zabudowane i dostęp utrudniony. W audi miałem podobny efekt ale czyszczenie układy i wymiana Osuszacza klimatyzacji pomogła chociaż nie wiem na jak długo bo auto sprzedałem.
arciasty
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 10 wskazówek oszczędnej jazdy hybrydą
    Oszczędnej jazdy (EKO) musimy się nauczyć. To nie jest tak że wsiadasz do hybrydy i już jesteś ekologiczny. Oczywiście w pewnym sensie tak ale chcąc wykorzystać potencjał tego napędu trzeba pamiętać o pewnych zasadach dzięki ...

16 Lis 2010, 19:43

Przyjacielu!
1) tak, bmw
2) dzięki za tak znakomite wyjaśnienie - szczegółowo, co, gdzie, jak, po której stronie, jak wygląda, jaki kolor, jaka średnica - gdyby wszyscy tak pomagali na forum to nie byłoby nigdy z niczym żadnych problemów - jeszcze link do aukcji, że "se" zdjęcie zobaczyć
"druknę" "se" Twoje słowa i zajrzę przy najbliższej okazji
serdeczne dzięki i pozdrawiam!!!
zapytajer
Nowicjusz