Czy trzeba ustawiać zbieżność ?

10 Kwi 2019, 14:45

Hej, wczoraj byłem ustawić sobie zbieżność na przedniej osi i po ustawieniu pan mi powiedział że mam sprężynę z przodu po prawej stronie pękniętą czy jak ją wymienie to muszę znowu jechać na zbieżność kół?
Dawidw203
Nowicjusz

10 Kwi 2019, 17:57

Dawidw203 napisał(a): i po ustawieniu pan mi powiedział że mam sprężynę z przodu po prawej stronie pękniętą
A ten pan ma zielone pojęcie o ustawianiu zbiezności... :?: Myslę ze jemu chodziło o $$$$ a nie o prawidłowe ustawienie zbiezności.Dla mnie to typowe czyszczenie kieszeni klienta.Jak byś trafil do mnie to informuję klienta o co biega,naprawa a dopiero pozniej ustawienie zbiezności.Przy pierwszym razie to co najwyzej 20.- za sprawdzenie zawieszenia i do zobaczenia na powtorce... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Kwi 2019, 18:07

No właśnie robiłem to w stacji kontroli pojazdów i tez się zdziwiłem jak ustawił i powiedział że sprężyna do wymiany i właśnie nie wiem czy jak ją wymienie to czy muszę jechać znowu zbieżność ustawiać bo jak tak to się wkurze bo jeszcze go prosiłem żeby sprawdził luzy itp i sprawdził bo widziałem a sprężyny to powiedział że nie zauważył pękniętej
Dawidw203
Nowicjusz

10 Kwi 2019, 18:24

Wszystko zalezy jak bedzie wymontowany amortyzator, czy razem ze zwrotnica czy sam amortyzator. Zalezy tez od auta i od tego w którym miejscu wstawia sie kąt pochylenia koła.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Kwi 2019, 18:38

A mozesz łaskawie napisac co to za fura... :?: :?: Jezeli wymienisz 1 szt.to jestem pewny ze bedzie występował przechył w kierunku starej spręzyny a tym samym będzie roznica w kacie pochylenia koła...
Dawidw203 napisał(a):robiłem to w stacji kontroli pojazdów
Podejrzewam ze to raczej"poczta"... :D
Ps.po wymianie wystarczy zmierzyc metrowką L i P stronę od gleby do krawedzi błotnika i wszystko wiadomo.Oczywiscie na rownej powierzchni...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

(nie)Wiadome zmiany w branży motoryzacyjnej
    Cenowa karuzela w branży motoryzacyjnej dopiero się rozkręca. Zmiany w mandatach czy cenach samochodów to nie wszystko. Modyfikacje czekają kierowców również w zakresie cen OC. Przeciętny koszt ubezpieczenia ...