Czy tylna szyba mogła sama pęknąć - proszę o pomoc

14 Gru 2021, 18:09

Proszę o pomoc, czy to możliwe żeby szyba sama tak pękła? Czy widać że ktoś rzucił kulą z lodu? Taki widok zobaczyłam na parkingu w pracy i nie wiem czy życzliwy tak mnie urządził?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Stokrotka100
Nowicjusz

14 Gru 2021, 19:11

Według mnie nie powinna sama pęknąć w żadnym wypadku. Jedynie jakieś mechaniczne uszkodzenie (ktoś życzliwy)
miguslaw
Nowicjusz

14 Gru 2021, 21:54

U mnie tak wygląda szyba po nocy
Auto zamknięte w garażu

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

MARCING
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Auto: Skoda Octavia

14 Gru 2021, 22:20

I nic nie spadło na szybę w garażu? Masakra...
Od czego to mogło się zrobić..
Stokrotka100
Nowicjusz

14 Gru 2021, 22:37

Naprężenia czyli np. spowodowane niezbyt dobrymi naprawami blacharskimi z przeszłości lub korozja na nadwoziu wokół szyby. Innej możliwości poza kimś życzliwym nie widzę.
Gość114260

14 Gru 2021, 22:55

quel napisał(a):Naprężenia czyli np. spowodowane niezbyt dobrymi naprawami blacharskimi z przeszłości
:shock: na klapie? Jakoś nawet nie mogę sobie tego wyobrazić, ani naprężeń ani niezbyt dobrymi naprawami blacharskimi na otwieranym elemencie

Kiedyś na własne oczy widziałem jak ptak zrzucił orzecha na szybę i rozsypała się w drobny mak.
W przypadku Fiata musiało być do duże uderzenie skoro nawet różki się pokruszyły, najbardziej pasująca wersja to to ze ktoś mocno trzasnął klapą ale skoro tak auto odnalazłaś..... Widać też jakby owe uszkodzenie powstało od wewnątrz.

Co do skody nie masz przypadkiem nawyku unoszenia wycieraczki podczas mycia auta?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kierowcy groźniejsi od piorunów w czasie burzy
    W czasie burzy wielu kierowców najbardziej obawia się wyładowań elektrycznych, choć tak naprawdę dużo większe zagrożenie stanowią nieprzewidywalne zachowania innych uczestników ruchu oraz kiepska widoczność, ...

14 Gru 2021, 23:57

Luźna teoria, nie widzę innych możliwości bez ingerencji z zewnątrz. :D
Gość114260

15 Gru 2021, 10:16

Fiat nie ma czasem przyciemnionych szyb z pomocą folii?

Dla mnie to uszkodzenie szyby wygląda bardzo dziwnie tym bardziej że szyba jest pokruszona ka krawędziach jak już zauważył @Kao dodatkowo jakoś słabo popękała i jak się z bliska patrzy na to zdjęcie to nie bardzo to wygląda jak typowe szkło na tylnej szybie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Gru 2021, 10:38

Tak przyciemniona szyba była, przeglądam monitoring ale nie widać- złe ustawienie kamer...
Stokrotka100
Nowicjusz

15 Gru 2021, 11:35

No to przy folii raczej jak by sama pękła to folia by ja utrzymała w całości. Tak przynajmniej myślę.

W bagażniku nie było jakiegoś ciała obcego typu kamień?
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Gru 2021, 12:28

Nic nie było w bagażniku, stał samochód na parkingu pod pracą... koszmar naprawa 750 zł...
Stokrotka100
Nowicjusz

15 Gru 2021, 14:15

Ja miałem kiedyś sedana i po zaparkowaniu pod kasztanowcem jak wysiadałem jeden spadł na tylną szybę i cała się rozsypała w drobny mak. Jak bym tego nie widział to też by mi było ciężko uwierzyć.

A może przejeżdżał z tyłu jakiś samochód i kamień wystrzelił z pod opony? Różnie to bywa.
Rokiko
Forumowicz VIP

15 Gru 2021, 17:53

Rokiko napisał(a):No to przy folii raczej jak by sama pękła to folia by ja utrzymała w całości.
nie do końca, fabrycznie szkło jest barwione, nie są przyciemniane foliami, może kiedyś kiedyś tak było
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4