Zaślepki/zatyczki otworów technologicznych progów CORSA D (od dołu)

22 Gru 2021, 14:02

Witam, przy okazji jestem tu nowy, więc z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich na forum! 8)

Zakupiłem corsę D z roku 2011 i niestety brakowało w niej zaślepek/zatyczek (jak to nazwać?) w prawym progu, od dołu, przez co są dziury - niczym nie zabezpieczone - i z czasem zacznie się tam robić korozja. Chcę zadbać o ten samochód - wiadomo, pierwsze auto, ja też nie mam wielkich wymagań i moje ta corsa spełnia. Czy zna ktoś z Was stronę, z której można takie zaślepki/zatyczki zamówić, ewentualnie ich wymiar? W internecie są takowe do corsy c, grupy VAG, a za cholerę nie mogę znaleźć do corsy d... A przecież był to popularny samochód.

Pięknie dziękuję i proszę o wyrozumiałość i traktowanie mnie jak idioty w kwestii motoryzacji, bo jestem w tym całkowicie zielony i cała nauka przede mną. 8)
MaxZ
Nowicjusz

22 Gru 2021, 14:24

Sprawdź dokładny rozmiar otworu i na allegro na pewno coś znajdziesz i dopasujesz, być może te od wcześniejszego modelu będą pasowały.

Znasz średnicę wewnętrzną otworu?

Przed założeniem zaślepek warto zabezpieczyć progi od wewnątrz.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Gru 2021, 14:43

Trzeba zmierzyć otwór i dobrać według średnicy tak jak kolega zasugerował . Przeglądałem katalog części dla tego auta i nie znalazłem . Po prostu nie ma tam korków w progach , chyba że żle szukałem . W podłodze tak https://www.google.com/search?q=2441000 ... nt=gws-wiz Dla średnicy otworu 24 mm np https://www.renimix.pl/korek-zaslepiaja ... -3089.html Są jeszcze dostępne 26 mm.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Gru 2021, 21:03

Ludzie, po co te kombinacje, jedziesz do ASO i dostajesz takie jak trzeba bez mierzenia, zamawiania itd, rozmiar dziury to nie wszystko i niby rozmiar ok a będzie za ciasny luz luźny wąs. Co do rozmiaru, są tam 2 rozmiary więc nie radzę kupowania podobnych lub zamienników.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

22 Gru 2021, 22:39

Pięknie dziękuję, koledzy! Zrobiłem jak Kao radzi, byłem w ASO i zamówiłem te zaślepki. Inna sprawa, że w takim ASO, gdzie opel powinien być znany wzdłuż i wszerz, nie do końca było jasne ile jest zaślepek, co i jak. Ale temat do zamknięcia, kupiłem więcej niż potrzebuję, będzie z głowy.
MaxZ
Nowicjusz

22 Gru 2021, 23:04

MaxZ napisał(a):Inna sprawa, że w takim ASO, gdzie opel powinien być znany wzdłuż i wszerz, nie do końca było jasne ile jest zaślepek, co i jak.
to wszystko zależy od programu, jedna marka jak np BMW ma bardzo fajnie rozbudowane programy ze schematami a inna jak np opel będzie Ci dawać drukowane schematy na których niewiele widać lub są nieczytelne i jeszcze sprzedajacy nie będzie pewny co Ci sprzedaje :wink:
najbardziej podoba mi się w bmw bo masz ogólnodostępny program z super rozrusowanymi schematami i jesteś w stanie odnaleźć każdą najmniejszą śrubkę.
Dodatkowo ja zawsze każdemu powtarzam, nie bójcie się ASO czasami rzeczy mało oczywiste są tańsze niż używki czy zamienniki.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak Toyota nauczyła świat wydajnej produkcji
    Toyota stała się pierwszym producentem na świecie, którego roczna produkcja przekroczyła 10 milionów aut. Toyota Corolla – samochód, który zmotoryzował japońską klasę średnią – jest ...
    Wysoka kara za brak rejestracji pojazdu/samochodu
    Od 1 stycznia 2020 roku nabywca który kupił pojazd będzie miał na zgłoszenie go do rejestracji 30 dni czyli tak jak to jest aktualnie stosowane. Jednak jeżeli nie zrobi tego w tym terminie dostanie karę która ...