Czy volvo s40 to głupia decyzja? Auto za około 20tys

13 Lip 2020, 16:40

Hej,
prawko mam już kilka ładnych lat, ale ze względu na mieszkanie w dużym mieście (Wrocław) nie potrzebowałem wcześniej samochodu. Nadszedł jednak już taki czas, że muszę coś kupić i bardzo liczę na waszą pomoc :)

Jak będę użytkował auto?
- Kilka razy w tygodniu krótka trasa po mieście (5-10km)
- Dwa razy w miesiącu trasa 2x30km
- Raz w miesiącu trasa 2x130km

Jakie są moje preferencje?
- mam 188 cm wzrostu i potrzebuję czegoś, w czym będę mógł komfortowo siedzieć
- nie potrzebuję auta o jakiejś gigantycznej mocy, ponieważ będzie to moje pierwsze auto i wolę sobie dawkować :)
- tylna kanapa raczej będzie wolna
- auto będę brał "na firmę", jeżeli to coś zmienia

Dość długo zastanawiałem się nad tym, jakie auto kupić  i przyznam, że bardzo wpadło mi w oko volvo s40 po lifcie (2007+), myślałem o silniku 1.6 diesla, ale mam bardzo duże obawy, czy przy moim trybie jazdy filtr cząstek stałych to przeżyje... Zacząłem rozważać też wersje benzynowe, czy możecie wypowiedzieć się co do samego typu silnika przy takiej jeździe? Czy volvo s40 jest w ogóle dobrym wyborem?

Jestem też jak najbardziej otwarty na propozycje zupełnie innych samochodów. Możecie zaproponować ewentualnie jakieś alternatywy?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
bartus65
Obserwowany

13 Lip 2020, 17:37

bartus65 napisał(a):Czy volvo s40 jest w ogóle dobrym wyborem?

Tak. Alternatywnie możesz zerknąć na focusa mk2 - technicznie to samo

bartus65 napisał(a):czy możecie wypowiedzieć się co do samego typu silnika przy takiej jeździe?

Osobiście wziąłbym benzyniaka ale to Twoja decyzja. Kupujesz kilkunastoletnie auto i musisz liczyć się z tym, że jakieś awarie prędzej czy później wystąpią. Miasto nie jest idealnym środowiskiem dla diesla z dpf ale jest to element, który można czyścić/regenerować. Po prostu musisz przemyśleć/przeliczyć czy przy Twoich przebiegach koszty usunięcia ewentualnych awarii typowych dla diesli będą zrekompensowane przez oszczędności przy dystrybutorze
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Lip 2020, 18:12

Dzięki piękne za odpowiedź. Im dłużej o tym myślę, tym bardziej jestem przekonany do benzyniaka. Koszta może i jakoś by się bilansowały, ale auto ma być przede wszystkim sprawne, więc będzie benzyna. Czy silnik 1.6 da radę, czy może jednak szukać 1.8? Przeraża mnie, że tak mało mamy tych autek w PL, coś czuję, że trochę mi zejdzie na poszukiwania :P

Co do focusa MK2, wiem, że mają dużo części wspólnych, ale ford zupełnie nie przemawia do mnie wizualnie...
bartus65
Obserwowany

13 Lip 2020, 20:42

W S40 to najlepiej szukać 2.4 jeśli pojemność cię nie przeraża. Ma bardzo fajną charakterystykę i jedzie już od dołu, nie trzeba go wysoko kręcić więc i spalanie przyzwoite. Jeśli ma być mniejszy to 1.6 albo 2.0.
W 1.8 przy przebiegach jakie mają te auta potrafią wychodzić różne kwiatki, np. chlanie oleju
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Lip 2020, 20:51

1.6 HDI jak jest w dobrym stanie to jest mega oszczędnym autem, sprowadziłem ze szwecji do rodziny takiego właśnie polifta 1.6 HDi i od tej pory żadnych problemów (Ufff) :lol: a tym bardziej z DPFem nie było...raz lub 2 razy jest dłuższa trasa i ogólnie nie zamulanie auta i nie ma z tym problemu.
Te "małe" benzyniaki w Volvo są naprawdę gó...ne..ja bym tego nie brał.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

14 Lip 2020, 00:33

Szukaj benzyny choć łatwo nie będzie. Odpuść diesla, przy twoim jezdzeniu on nawet się nie zagrzeje a zimny diesel w mieście wcale oszczędny nie jest. DPF to jedna z rzeczy które nie lubią krótkich jazd w mieście. Akumulator na bank nie wytrzyma Ci dłużej niż 2-3 lata, szybsze zużycie podzespołów silnika wpedzi Cię w koszta. Generalnie auto jest bardzo fajne, trwałe i tanie w serwisie zawieszenie, dobrze wyważony świetnie trzyma się drogi.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Lip 2020, 09:09

Rom33 napisał(a):Akumulator na bank nie wytrzyma Ci dłużej niż 2-3 lata,

To sobie kupi nowy :lol: co 2-3 lata.
Nie wiem skąd takie teorie snujesz.
Akumulator czasami kupujesz nowy i za tydzień jest już niesprawny i trzeba reklamować, ale ktoś bardziej kumaty po prostu doładuje go co 2-3 miesiące i posłuży zdecydowanie dłużej. Nie ważne czy diesel czy benzyna.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

14 Lip 2020, 11:08

Jeśli nie zrobisz więcej jak 15 tys.km rocznie to nie pchałbym się w diesla, tylko brałbym benzynę (1.6 lub 2.0).
A jeśli diesel - to najlepiej bez DPF np. Ford Focus MK2 1.6 90KM.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002