Czy warto kupic BMW?

23 Mar 2013, 15:03

Witam,

Pytanie kieruje do osób które mają pojecie o tej marce, fascynuje sie samochodami bmw od kilku lat ale zawsze ktos mi odradzil kupno bmki. Teraz sobie uswiadomilem ze zazwyczaj byly to osoby ktore nie miały pojecia o tych samochdach?

Warto?
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

23 Mar 2013, 16:51

Sprecyzuj się jakie konkretnie BMW. Te stare "na każdą kieszeń" trzeba dokładnie oglądać, bo często lądują w rękach młodych idiotów i potem powstają jakieś głupie stereotypy o marce i o niezawodności tych aut.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0

23 Mar 2013, 17:34

Chodzi mi o model e46 coupe w benzynie, ten model jest bardzo oryginalny i ze wzgledu na ceny dobrego egzemplarza mysle ze nie sa jeszcze katowane przez gowniarzy
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Mar 2013, 17:57

Co dokładnie chciałbyś wiedzieć?

"Trójki" E46 pojawiały się przez wiele lat, a wersji z silnikiem benzynowym również było sporo. Mogę wiele powiedzieć na temat tych samochodów, tym bardziej, że sam zastanawiałem się kiedyś nad zakupem E46. Przede wszystkim nie daj się zwieść negatywnymi opiniami!

Jaki dokładnie silnik Cię interesuje i w jakim przedziale wiekowym. Jeżeli jeszcze dodasz budżet to będzie można powiedzieć coś więcej... :ok:

Jeżeli potrzebowałbyś wsparcia w poszukiwaniach - zapraszam
autoposzuk
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Audi

23 Mar 2013, 20:13

Dokladnie, produkowane byly przez 7 lat i wiem ze bmw to dobre auta ale jest tak wiele negatywnych opini ze mam pewne obawy. Nawet ostatnio czytalem ze biora olej i to nie malo ale to chyba skatowane silniki, Interesuje mnie silnik 1.8 143km lub 2.0 150km tylko ze w tym drugim jest chyba róznica litra spalania a moc nie duzo wieksza. Diesel raczej mnie nie interesuje glosno chodzi i sa bardziej kosztowne w utrzymaniu.
Mysle nad modelami 2001-2004 kwota jaka chce przeznaczyc to 25 tys. za 2004 napewno trezba bedzie zaplacic wiecej wiec max 30tys. Gdzie szukac dobrych egzemplarzy?
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Mar 2013, 22:16

W związku z tym że mnie wierci motoryzacyjnie powiem tak:
BMW pomijając wizerunek jest fajne ale.....wersje najsłabsze o których piszesz nie dostarczają żadnej przyjemności z jazdy a jeszcze do tego za 30k kupić takiego zamulacza jak 318 to wywalanie kasy w błoto.
Jeżeli lubisz tą markę, chcesz trochę zabawy dużo nie jeździsz to pomyśl o innym silniku lub o zmianie modelu np: e39 których też jest dużo i występują z V8.
Ja miałem proste porównanie moja e36 M3 3,2 paliła przy spokojnej jeździe 1 litr więcej niż kolegi 325 i nie muszę mówić jaka była frajda z jazdy moim autem.
Proponuje przejechać się e39 w manualu V8 to o innych silnikach zapomnisz.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Crafter 4MOTION z napędem firmy Achleitner
    Volkswagen Samochody Użytkowe wyposażył w tym roku swój największy model "Crafter 4MOTION" w napęd na wszystkie koła. Duża masa Craftera z ładunkiem wymagała zastosowania specjalnej konstrukcji napędu. Skorzystano ...
    Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...

23 Mar 2013, 22:20

Dobrych egzemplarzy można szukać na forach BMW od pasjonatów, które traktowane są z należytym szacunkiem.Jeśli chodzi o 2.0 to jest to jednostka sześciocylindrowa więc droższa w utrzymaniu i troszkę więcej pali ale za to wrażenia i kultura pracy znakomita.Nie jest to demon szybkości jak wymienione M3 ale myślę, że po przesiadce z tej astry 85KM odczujesz dużą różnice.
Zresztą grunt do zdrowa buda, bo silnik zawsze można zmienić.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0