Czy warto kupić Vw golfa IV z roczniaka 98-00r. silnik 1,4 16V lub 1,9 SDi?
Będe nim jeździł do pracy około 3km na weekend gdzieś za miasto i czasmi gdzieś dalej około 200km. Może macie inne propozycje? Chciałbym przeznaczyć około 15000zł może być mniej lub więcej.
Znowu nieśmiertelny Golf IV... 1.4 to nieporozumienie w Golfie (poza tym lubi się popsuć), SDI baardzo mało pali za to nie chce jechać. 1.6 w sumie nieźle się sprawuje ale za to 'łyka' spore ilości paliwa. TDI do 18tyś zł nie znajdziesz w dobrym stanie. Ogólnie jestem trochę sceptycznie nastawiony do tego auta, po zapoznaniu się z opiniami innych użytkowników rozczarowała mnie "legendarna" jakość VW. Do jazdy ok 3KM diesla (szczególnie turbo) odradzam, będziesz męczył tylko silnik niepotrzebnie.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
Jeżeli kolega wybiera między SDI, a 1.4 benzyna, to rozumiem, że na szybkości mu nie zależy. Oba silniki są jakby trochę za słabe do takiego auta. Lepszy będzie faktycznie z benzynowych 1.6, a z diesli 1,9 TDI (nawet ten słabszy).
Do krótkich dystansów polecam rower, a jeżeli musi być to koniecznie samochód to coś o klasę mnieszego z silnikiem 1.2 (np. Opel Corsa).
dlaczego człowiekowi odradzacie kupowanie auta?
przeciez 90% kierowców robi każdorazowo od 1km do 5km
nie widze w tym nic dziwnego... jak sie ma auto to dlaczego ma stac w garażu?
no i dlaczego odradzacie diesla? na takich krótkich odcinkach sie psuje? wiecej pali? a benzyna? tz ze jadąc jednorazowo kilka kilometrów (1-5km) niszczymy auto? przeciez większosć ludzi pokonuje takie krótkie trasy
Podatek od środków transportu – co warto wiedzieć? Posiadanie pojazdu wiąże się zarówno z kosztami jego utrzymania, jak i istotnymi obowiązkami podatkowymi. Niektóre środki transportu wymagają uregulowania specjalnego podatku, który może być istotnym ...
Skoda Rapid - nowy wymiar Skody SKODA Rapid stanowić będzie nowy wyznacznik dla wszystkich samochodów marki pod względem ponadczasowego designu oraz przestronności wnętrza. SKODA Rapid to pojazd idealnie uzupełniający dotychczasową gamę modeli, wpasowując ...
Dla mnie dziwne jest jak sąsiad jedzie do sklepu samochodem po bułki chociaż na piechotę chodnikiem ma 100 metrów, a autem musi objechać dookoła i ma 250 metrów... .
Diesel świetnie sprawuje się w długiej i męczącej pracy. Świetnie spisuje się w ciężarówkach. Nowoczesne turbodiesle są inne, inaczej zbudowane, ale 3 km przejedzie się w 5-7 minut, a turbinę trzeba chłodzić prawie cały ten czas, nie mówię o akumulatorze który wysiada po takich zabawach (bo jazdą tego nazwać nie można).
Ktoś powie, że stoi w korkach i jedzie te 3 km w 20 minut. Heh, w tyle to ja sobie przejdę na piechotę i nie będę się wk...ł na korki.
To już jest prawie pewne że golf. Wszystkie inne odpadają. Najpewniej też zdecyduje się na 1,4 gdyż nie zależy mi aż tak na prędkości ale bardziej na ekonomii. A diesla nigdy nie miałem i trochę się go boje. Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi.
lukasz54 napisał(a):tak ale co sie psuje jesli robimy takie krótkie trasy np silnik 2,0 pali od 8-14l/100km to ile pali na trasach 3-5km
Google Twoim przyjacielem: http://www.auto-swiat.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=20341&Strona=1 Szczególnie ostatni akapit -> http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071011/AUTO/71010018
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.