Czy warto kupić Opla Vectrę C GTS?

04 Mar 2018, 17:03

Cześć! Rozważam zakup swojego pierwszego auta. Nie będę ukrywał, iż Vectra C GTS 1.8 jest na tę chwilę moim priorytetem, przemawia do mnie jej design. Jednakże to nie jest najważniejsze.
Chciałbym się dowiedzieć od fachowców w sferze motoryzacji oraz użytkowników tego auta, czy warto je pozyskać?
Jakie ma wady oraz zalety? Ile kosztują naprawy danych elementów?
Na co zwracać szczególną uwagę podczas oględzin?

Jeśli ktokolwiek jest w stanie mi pomóc, to proszę zabierać głos w tym temacie :)
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
MonteChristo
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Mar 2018, 18:14

Jaki masz budżet na auto?

Vectra C to ogólnie dobry samochód, ceny części nie są wysokie jak na ten segment, 1.8 nadaje sie do LPG. Co do oględzin to musisz zwracać uwage na to co w innych autach
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

04 Mar 2018, 18:44

Faber napisał(a):Jaki masz budżet na auto?

15 000 zł będę potrafił na spokojnie przeznaczyć na zakup.
Absolutnie maksymalną kwotą będzie 20 000 zł.
Rzekomo zawieszenie jest bardzo wadliwe w wersji C, to prawda?
MonteChristo
Nowicjusz

04 Mar 2018, 18:54

Vectra C to dobre auto, z silniekiem 1,8 eksploatacja wychodzi najtaniej. Wadliwe zawiesznie? Raczej mniej trwałe ale nie można tego uznać za wadę.
Nie ma rzeczy które przy zakupie trzeba szczególnie weryfikować, trzeba być czujnym jak przy każdym innym aucie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Mar 2018, 19:07

MonteChristo napisał(a):Rzekomo zawieszenie jest bardzo wadliwe w wersji C, to prawda?

Tylne zawieszenie może sprawiać problemy bo ma skłonność do utraty geometrii. Po 2006r. tylne zawieszenie zostało wzmocnione.
Problemy może także sprawiać usterka modułu kierownicy CIM.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

04 Mar 2018, 19:39

Każde auto ma słabsze punkty,ale Vectra C z 1.8 122km to bezpieczna opcja i spokojnie zmieścisz się do 15k na zakup. Oczywiście nie spodziewaj się dużej dynamiki, raczej jest to silnik do normalnej jazdy bez szaleństw.
Ludwa10
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Fiat Punto, Seat Toledo II
Silnik: 1.9 TDI 110km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zużycie paliwa na biegu jałowym
    Ile spala przeciętnie osobowe auto podczas pracy silnika na wolnych obrotach? Wiadomo, że różnice między ciepłym, a zimnym silnikiem są spore, więc przyjmijmy że silnik nagrzany jest do 90 stopni. Czasami lubię zostawić ...

05 Mar 2018, 12:04

Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Absolutnie w grę wchodzi tylko silnik 1.8. Tutaj tylko wybór, czy wersja ze 122 KM, czy jednak 140-konna.
Sugerując się opiniami użytkowników, auto nie jest bajecznie płynne.
Natomiast ja nie potrzebuję auta na tor wyścigowy lub robienie bączków przed biedrą ;)
Chcę się poruszać z punktu A do punktu B, to priorytet.
Wiadomo, nie chciałbym, żeby na trasie szybkiego ruchu, zabrakło tej mocy podczas wyprzedzania.

Wyczytałem, że bywają tutaj również problemy z maglownicą.

Moglibyście mi napisać, jakie są ewentualne koszty wymiany modułu CIM oraz maglownicy?
MonteChristo
Nowicjusz

05 Mar 2018, 14:19

Za regenerację maglownicy trzeba liczyć ok. 700 zł. Naprawa modułu CIM podobnie 600-700zł.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna