Czy warto pakować się w używane BMW?

20 Lip 2019, 19:06

BMW to najbardziej popularna marka samochodów sportowych w Polsce. O ile nowy kosztuje tyle ile powinno kosztować nowe sportowe auto z napędem na tył, o tyle używkę można kupić za rozsądną cenę. Sposobem jest oczywiście skupywanie z Niemiec uszkodzonych modeli i naprawianie ich na miejscu. Kupując BMW za grosze (10-20 tyś) należy spodziewać się, że będzie ono mniejszym lub większym ulepo-złomem. Z drugiej strony ludzie jakoś je kupują i nimi jeżdżą.
Czy warto pakować się w używane BMW? Czy można kupić używkę jako auto na co dzień? Czy te auta są tak dobre jak mówią, czy tak złe jak mówią?
Kaczmarczyk
Nowicjusz

20 Lip 2019, 19:20

Problemem nie sa tylko auta sprowadzane, bo strupy wszystkich marek sprowadza sie do polski ale koszt nalezytego utrzymania takiego auta.
Wiele osob kupuje te auta z chęci posiadania a nie stac ich na utrzymanie.

Auta same w sobie sa fajne szczegolnie z konkretnym silnikiem ale serwis w aso niestety trochę kosztuje, sam zastanawialem sie nad jakas e90/e91 z 3.0 benzyna ale po zapoznaniu z kosztami stwierdziłem ze mój budzet wynoszący miesiecznie 2tys na auto to zbyt malo.
Oczywiście miesiac w miesiac nie bedzie sie psulo ale szczegolnie pakiet startowy jest drogi, 15tys to ja wydalem w miesiac po zakupie Leona Cupry R na tematy pozakupowe takie jak rozrzad, swiece, oleje, filtry, hamulce i opony.
Kupując taka bete za 60tys na start masz do wlozenia 20 bo niestety te auta i silniki nie sa juz tak niezawodne jak te starsze
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Lip 2019, 20:11

Zależy też od samego podejścia do tematu:

-ty dasz 60 tysi i 20 tys na pakiet startowy i powiesz OK byłeś na to przygotowany, jest wszystko OK.

-inny da 60 tys i powie że musi auto sprzedać bo mu się wszystko sypie po koleji i już wpakował aż 20 tys.

także punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

20 Lip 2019, 20:26

andrewb25 napisał(a):Zależy też od samego podejścia do tematu:

-ty dasz 60 tysi i 20 tys na pakiet startowy i powiesz OK byłeś na to przygotowany, jest wszystko OK.

-inny da 60 tys i powie że musi auto sprzedać bo mu się wszystko sypie po koleji i już wpakował aż 20 tys.

także punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Dlatego osobiscie nie kupilem BMW choc bardzo mi sie te auta podobaja ale nie bylbym w stanie go utrzymac na takim poziomie jak bym sobie zyczyl
Raziel11
Stały forumowicz

20 Lip 2019, 20:38

Raziel11 napisał(a):Problemem nie sa tylko auta sprowadzane, bo strupy wszystkich marek sprowadza sie do polski ale koszt nalezytego utrzymania takiego auta.
Wiele osob kupuje te auta z chęci posiadania a nie stac ich na utrzymanie.

Auta same w sobie sa fajne szczegolnie z konkretnym silnikiem ale serwis w aso niestety trochę kosztuje, sam zastanawialem sie nad jakas e90/e91 z 3.0 benzyna ale po zapoznaniu z kosztami stwierdziłem ze mój budzet wynoszący miesiecznie 2tys na auto to zbyt malo.
Oczywiście miesiac w miesiac nie bedzie sie psulo ale szczegolnie pakiet startowy jest drogi, 15tys to ja wydalem w miesiac po zakupie Leona Cupry R na tematy pozakupowe takie jak rozrzad, swiece, oleje, filtry, hamulce i opony.
Kupując taka bete za 60tys na start masz do wlozenia 20 bo niestety te auta i silniki nie sa juz tak niezawodne jak te starsze

Dlaczego uważasz, że kupując bete za 60k musisz włożyć 20 na start ? ostatnio słyszę od ludzi, że każdą bete, którą chcesz kupić to musisz włożyć 20 na start...
Kupując bete możesz ją sprawdzić z bimmercheck oni każdy mankament wyciągną co daję Ci możliwości negocjacyjne.
PanKolega
Nowicjusz

20 Lip 2019, 20:51

poproś o VIN :D
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia S-TRONIC w Audi
    S-TRONIC to automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem, którą znajdziemy w wielu modelach marki AUDI z podłużnie zamontowanym silnikiem i napędem quattro. Działanie dwusprzęgłowej skrzyni biegów ...
    Nowoczesny i pełen charakteru - Citroen SpaceTourer
    Nowoczesny i pełen charakteru – taki jest nowy CITROËN SpaceTourer. Z nadwoziem dostępnym w trzech wariantach i różnymi konfiguracjami wnętrza doskonale wpisuje się w nowoczesny styl życia – dla rodziny, ...

20 Lip 2019, 21:13

PanKolega napisał(a):Dlaczego uważasz, że kupując bete za 60k musisz włożyć 20 na start ? ostatnio słyszę od ludzi, że każdą bete, którą chcesz kupić to musisz włożyć 20 na start...

Bo takie sa realia jesli jestes swiadomym uzytkownikiem
PanKolega napisał(a):Kupując bete możesz ją sprawdzić z bimmercheck oni każdy mankament wyciągną co daję Ci możliwości negocjacyjne.
Nikt Ci nie spusci ceny na rozrzad, hamulce czy opony
Raziel11
Stały forumowicz

20 Lip 2019, 21:58

Raziel11 napisał(a):
PanKolega napisał(a):Dlaczego uważasz, że kupując bete za 60k musisz włożyć 20 na start ? ostatnio słyszę od ludzi, że każdą bete, którą chcesz kupić to musisz włożyć 20 na start...

Bo takie sa realia jesli jestes swiadomym uzytkownikiem
PanKolega napisał(a):Kupując bete możesz ją sprawdzić z bimmercheck oni każdy mankament wyciągną co daję Ci możliwości negocjacyjne.
Nikt Ci nie spusci ceny na rozrzad, hamulce czy opony

Wymieniłeś rzeczy które w każdym samochodzie się wymienia, a więc sprecyzuj czy masz na myśli bmw w które po kupnie się wrzuca 20k czy każdy samochód.
Moim zdaniem można zminimalizować koszty zwłaszcza w tych czasach gdzie masz firmy oferujące sprawdzanie auta przed zakupem wraz z Tobą na miejscu.
PanKolega
Nowicjusz

20 Lip 2019, 23:01

Jak masz niebite auto z pewnym przebiegiem a hamulcami czy oponami do wymiany to nawet nie marudzisz bo wyjdziesz tylko na cebule

a ze mam na mysli BMW z konkretna moca to heble czy opony nie beda kosztowaly tyle co do fiata pandy, owszem w kazde auto tzreba troche na start wlozyc ale w marki premium wkladasz 2x tyle
Raziel11
Stały forumowicz

21 Lip 2019, 09:03

Jak czytam te glupoty to tylko mnie smiechawa ogarnia.
1. Pakiet startowy do strupa 2.0tfsi w osce kosztuje 15tys... No ale przeciez auto wielbione i goraco polecane tu na forum. Tylko nie wiem z jakiego powodu. Ja w caka w rok po zakupie wlozylem 10tys. Na razie poki co nie ma nic wiecej do wlozenia. Wrazenia z jazdy porownujac z 2.0tfsi w osce sufit/podloga. W wiekszosci v8 pakiety startowe po kupnie nie wynosza 15tys co w strupie 2.0tfsi. Juz nie wpominam ze pakiety startowe w 1.8t, ktorym gardzisz zamykaja sie w kwocie 5tys. Jak zreszta w wielu normalnych autach.
2. Pakiet startowy do e90 bez turbo 20tys zl? A nastepnie 2 tys miesiecznie czyli 24 tys rocznie nie wystarczy? Ja rozumiem ze auto ma troche mankamentow, ale bez przesady. Taka ilosc pieniedzy wystarcza z duzym zapasem na 335i. Na rf byly podsumowania i ludzie przez wiele lat pakowali w 330d srednio 5-6tys rocznie na niczym nie oszczedzajac i ludzie czytajac te posty mowili ze to bardzo duzo kasy. Wiec nie wiem co mialoby tam kosztowac 24 tys rocznie. Chyba ze w ukochanym 2.0tfsi sa inne standardy:-)
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

21 Lip 2019, 10:59

Te 15 tys.pewnie wyszło w ASO.
A BMW to trzeba najpierw znaleźć zadbane z historią serwisową, a nie wyplakowany egzemplarz z Ostrowi Mazowieckiej. Na pewno nie będzie tanie w użytkowaniu, ale ASO bym omijał, bo tam przepłacisz kilkukrotnie na serwisie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Lip 2019, 11:28

Ossy napisał(a):Te 15 tys.pewnie wyszlo w ASO.

Pewnie tak, tylko pytanie po co. W prawie 10letnim aucie o wartosci 40tys zl wydawac w aso 15tys.
duzy90
Aktywny

Prawo jazdy: 03 01 2000
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi S4 B8
Silnik: 3.0TFSI 450km
Rok produkcji: 2009