Czy warto próbować zdawać prawo jazdy na automacie ?

17 Mar 2022, 18:01

Witam

Jako, że mam za sobą nieudane próby zdawania prawa jazdy kategorii B na manualnej skrzyni biegów to czy warto zapisać się na kurs jeszcze raz, ale tym razem na automatycznej skrzyni biegów a co za tym idzie próbować zdawać na automacie ? Podobno samochody z automatyczną skrzynią biegów są dużo prostsze w obsłudze a co za tym idzie zdecydowanie łatwiej na nich zdać. Odpada w tych samochodach ciągłe operowanie sprzęgłem i zmiana biegów. Dla mnie byłby to ogromny plus, bo jednak nie chcę samochodu gdzie przy każdym ruszeniu będę mieć zagwozdkę czy aby na pewno ruszy czy postanowi sobie zgasnąć. Ciągła zmiana biegów jest też czymś czego osobiście nienawidzę robić, o ile jeszcze zmiana biegów w górę jakoś ujdzie, o tyle w dół to masakra.
Yosuke7
Początkujący

0

17 Mar 2022, 18:15

Najpierw sobie odpowiedz na pytanie dlaczego nie zdajesz
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
0

17 Mar 2022, 18:50

Ponieważ nie jestem w stanie błyskawicznie obsługiwać auta z manualną skrzynią biegów, gdzie jazda po mieście praktycznie wymusza non stop majstrowanie przy zarówno skrzyni biegów jak i sprzęgle. Wolałbym żeby auto samo za mnie zmieniało biegi.
Yosuke7
Początkujący

0

17 Mar 2022, 21:05

Skoro nie potrafisz opanować tak prostych czynności, to pytanie jak się zachowujesz w sytuacji stresowej na drodze...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

17 Mar 2022, 21:30

Poproś kogoś z rodziny z autem aby cię doszkolił . A jeżdziliśmy po leśnych drogach , nie publicznych .Wyszkoliłem córki dwie i kuzynów kilku. Zdali za pierwszym razem . Robiąc prawko na automat się ograniczasz do zakupu auta .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
0

18 Mar 2022, 06:20

@bonifacy

Nie ograniczam się. Ograniczony to jestem teraz, a nie w momencie kiedy będę posiadać prawo jazdy na automaty. Zauważ Pan, że w sytuacji posiadania prawka na automaty nawet jeżeli na 100 losowo wybranych samochodów będę mógł jeździć tylko 10 to jest to nieskończenie wiele razy więcej, niż obecnie gdzie nie mogę jeździć ani jednym. Po za tym też nie chce auta które może ruszyć ale nie musi, bo np o 0,5 sekundy za szybko puściłem sprzęgło. Chce auta prostego w obsłudze a nie kapryśnego.
Yosuke7
Początkujący

0

18 Mar 2022, 06:33

@galakty

98% sytuacji stresowych mam wtedy kiedy muszę bardzo płynnie ruszyć, a nie jestem w stanie, bo np puszczę o 0,5 sekundy za szybko sprzęgło i samochód przez to postanowi zgasnąć, co tylko potęguje u mnie stres, bo zamiast płynnie i szybko ruszyć to tworzę zator na drodze. Sytuację pogarsza fakt, że muszę za każdym razem samochód precyzyjne co do milimetra i sekundy wyczuwać. Czyli przy każdym ruszeniu nie mogę być na 100% pewny czy samochód ruszy, przy każdym wzniesieniu muszę się zastanawiać czy aby na pewno auto mi się nie stoczy itp. itd. no a każda sytuacja stresowa jest matka głupich błędów, np po mimo 40h jazd odbytych wielokrotnie zdarzyło mi się próbować ruszyć z 3 bo po zatrzymaniu zapomniałem zmienić biegu itp. itd ale takich głupich błędów popełniam zdecydowanie więcej. Ile razy dostawałem uwagi typu że nieekonomiczne jeżdżę bo mam 4 bieg a jeżdżę 20km/h. Sorry ale nie chce samochodu tak wybrednego, gdzie zamiast skupiać się w 100% na drodze muszę skupiać się w 90% na skrzyni biegów i sprzęgle a w 10% na opanowywaniu stresu. Wolę samochód gdzie do wykonania skrętu w prawo czy parkowania wystarczy wykonanie 2-3 ruchów a nie 20.
Yosuke7
Początkujący

0

18 Mar 2022, 07:19

Najpierw gaz a później puszczanie sprzęgła, w ten sposób ruszysz każdym pojazdem, nie tylko samochodem
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
0

18 Mar 2022, 08:44

No niekoniecznie ruszę, jak dodawałem najpierw gaz to niestety ale samochód po za tym że wydawał okropny głośny dźwięk to i tak nie ruszał.
Yosuke7
Początkujący

0

18 Mar 2022, 08:53

No niekoniecznie ruszę, jak dodawałem najpierw gaz to niestety ale samochód po za tym że wydawał okropny głośny dźwięk to i tak nie ruszał. Chce jednak samochodu pewniejszego, który wybaczy mi drobne błędy, a nie samochodu gdzie popełniam drobny błąd a samochód gasnie.
Yosuke7
Początkujący

0

18 Mar 2022, 09:05

Ostatnio jechałem z osobą która ma ten sam problem. Gdyby nie ona to nie uwierzyłbym że można jechać tak dobrze autem z automatem i tak źle z manualem. Ogólnie jak masz się zmuszać to zadawaj na automat. Problem potem może się pojawić przy zakupie auta dokładnie takiego jak się chce w automacie szczególnie przy opcjach mieszczuchów.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

18 Mar 2022, 09:46

Yosuke7 napisał(a):No niekoniecznie ruszę, jak dodawałem najpierw gaz to niestety ale samochód po za tym że wydawał okropny głośny dźwięk to i tak nie ruszał. Chce jednak samochodu pewniejszego, który wybaczy mi drobne błędy, a nie samochodu gdzie popełniam drobny błąd a samochód gasnie.

Każdy tak zaczynał, nic nadzwyczajnego :mrgreen: Musisz opanować synchronizację ruchów i tyle. Nie pomaga pewnie fakt, że na elkach są małe benzynki które nie mają momentu obrotowego, dlatego gaśnie. Przy większych silnikach czy dieslach nie ma takiego problemu.

No ale jak się oparłeś i nie jesteś w stanie, to szukaj tego automatu. Tylko pogódź się z mniejszą podażą aut, droższymi autami w zakupie i serwisowaniu.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
0

18 Mar 2022, 11:00

@galakty

Na razie droższy w eksploatacji jest w moim odczuciu manual ponad 40h jazd, 5 niezdanych egzaminów i do żadnego legalnie nie mogę wsiąść żeby pojeździć po mieście samemu. Po za tym ja już nie zaczynam, bo teoretycznie po 30h jazd powinienem jeździć na tyle wyśmienicie że powinienem zdać egzamin, tymczasem po ponad 40h jeżdżę bardzo przeciętnie i nie jestem w stanie zdać egzaminu, musiałoby mi się bardzo mocno przyfarcic.
Yosuke7
Początkujący

0

18 Mar 2022, 11:13

Skoro taki problem masz z manualna skrzynią biegów i to w większości przez nią oblewasz to przesiądź się na egzaminie na automat. Zdasz, pojeździsz pół roku i możesz wrócić na sam egzamin na samochodzie z manualna skrzynią. Być może nabierzesz na tyle wprawy w użytkowaniu auta że po tym czasie zmiana biegów nie będzie już takim problemem bo inne rzeczy na drodze nie będą tak absorbowały twojej uwagi jak w obecnej chwili.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
0

18 Mar 2022, 11:37

@Rokiko

Nie wiem czy jest sens kiedykolwiek wracać na egzamin z samochodami z manualną skrzynią biegów, raz że myślę że do 10-15 lat większość samochodów będzie z automatem, a po drugie po złych doświadczeniach nie wiem co by musiało się stać żebym zakupił samochód z manualna skrzynia biegów który jest tak nie pewny. Co ja mam kupić sobie auto i nie czuć się w nim komfortowo tylko modlić się po każdym zatrzymaniu czy aby na pewno ono ruszy ? Przecież na ruchliwym rondzie gdzie trzeba płynnie ruszać stworzył bym tylko zagrożenie.
Yosuke7
Początkujący

0