Czy warto się zamienić?

10 Cze 2013, 20:58

Witam. Opiszę pokrótce moje pytanie. Chcę kupić autko o nazwie "aż mi trudno wymówić nazwę", Citroen Xsara Picasso 2.0 HDI w roczniku 2000.Cena bardzo przystępna w oparciu o stawki rynkowe,portale internetowe itp.Autko sprawdzone na stacjach diagnostycznych, zaufanych mechanikach. Udokumentowana historia auta, m. in., świeżo po wymianie rozrządu, i innych niezbędnych gratów które spędzają sen z powiek po za kupie auta. Problem tkwi w tym, że do ie dawna byłem zadowolonym użytkownikiem niemieckich aut a teraz z powodu przypadku losowego. Francuska marka i pytanie czy pakować się czy nie?tym bardziej, że drugim autem które mam możliwość kupić to VW Golf IV 1.9 sdi,również auto z pewnych rąk i kompletnie sprawdzone. Ceny te same.Czy warto brać cytrynę czy golfinkę? Z góry dziękuję za fachowe doradztwo.Pozdrawiam.
igortrzy2
Nowicjusz

Auto: vw golf IV

10 Cze 2013, 21:02

Kumpel mial picasso i nie mogl sie nachwalić jednak ja sugerował bym jednak pozostać przy niemieckiej solidnej myśli technicznej. Picasso i golf to dwa zupełnie inne samochody jednak solidność konstrukcji jak i renoma marki przemawia za VW. Do tego jeszcze kultowy, niezawodny i prosty jak budowa cepa 1.9 TDI
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

10 Cze 2013, 21:11

Powiem szczerze że dostałem cytrynkę na testing w trasę, prawie zasnąłem za kierownicą...cisza...a wskoczyłem do golfa to jak w taczce klekot i ciężko rozbujać budę.Ale mimo wszystko boję się jak ch...a napraw w cytrynie to belka, to uszczelka i grosz do grosza a uzbiera się pół kosza. Miałem golfika z motorem 110km może dlatego noga szuka tych koni pod pedałem?:)
igortrzy2
Nowicjusz

10 Cze 2013, 22:00

Jeśli kupujesz zadbane auto, które nie ma wad konstrukcyjnych i jako nowy właściciel będzie o te auto dbał dalej - jest nikła szansa, że Cię ono zawiedzie.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

11 Cze 2013, 07:12

Jeśli jest tak jak mówisz że auto było inwestowane,dbane i z pewnej ręki to ja bym sie nie bał wziąć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Cze 2013, 21:20

Dzięki za podpowiedź. Różnica kolosalna między VW Golf IV SDI a Citroen'em. Tak jak napisałem w poście powyżej. Mam nadzieję, że "jajko"niespodzianka mnie nie zaskoczy swoją drogą jak miałem słynne VW też inwestowałem to egr, przepływka, przekładnia kierownicza, czujniki n75, n18, czyszczenie dolotu, regeneracja turbinki, wymiana mieszka tzw.gruszki (jeden wielki znak zapytania towarzyszył mi na co dzień-co następne? itp. itd. i bądź tu zgodny z marką owianą bezawaryjnością skoro nie raz mówiłem na golfa 110 tdi "mój najdroższy":)Zamiast czerpać satysfakcję z jazdy jak to mówi kolega w jednym z postów jak zapewniają niemieccy konstruktorzy zastanawiałem się co będzie następne....Jeszcze raz dzięki.Pozdrawiam.
igortrzy2
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus UX - crossover, który jeździ jak hatchback
    Zaprezentowany w 2018 roku model UX jest najnowszym i najmniejszym, kompaktowym crossoverem w gamie Lexusa. Jego opracowanie zajęło japońskim inżynierom 5 lat. Wyróżnia się przestronnym wnętrzem i wzorowym prowadzeniem, ...

11 Cze 2013, 21:23

Na sam koniec dałeś czadu :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Cze 2013, 21:34

Nikt nie napisał w żadnych z postów tak jak jest naprawdę z tym VW. Każdy z mechaniorów powie, że "era bezawaryjności w VW zakończyła się na golfie serii eins:)"a i często słyszałem nie jedną aluzję z ich ust "gdyby nie VW nie miał bym roboty":).Kończąc już moje wywody na ww., chciałbym napisać jeszcze, że nie rozumiem ludzi, którzy tak bardzo zachwalają te VW skoro każdy z moich znajomych mając np. audi a3,skodę octavię,borę i g4 z silnikami 110 tdi nie raz narzeka że wymienia części opisane przeze mnie w poście powyżej i nie raz zastanawiał się co się dzieje bo to i to i to......skąd ja to znam aha mimo tego, że blaszki w ocynku obleciane czujniczkiem lakieru mimo upływu lat "rudy się do nich dobierał".Tak widzę bezawaryjność niemieckich i czeskich modeli:)
igortrzy2
Nowicjusz

11 Cze 2013, 22:09

igortrzy2 to bardzo słuszna uwaga. Uważam, że bierze się to z głęboko zakorzenionego przekonania Polaków o bezawaryjności niemieckich aut, mającego swój początek jakieś dwadzieścia lat temu, gdy faktycznie niemieckie czołgi się nie psuły, bo tam nie miało się nawet co popsuć.
Niestety, jak to z przekonaniami i stereotypami bywa, mimo, że już dawno są nieaktualne, wiara w nie jest nadal żywa. Dlatego "Golf" kojarzy nam się z niezawodnością, bo faktyczne, mk1 i mk2 takie były, mk3, jako już nieco bardziej zaawansowane - przestało być już takie bezobsługowe, a dalej to ten sam szmelc, co wciskają nam wszędzie, bo ktoś się zorientował, że najpierw zarabia się na sprzedaży auta, a potem na jego serwisowaniu.
Co gorsza, w Polsce idzie to w parze z przekonaniem o awaryjności aut francuskich i włoskich (co też się nie wzięło znikąd, ale nie możemy całej palety aut oceniać po jakiejś tam wpadce, bo to zdarza się też często Niemcom) albo o braku dostępności części do japońskich, co być może było prawdą w czasach kiedy Słońce było bogiem.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009