Czy warto wybrać VW Passata ?

30 Kwi 2010, 15:22

Witam wszystkich Forumowiczów,

Proszę was o pomoc, ponieważ rozważam nad kupnem samochodu VW PASSAT 2.0 20V 130KM B5 FL rocznik 2002 w najbogatszej wersji (skóra, climatronik, 8 poduszek, itp.), przebieg tego autka to 230 tyś km i to co mnie najbardziej "boli" jest to samochód w Angielskiej wersji. W cenę wliczony jest przyjazd samochodu pod sam dom.

Mam do was Forumowicze pytania, ponieważ ja jeżdżę Samochodem w Dieslu i ogólnie motoryzacja nie jest moją mocną stroną, dlatego kieruję do was pytania.

1. Czy dobrym wyborem jest wybranie Passata ?
2. Ile mniej więcej kosztuje Przekładka samochodu na wersję Europejską, oczywiście w jakimś dobrym serwisie (jeśli ktoś zna dobre serwisy z podkarpacia i okolic może napisać)
3. co możecie powiedzieć o tym silniku: Ile można zrobić kilometrów (zanim będzie nadawał się do remontu), czy te silniki są awaryjne itp.

Miałem jeszcze jakieś pytania, lecz wyleciały mi z głowy najwyżej później jeszcze coś dopiszę.

O zawieszeniu słyszałem, że jest dosyć awaryjne, lecz nie zamierzam używać tego samochodu jako "terenowy", głównym jego celem będzie przemieszczanie się po mieście i od czasu do czasu za miasto.

Wnioskuję, że samochód jest sprawny technicznie (tak jak mówi jego właściciel), ponieważ pochodzi on od prywatnej osoby, która po zakupie ma przyjechać nim na kołach do Polski a raczej uszkodzonym samochodem 2500 kilometrów będzie ciężko przejechać.

Dziękuję za odpowiedzi i opinie wasze na ten temat
sabo
Nowicjusz

Miejscowość: TBG

30 Kwi 2010, 18:29

1.Passat ogólnie rzecz biorąc to dobre samochody.
2.Dobra przekładka na wersje europejską z 6000-7000zł napewno,często zdarzają sie ogłoszenia o przekładkach za 2000-3000zł ale są one zazwyczaj robione tak żeby ino było.
3.Co do silników to nie mam pojęcia jak z tym konkretnym silnikiem jest.
A jaka jest jego cena w przeliczeniu na nasze??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Kwi 2010, 22:19

Określę to tak:
Dobry samochód (słyszałem,że diesel'e) potrafią i miliona ukręcić :P
Nie znam przekładanek,
ale mój kolega ma kombi z tym silnikiem i od 3 lat klima mu tylko padła :cry:

No ale cóż...nic nie jest doskonałe :D

pzdr
Marcellus
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

30 Kwi 2010, 22:48

barol91 cena tego autka to około 10 tyś złotych. Samochód chciałbym kupić od znajomych z Anglii, słyszałem jedną taką wiadomość, że jakaś dobra firma koło poznania zajmuje się przekładkami i za cenę 6000 zł robią przekładkę, oraz opłacają wszystkie opłaty zawiązane z sprowadzeniem samochodu (cło, akcyzę itp.), ale nie jestem pewien czy to jest prawda.

Wiem, że samochody z silnikiem Diesla mogą robić więcej kilometrów, lecz myślę, że stan licznika 230 tyś benzyny to jeszcze nie jest tak dużo, a wy jak sądzicie ?
sabo
Nowicjusz

Miejscowość: TBG

30 Kwi 2010, 22:53

Dla mnie przekładki nie istnieją ;) Co do przebiegu to się nim nie przejmuj jak auto w dobrym stanie i od znajomch.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

30 Kwi 2010, 22:54

Z autopsji wiem, że im więcej km ma benzyna (czyt. powyżej 200-250 tys. ) trzeba więcej w jednostkę inwestować... lubi czasami popluć olejem z głowicy, mogą choć nie muszą zacząć się małe problemiki z rureczkami, przewodzikami...
Choć akurat tego silnika dobrze nie znam-mówię o bliźniaczych modelach :)
Marcellus
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Sztuczna inteligencja ma rozładować korki w Bangkoku
    Toyota Mobility Foundation razem z partnerami publicznymi i prywatnymi uruchomiła nowy projekt, w którym zaawansowana analityka danych przy użyciu sztucznej inteligencji i technologii uczenia się maszyn posłuży do ...

01 Maj 2010, 08:52

Jak mechanicznie jest w db stanie to sie nie ma co zastanawiać no i piszesz że jest firma w Poznaniu a więc myśle że jakbyś nawet i drugie 10tys wsadził w tego Passata to i tak moim zdaniem bedzie to db interes.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012