Czy warto wymienić silnik golf 4 1.4 benzyna 16V

22 Kwi 2020, 20:29

Witam. Z tego czego się dowiadywałem mam do wymiany silnik w Golfie 4 1.4benzyna 16, rok 99. Auto przy dawaniu gazu kopci na bialo, przy stalej predkosci bez gazowania nie ma takich spalin, dowiedziałem się że poszły pierscienie i uszczelniacze, teraz nie wiem co zrobic, czy warto wymieniac silnik w tym aucie czy sprzedac czy moze jednak moze byc jakas inna przyczyna. Auto kompletnie nic nie stuka chodzi delikatnie, wymieniany byl tydziem temu olej i filtry powietrza pylkowy, kabinowy (chyba ze to jest powietrza) i nie jestem pewien co do paliwa, termostat bo nie dzialal.
Pewien mechanik twierdził ze ternostat był uszkodzony celowo zeby auto tak nie kopcilo. Prosze o pomoc,niedawno kuoione auto i juz problemy.
Szmicer
Nowicjusz

23 Kwi 2020, 20:30

Kupiłeś minę poprostu. Pytanie, mocno dymi ?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Kwi 2020, 07:40

Przy dawaniu gazu kopci niby mocno szczegolnie przy jedynce i dwojce. Przy stalej predkosci nie dymi az tak
Szmicer
Nowicjusz

24 Kwi 2020, 07:43

Trzeba by sprawdzić ciśnienie i zrobić próbę olejowa, jeżeli wyjdzie ok to głowica do zrobienia
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Kwi 2020, 17:59

Zastanawiam sie czy wymiana termostatu mogla wywolac kopcenje. Termostat nie dzialal wiec silnik nie mial temperatury, wydaje mi sie ze po wymianie na nowy i osiagajac temperature 90stopni auto kopci mocniej. Moze to miec cos wspolnego? bo chyba na logike im gorecej tym wydziela sie para. Pewien mechanik stwierdzil ze celowo byl uszkodzony termostat by auto nie kopcilo tak jak teraz i ze auto robione moglo byc na sztuke byle je sprzedac. Troche wpadlem i szukam jakiejs pomocy bo nie wiem czy wgl warto robic golfa bo ciezko bedzie odzyskac pieniadze ze sprzedazy i dosyc bylbym w plecy
Szmicer
Nowicjusz

24 Kwi 2020, 18:29

Ubywa oleju w silniku czy też płynu w układzie chłodzenia ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bum i nagłe rozerwanie opony!
    Nagłe rozerwanie opony zdarza się rzadko, ale jest bardzo niebezpieczne. Co może być powodem? Z reguły mamy do czynienia z długotrwałymi zaniedbaniami – przede wszystkim jazdą na niedopompowanych oponach i brakiem regularnej ...
    Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...

24 Kwi 2020, 19:27

W chłodzenia nie, w oleju nie jestem pewien do konca ale raczej nie ubywa, wieczorem sprawdze stan
Szmicer
Nowicjusz

24 Kwi 2020, 20:03

żeby kopcił to by musiał coś spalać oprócz PB . Płyn chłodniczy , olej silnikowy. Przegonić auto po autostradzie z butem w podłodze . Ocenić po tym zabiegu.Zarejestrować ubytki tych płynów ustrojowych. Sprawdzić , a wtedy myśleć o kondycji silnika.
bonifacy
Stały forumowicz

24 Kwi 2020, 20:16

No a jesli nie bedzie ubywalo to co moze byc powodem, lub w druga storne jesli bedzie ubywalo?
Szmicer
Nowicjusz

24 Kwi 2020, 20:20

Szmicer napisał(a): druga storne jesli bedzie ubywalo?
Ogarniasz to ? Sprawdziłeś ? Masz wiedzę co Ci ubywa ? Jak nie ubywa to przegonić auto . Pisałem . But w podłągę . Wtedy ocena.
Ostatnio edytowany przez bonifacy, 24 Kwi 2020, 20:24, edytowano w sumie 1 raz
bonifacy
Stały forumowicz

24 Kwi 2020, 20:24

Rozumiem, zrobie jak napisales i dam znac i sie okresle czy sa ubytki w plynach.
Tyle chcialem wiedziec jak na razie. Sprawdze to
Szmicer
Nowicjusz