Czy warto zgłaszac szkodę???

24 Wrz 2015, 19:26

Witam,

Mam 1 pytanie, proszę o poradę. Wjechałam ostatnio w auto przy skręcaniu, uszkodziłam sobie zderzak. Jest on odkształcony, ale bardzo minimalnie, widać wgniecenie z bliska, jednakże z 2 metrów już tego nie widać. Niemniej jednak trochę mnie to denerwuje. Jest to auto która na dzień dzisiejszy jest warte ok 40tys. I teraz moje pytanie: czy warto zgłaszać szkodę w pzu? Czy orientujecie się jak oni takie szkody wyceniają? Jako wymianę zderzaka? Chodzi mi o gotówkę, ile mniej więcej mogę otrzymać,bo nie wiem czy w ogóle opłaca się to zgłaszać...
Anka123
Obserwowany

Auto: kia rio

25 Wrz 2015, 10:36

Jeżeli masz AC, to po to je płacisz, żeby takie szkody usuwać. A jeżeli chodzi o koszty, to wszystko zależy od tego, na jakie warunki się zgodziłaś oraz od samego uszkodzenia. Od tego zależy, czy zerzak będzie naprawiony czy wymieniony na nowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2015, 14:47

Niby po to płaci się AC, ale dookoła się słyszy, że jeśli szkoda nie jest duża to niewarto, bo koszt wypłaconego odszkodowania może być mniejszy niż różnica skoku składki w górę w następnych latach. Dlatego się zastanawiam. Ciekawi mnie jak oni patrzą na takie uszkodzenia, wiadomo, że zderzak dałoby się naprostować, ale jako, że mam 2 letni samochód to wiązałoby się to z obniżeniem wartości pojazdu - wolałabym nowy zderzak. I zastanawiam się czy oni w takich wypadkach wypłacają jak za nowy zderzak czy jakieś 200zł za jego naprawę ..
Anka123
Obserwowany

Auto: kia rio

28 Wrz 2015, 19:21

Wszystko zależy od tego jakie to AC masz wykupione :) Jeśli masz udział własny np. 500 zł to wtedy odszkodowanie będzie pomniejszone o tą kwotę. Liczy się także amortyzacja części, oraz czy masz możliwość naprawy w ASO. Bez znajomości OWU Twojego AC za wiele nie pomogę :(

Składka za rok jeśli zlikwidujesz szkodę z AC skoczy o około 10%.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

29 Sty 2016, 22:20

myślę, że warto zgłosić. jak nie będziesz zadowolony kwotą to są inne opcje, żeby odkupić odszkodowanie i dostać więcej... Odkupy specjalizują się w takich rzeczach, warto poczytać ;)
piegus
Początkujący

Auto: fiat

30 Sty 2016, 23:08

tak jak pisze mfind - wszystko zależy od warunków, jakie są podpisane przy AC.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Kia Ceed / Ceed SW
    Po prezentacji Hyudnaia i30 pojawił się bliźniak od Kii - Ceed. Największą zmianą według niektórych jest to, że w nazwie nie ma już apostrofa. Paleta silnikowa będzie najprawdopodobniej identyczna z i30 z 1,4T-GDi ...

19 Lut 2016, 23:55

dokładnie jak mówią przedmówcy, sprawdź ogólne warunki ubezpieczenia AC,
PawełBęben
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 06 1999
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Toyota
Silnik: 2.0TD
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna