Kupiłem Auto z OC. Co dalej?

10 Gru 2015, 00:12

Cześć.
Kupiłem Auto z OC do listopada 2016r. Jest ono w PZU.
Oczywiście dostałem kartke z OC która sprzedawca mi przekazał.
Nie spisywaliśmy oczywiście żadnego wypowiedzenia OC bo szukałem auta z jak najdłużej OC. Tylko umowy kupna samochodu.

Teraz takie pytanie:
Sprzedający oczywiście musi zgłosić do ubezpieczyciela ze pozbył sie auta.
Wiem, że by on dostał zwrot za OC to musze sam osobiście z niego zrezygnować. Ale nie zrezygnuje bo chce mieć je i po to szukałem auta z OC.
Czy ja w ciągu 30dni od dziś 9 grudnia tez muszę zgłosić ubezpieczycielowi ze kupiłem jego samochód z jego OC?
Jeśli tak to czy będę mógł te OC dalej mógł miec do konca jego ważności?
On za OC zapłacił tylko 750zl za silnik 2.0 i pewnie miał full opcje zniżek. Auto kupiłem na dziadka i dziadek tez ma full opcje zniżek. To nawet jeśli mi policzą żebym tam dołożył 100zl to moze byc tak, tak? Czy od nowa cale OC bede musiał nowe kupić. I czy by zniżki dziadka byly uwzględnione to czy dziadek musi miec zniżki akurat w PZU gdzie te OC jest w PZU? Czy zniżki się liczą w kazdej firmie ubezpieczycielowej?
Proszę pomoc :(
Legaza
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 1990
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Daewoo Legaza
Silnik: 2.0 LPG 131KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1997

10 Gru 2015, 10:21

No to po kolei :)

Legaza napisał(a):Czy ja w ciągu 30dni od dziś 9 grudnia tez muszę zgłosić ubezpieczycielowi ze kupiłem jego samochód z jego OC?

Nie ma takiej potrzeby (taki termin był w starej wersji ustawy). Obecnie możesz korzystać do końca trwania umowy.

Legaza napisał(a):Jeśli tak to czy będę mógł te OC dalej mógł miec do konca jego ważności?

Tak.

Legaza napisał(a):On za OC zapłacił tylko 750zl za silnik 2.0 i pewnie miał full opcje zniżek. Auto kupiłem na dziadka i dziadek tez ma full opcje zniżek. To nawet jeśli mi policzą żebym tam dołożył 100zl to moze byc tak, tak?

Dokładnie. Ubezpieczyciel może zrobić rekalkulację na nowego właściciela co może wiązać się z dopłatą. Zasadniczo mimo, że nie ma obowiązku zgłaszania zakupu do ubezpieczyciela to warto się z nim skontaktować z zapytaniem o rekalkulację (zapytać czy w ogóle ją będą robić), a jeśli zrobią to w przypadku dużej dopłaty zrezygnować z umowy i kupić nowe OC w tańszej firmie na siebie lub ewentualnie dopłacić niewielką różnicę do obecnego i korzystać z niego do końca.

Legaza napisał(a): I czy by zniżki dziadka byly uwzględnione to czy dziadek musi miec zniżki akurat w PZU gdzie te OC jest w PZU? Czy zniżki się liczą w kazdej firmie ubezpieczycielowej?

Zniżki, a właściwie lata bezszkodowej jazdy są zapisywane w bazie UFG z której zaciąga informacje każdy ubezpieczyciel, a następnie wylicza zniżki na podstawie swoich wytycznych. Jeśli Twój dziadek jeździł bezszkodowo 6 lat to praktycznie wszędzie będzie miał full zniżki, jeśli powyżej 6 lat to na 100% będą full. Jedynie ochrona zniżek w razie stłuczki działa tylko w obrębie tego samego Towarzystwa.

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

10 Gru 2015, 12:21

Teraz już wszystko dokładnie wiem. Dobrze to Pan opisał. Dziękuję wielkie. Pozdrawiam :)
Legaza
Nowicjusz

10 Gru 2015, 12:23

Proszę bardzo :)

PS: Żaden Pan :P
mfind
Aktywny

11 Gru 2015, 13:59

Oki ^^ byłem w Ubezpieczalni i to samo powiedzieli :)
Legaza
Nowicjusz

14 Lut 2016, 00:22

Witam, chciałbym podpiąć się pod temat bo jestem w identycznej sytuacji.

Kupiłem dzisiaj autko, OC po poprzednim właścicielu jest ważne do końca Czerwca 2016, rozumiem że mogę bez problemu z tym OC jeździć do tego czasu? Samochód kupiony na osobę posiadającą zniżki, ja jestem wpisany na umowie jako kupujący nr 2 (współwłaściciel)

Nie muszę dzwonić do ubezpieczalni? Jeżeli chodzi o tą rekalkulacje, to jak to działa? Oni mogą się ze mną skontaktować i poinformować mnie, że jest wymagana jakaś dopłata czy jak to się odbywa? Szczerze mówiąc jestem kompletnie zielony w tym temacie, jest to moje pierwsze autko.

Tak sobie myślałem żeby jeździć na tym OC i nie przerejestrowywać auta w urzędzie w ciągu miesiąca, tylko poczekać z tym do Czerwca. Wtedy poinformowałbym ubezpieczalnie o rezygnacji z OC, jeśli w innej byłaby korzystniejsza oferta dla mnie i jak już obecne OC by się skończyło, to kupiłbym swoje i wtedy przerejestrował auto w wydziale komunikacji, czy tak można? I nie miałbym problemu jeśli przykładowo w czerwcu przyszedłbym do nich z umową kupna-sprzedaży, a na niej widniała by data z Lutego?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)
drs
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka z bagażnikiem rowerowym FlexFix
    Opel Mokka to zupełnie nowy SUV który będzie dostępny ze zmodernizowanym bagażnikiem rowerowym FlexFix drugiej generacji, umożliwiającym przewożenie nawet trzech rowerów. Ulepszony system przewozu rowerów ...

14 Lut 2016, 16:30

drs napisał(a):Nie muszę dzwonić do ubezpieczalni? Jeżeli chodzi o tą rekalkulacje, to jak to działa? Oni mogą się ze mną skontaktować i poinformować mnie, że jest wymagana jakaś dopłata czy jak to się odbywa? Szczerze mówiąc jestem kompletnie zielony w tym temacie, jest to moje pierwsze autko.

Odpowiedź masz kilka postów wyżej...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

14 Lut 2016, 17:11

Nie bardzo zrozumiałem, dlatego chciałem się upewnić. Ubezpieczalnia może zrobić rekalkulacje ale nie musi tak? Mogę poprostu nie dzwonić nigdzie i jeździć do Czerwca bez problemu i jeżeli ubezpieczalnia od poprzedniego właściciela dowie się o sprzedaży auta, to wtedy oni mogą się skontaktować ze mną i powiadomić mnie o ew. wymaganej dopłacie? Żeby nie było, że ja nigdzie nie zadzwonie, a pod koniec czerwca przyjdzie mi jakiś list od ubezpieczalni wzywający do zapłaty tego co oni sobie tam doliczyli
drs
Nowicjusz

15 Lut 2016, 11:12

Dobrze rozumiesz :) I dokładnie
drs napisał(a):Żeby nie było, że ja nigdzie nie zadzwonie, a pod koniec czerwca przyjdzie mi jakiś list od ubezpieczalni wzywający do zapłaty tego co oni sobie tam doliczyli

Jeśli nie skontaktujesz się z ubezpieczycielem to w razie gdyby zrobił rekalkulację (a może ją zrobić nawet jak skończy Ci się już to OC) wtedy jesteś zmuszony do opłaty. Dlatego najlepiej zadzwonić jak najszybciej po zakupie i upewnić się na czym stoisz :)
W razie gdyby zechcieli dużej dopłaty to sprawdź na naszej porównywarce za ile najtaniej możesz dostać OC (jak wyślesz link na PW to spróbujemy dodatkowo obniżyć cenę dla forumowicza :) ).

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

15 Lut 2016, 14:52

I teraz już wszystko rozumiem, bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie! :ok:
drs
Nowicjusz

15 Lut 2016, 16:37

Przepraszam, że zawracam gitarę, ale mam jeszcze jedno pytanko.

Auto kupiłem 13 lutego, a dziś (15 luty) napisałem do ubezpieczalni zapytanie czy ja jako nowy właściciel mogę korzystać z obecnej polisy do końca jej ważności bez dodatkowych opłat.
Prawdopodobnie zrobią tą rekalkulacje i będę coś musiał dopłacić jeżeli chciałbym korzystać z tej polisy do końca jej wazności (4 miesiące) lub nie, Załóżmy że rekalkulacja wyjdzie dla mnie niekorzystnie i będę chciał zrezygnować z obecnej polisy, to czy mogą oni zażądać odemnie dopłaty za te dni w których korzystałem z ich polisy przed wypowiedzeniem umowy? Z tego co mi powiedział sprzedający, to mogę korzystać z tej polisy do 30 dni nie obawiając się o dopłaty, czy to prawda?
drs
Nowicjusz

15 Lut 2016, 16:40

Możesz "zawracać", nie bój nic :ok:
Co do opłat mogą je naliczyć, ale nawet jeśli to będą to najprawdopodobniej kwestie kilku złotych :)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

15 Lut 2016, 16:57

No to myślę że to by było na tyle z moich pytań dotyczących OC :D
Dzięki wielkie raz jeszcze! :)
drs
Nowicjusz