Czy wymienić rozrząd, jakie awarie są z nim związane?

27 Cze 2012, 07:34

Mam pytanie czy wymieniajac rozrzad jestesmy narażeni na jakas awarie z tym zwiazana? Co moze stac sie gdy takowy pasek peknie po kilku km (slyszalem ze czasem trafi sie takowy gorszej jakosci) a nikt nie jest w stanie tego sprawdzic i to ruletka czy to prawda?
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

27 Cze 2012, 11:16

Jeśli dobrze założony to raczej nie urwie się , może oczywiście wystąpić wada materiałowa i się zerwie.... jeśli silnik kolizyjny to może wygiąć zawory, głowica może pęknąć a w ostrzejszych przypadkach pognie tłoki i korbowody :D
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

27 Cze 2012, 13:28

No wiadomo konsekwencje poczułem juz na własnej piersi w swoim 1 samochodzie, kwestia jest taka mam do zrobienia rozrząd w serwisie do ktorego jezdze chca 1100zł a znalazlem na internecie inny serwis i powiedzieli mi 750... 350zl w kieszeni to juz jednak cos.. jak myslicie lepiej nie zalowac kasy i oddac do sprawdzonego mechanika czy rozrzad to sprawa taka ze ten tanszy powienien sobie poradzic?:)
RomualdPLN
Początkujący

27 Cze 2012, 16:06

Zależy jakie to auto ale myslę, że 1100zł to przesada.... Ja proponuje jechać do jakiegoś znajomego sklepu z częściami, zakupić polecany tam zestaw(pasek i rolki) i z tymi częściami jechać do mechanika :D nie skroi w takim wypadku jeszcze marży na częściach
nitro
Zaawansowany

27 Cze 2012, 17:19

Otrzymałem informacje ze gdy zakupie własny materiał to nie otrzymam gwarancji na robocizne i jak pasek strzeli to oni umywają rece :)
RomualdPLN
Początkujący

27 Cze 2012, 18:08

to jedżże już do autoryzowanego serwisu i nie zawracaj głowy, przeciez Cie stać,
może zapłacisz 900 dostaniesz gwarancje i paragon bo Twój specjalista pewnie robi na siebie
a na Polske psioczy
albo sprzedaj auto bo i tak bedzie dużo spalało i kup rower
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Silnik F140 - Ferrari
    Wszyscy fani sportowych aut kochają silniki V12, a jednym z najsłynniejszych producentów motorów tego typu jest Ferrari. W swojej bogatej historii włoska marka stworzyła wiele jednostek o takim układzie i naprawdę ...

27 Cze 2012, 19:13

Kolego ......założyłeś trzy tematy ,niby różne a sprowadzające się do tego samego problemu.
Tutaj wymiana-rozrzadu-opel-astra-ii-cabrio-vt56695.htm#p341310 napisałeś
RomualdPLN napisał(a):1000zł to koszt wymiany w autoryzowanym serwisie boscha z gwarancja i ubezpieczeniem w firmie PZU ze pasek nie strzeli po kilku km gdyby byl slabej jakosci... za serwisy u janka dziekuje poniewaz juz raz bylem z punto 1.2 16v i po zrobieniu 78km strzelil pasek - pokrzywilo zawory tloki i korba bokiem wyszla... chce tego uniknac dlatego jezdze od tej pory do autoryzowanego serwisu nawet z firmowym matizem... jestem zdania ze jak mam zrobic rozrzad u janka to wole jezdzic z niezrobionym :)
więc nie szukaj tańszej oferty, jedż jak masz to zrobić do tego serwisu , płać i płacz i nie truj d...y
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

27 Cze 2012, 20:21

Słuchaj jak nie odpowiada to załóż bana na konto i sie wymiksuje na inne forum job twoju mać...
RomualdPLN
Początkujący

28 Cze 2012, 07:46

:roll:
..nie jestem taki stary żeby pamiętać początki motoryzacji, ale troche słyszałem, czytałem ;
kiedyś szoferem bywał ktoś z charakterem, bardzo często dżentelmen, eh ...
a w takiej sytuacji jak wyżej - to szkoda dzielić się doswiadczeniem, wiedza, praktyką
z obywatelami, którzy jeszcze wozu nie powinni zamieniać

i przykre, że pisze ten post przed reakcją któregokolwiek z Moderatorów
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

28 Cze 2012, 08:07

A dlaczego go mają kroić na kawałku gumy i rolce z łożyskiem 1000zł :D usłyszycie słowo serwis i myślicie, że pracuje tam kto? robot, automat? Ja wam mówię, że to "Janek" tylko w ładnym uniformie i troszkę ładniejszą stodołą :D
nitro
Zaawansowany

28 Cze 2012, 13:22

A dlaczego go mają kroić na kawałku gumy i rolce z łożyskiem 1000zł usłyszycie słowo serwis i myślicie, że pracuje tam kto? robot, automat? Ja wam mówię, że to "Janek" tylko w ładnym uniformie i troszkę ładniejszą stodołą

jak myslisz; że Janek tak nie kroi - to jesteś w dużym błedzie lub udajesz
dolicz sobie do 800 zł 23% podatku daje 984zł jak zażadasz rachunku :mrgreen:
takiego fiskalnego, pare razy korzystałem w ciągu roku i jakieś tam kopie dostałem :wink:
a po ostaniej naprawie sprzegła musiałem zamieniać śruby rozrusznika, bo "Jankowi" było obojetne, w które miejsce wkręci krótszą lub długą śrubę :twisted:

nie bedę bronił ani ASO ani małych warsztatów bo wiekszość z nich ma co poprawiać :evil:
ale wygląda kolego Nitro że nie pracowałeś w poważnym serwisie, a jak sie mylę- to nie poznałeś
wielu zagadnień które powinny spełnić - miedzy innymi jest tam Mistrz , Majster który
za twórczość Janka odpowiada niezależnie jak to sprawdził, o szkoleniach nie zapominając,
czy odpowiedzialności cywilnej w razie W
Ostatnio edytowany przez sympatyk, 28 Cze 2012, 13:37, edytowano w sumie 1 raz
sympatyk
Zaawansowany

28 Cze 2012, 13:33

Nie wiem, nie znam :D dałem cudzysłów, tym Jankiem może być Władek lub Zdzisek :lol: Jest to bardzo proste.... kupujesz części dobrej jakość i przecież na to jest gwarancja producenta, jedziesz do mechanika i on zakłada(możesz sam założyć jeśli się znasz) daje Ci gwarancje na usługę i tyle! Każdy mechanik powinien umieć zmienić napęd rozrządu i nie ma prawa nic paść! Jeśli pada to są 3 opcje:
-wada materiałowa, co zdarza się raczej bardzo rzadko
-mechanik spartolił(troszkę częściej)
-silnik jest już zmęczony życiem lub nastąpiło szarpniecie mocne
nitro
Zaawansowany

28 Cze 2012, 13:42

z ostanim postem zgadzam się :)
dorzuciłbym jeszcze za długi okres miedzy zmianami , lub czasowe ekstremalne warunki
eksploatacji
sympatyk
Zaawansowany