Czy wysokość elektrody ma znaczenie?

26 Lut 2020, 20:35

Witam, kupiłem komplet świec do mojej Corsy D 1.2 na jednym z popularnych portali z częściami, lecz po wykręceniu starej świecy okazało się że w nowych świecach elektroda jest o 1-2mm wyższa. Jeśli chodzi o gwint i całą resztę jest dokładnie to samo. Pytanie czy ta różnica ma znaczenie dla pracy silnika?
wifi3550
Obserwowany

29 Lut 2020, 16:41

To nie duża różnica i jak kupiłeś dedykowane świece do tego silnika to nie powinno mieć znaczenia. Poza tym jesteś pewien że dobrze to zmierzyłeś?
Możesz wrzucić zdjęcie dwóch świec nowej i starej leżących obok siebie żeby można było zobaczyć czy faktycznie widać taką różnicę?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Lut 2020, 18:02

Sprawdziłem jeszcze stare świece po nr i okazało się że nie są do tego silnika, więc założyłem nowe i autko śmiga bez problemu. Jak widać dało się jeździć na nieco krótszych.
wifi3550
Obserwowany

01 Mar 2020, 09:59

wifi3550 napisał(a):Jak widać dało się jeździć na nieco krótszych.
Zgadza się ale w takim przypadku iskra występuje w innym miejscu co może powodować na nierównomierne spalanie mieszanki paliwowo-powietrznej. Dlatego zawsze należy dobierać odpowiednio świece do silnika. Najważniejsze że teraz założyłeś prawidłowe :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie podróżować z psem?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak bezpiecznie podróżować z psem. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Wyjeżdżając z psem na majówkę ...