Czy zawsze spadają zniżki bo stluczce? I o ile, cala sytuacja.

25 Cze 2019, 08:36

Witam. Postaram sie opisać cala sytuacje.
Zaparkowalem sobie na małym parkingu. Przyszła pora z niego wyjechać, za sobą miałem dołączone miejsce parkingowe puste. Gdy wyjeżdżałem z parkingu nie miałem jak wyjechać przodem. Jak juz wspomnialem z tylu było wolne miejsce parkingowe. Wiec chciałem wycofać poprzez tamto miejsce. W trakcie mojego cofania koleś mi najechał na tył.
Koleś był jebniety za przeproszeniem - od razu kazał pisać mi oświadczenie, oczywiście sie nie zgodzilem, następnie chciał 300 zl na naprawy ( o Szkodah później ) oczywiście kazalem mu wezwać policję. Policja przyjechała - pech chciał ze trafił mi sie policjant z ktorym kiedyś miałem pewna sprzeczke i skończyło sie na skardze o jego zachowaniu. Cala sytuacje opisał świadek - Policjant nie spisał nawet jego danych. Policja ustaliła moja winę zakończyło sie pouczeniem i oczywiście przekazaniem mojego AC
Teraz o szkodach.
Ja Honda accord ( prędkość cofania 10km maksymalnie )- ani sladu
Tamtej typek - Renault scenic - wyskoczył zderzak z prawej strony ( oczywicie nie caly, bardzo malo Widoczne ) przy samym dole pęknięcie rzędu 2mm ( mam zdjecie, niestety brak możliwości wstawienia )
Wczoraj Przyszedł mi list z mojego OC z forumlarzem do uzupełnienia o opisie zdarzenia, Czyli rysunek szkody, miejsce, świadkowie, rodzaj stluczki itp

Czy juz jest z gory przesadzone ze zniżki zostaną zabrane? Jak wy widzicie tą sytuacje ?
pejot
Początkujący

Prawo jazdy: 18 03 2015
Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: Honda Accord
Silnik: 2.0 i-VTEC 155KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

25 Cze 2019, 08:43

Udało sie zamieścic
pejot
Początkujący

25 Cze 2019, 08:59

Na pewno przy następnej polisie będzie "zwyżka" Pamiętaj że firmy z tego żyją,ponadto poszkodowanemu trzeba pokryć koszty naprawy.W tym przypadku albo wymiana zderzaka albo koszt regeneracji-spawania.Co do przewinienia to masz świadomość tego,że tylko twoja.Szkoda że się nie dogadałeś z gościem,który zapewne by przystał na jakieś 200-250 zł.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

25 Cze 2019, 09:02

Nie do końca czuje sie winny, bo przy moim cofaniu upewnilem sie ze nikogo ze mną nie ma, więc później sam wjechał a widział przecież ze cofam
pejot
Początkujący

25 Cze 2019, 09:06

pejot napisał(a):przy moim cofaniu upewnilem sie ze nikogo ze mną nie ma, więc później sam wjechał a widział przecież ze cofam
Zgadza się ale niestety na parkingach często tak się zdarza że jak wyjeżdżasz z miejsca parkingowego to jeszcze niektórzy przeciskają się na siłę jak widzą że już wyjeżdżasz. Dlatego trzeba kilka razy sprawdzać wyjeżdżając.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Cze 2019, 09:13

Czyli Reasumując miałem 10% zniżki, płacąc OC teraz w kwietniu 20roku, zniżki będą wynosić 0?
pejot
Początkujący

07 Lip 2019, 22:57

Jeżeli chodzi o winę - przepisy mówią jasno - masz ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom. Jak nie jesteś pewny, albo nie widzisz czy możesz jechać masz obowiązek zapewnić sobie pomoc innej osoby. Wyjeżdżałeś tyłem z miejsca parkingowego i dobiłeś do innego samochodu - podczas cofania, to nie on w ciebie wjechał, tylko ty w niego. Niestety - nasze przepisy są takie jakie są.
Co do zniżek - jeżeli nie masz ubezpieczonych zniżek, to stracisz najprawdopodobniej 10%. Płacąc w 2020 roku składkę, zapłacisz więcej, ale nie powinny to być jakieś kosmiczne sumy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000