adelon napisał(a):Bez obowiązkowych świateł może ludzie by zaczęli bardziej uważać...?
Osobiście jestem za światłami przez cały rok, wole wymienić akumlator wcześniej ale czuć się bezpieczniej na drodze zwłaszcza, że w większości mój czas spędzony za kółkiem to wieczór i noc.
"UWAŻAĆ?? !!!"
Stawiał bym na edukacje i bardziej surowe kary a światła HMY>>(Mogą zostać lub nie) nigdy nie wiadomo co po może by zdejmować nogę z gazu bo znaki drogowe na pewno nie
Ciekawe czy koledzy i koleżanki lubiący jazde na światłach tez Lubia być OŚLEPIANI kseonami
Uwaga na nielegalne ksenony! - Forum dyskusyjne w INTERIA.PL .
Nie chcę być oślepiany przez idiotę, który dla szpanu ryzykuje moje życie. ....podszkolić sie w motoryzacji i nie bedziemy sie oślepiać na drodze.
http://swiatla.arbiter.pl/zdjecie/13653.Swiatla.mijania.wiazka
Xenon i halogen - porównanie typów reflektorów, fakty i mityŚwiatła mijania wiązka
W obszarze światła jest oślepianie. Za linią światła nie ma oślepiania. Reflektory są zwykle montowane na wysokości poniżej oczu kierowców a dodatkowo Reflektory samochodowe świecą na krótki dystans i są skierowane do dołu. Dlatego też przy jeździe na prostej drodze nie oślepiają. Na zdjęciu prawidłowy kształt wiązki świateł mijania.