Czy zgasimy światła w naszych autach?

Czy jazda na światłach przez cały rok powinna być obowiązkowa?

Tak
150
46%
Nie
176
54%
Razem głosów : 326

07 Lip 2008, 22:13

tylko zauważ że tyle lat się jeździło bez świateł i było dobrze i tak jak w UK czy Niemczech nie są obowiązkiem... główną przyczyna wypadków to polskie dziurawe drogi i prędkość zagranicznych aut... której nie czuć
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

07 Lip 2008, 22:24

to fakt że prędkość i dziury sie przyczynia do zwiększenia wypadków ale włączając światła zawsze można choć trochę obniżyć ta statystykę bo naprawdę to pomaga nie tobie a kierowcy jadacemu z naprzeciwka, przykład kolejny; jadąc wsród pól w słoneczny dzień wjedź sobie nagle w tunel z drzew to przez chwilę jesteś oślepiony zanim wzrok sie przystosuje do ciemniejszego otoczenia a w tym momencie może jechać ktoś na ciebie a ty go nawet nie zauważysz bo ma wył światła ...
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz

08 Lip 2008, 07:59

Luke na jakiej podstawie twierdzisz, że było dobrze? Z tego co pamiętam znaczna część kierowców i tak eździła na światłach więc z tym dobrem to chyba tak do konca nie bylo.
W Niemczech się jeździ bez świateł? a wiesz jakie Niemcy mają drogi?
Poza tym kto powiedział, że musimy robić wszystko tak jak na bogatym zachodzie...
Chcę zauważyć, że zielone strzałki na skrzyżowaniach zostały zdjęte (bo przecież w niemczech ich nie było), ale Niemcy uznalito za bardzo dobry przepis i teraz....jesteśmy na etapie przywracanie tego co zepsulismy tylko dlatego, że jakies bogatsze panstwo zrobilo to samo. ŻAL tych ludzi na górze.

PS. Ja cały czas czekam na ARGUMENTY- W Czym Światła Mi Przeszkazdają ale z tego co widze to się nie doczekamy bo przecież najważniejsze jest to, że mi nie pomagaja...
BJFK
Nowicjusz

08 Lip 2008, 13:08

Co do świateł to wcześniej nie było nakazu jazdy z włączonymi światłami przez cały rok i wypadków było tyle samo. Wzrost wypadków to tylko kwestia zwiększenia się liczby samochodów na polskich drogach. Wariaci szaleją i ze światłami czy bez i tak powodują najgorsze wypadki. Drugą sprawą jest ilość wypadków spowodowanych przez pieszych. Ta grupa ludzi np. w mieście nie zwraca uwagi na to czy jedzie samochód czy nie, według niego idzie po pasach to ma pierwszeństwo, nawet jak wyjdzie wprost pod samochód. Miałem kilka takich sytuacji awaryjnych w mieście. Najgorzej w stolicy- wielkie damy chodzą z głowami zadartymi do góry i udają wielkie panie, a o bezpieczeństwie nie myślą i potem pretensje mają do kierowcy że zabił. Ba, jak można nie zabić jak Ci człowiek wyskakuje wprost pod rozpędzony samochód?
Jest ryzyko, jest zabawa...
Smakoszek
Aktywny

Miejscowość: WPN

08 Lip 2008, 15:16

Smakoszek napisał(a): Ba, jak można nie zabić jak Ci człowiek wyskakuje wprost pod rozpędzony samochód?

Nie rozpędzaj samochodu kiedy istnieje prawdopodobienstwo wtargnięcia pieszego na drogę - bardzo prosty i skuteczny sposób.
morris
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

08 Lip 2008, 15:19

Moim zdaniem jazda na światłach przez cały rok powinna być obowiązkowa, ponieważ poprawia widoczność pojazdów na drodze. Jeżeli chodzi o statystykę wypadków, to na pewno nie z powodu włączania światła, tylko brakiem wyobraźni kierowców i brakiem rozsądków. To wszystko przez głupi pomysł posłów PIS, niech oni lepiej zajmują się poprawieniem stanem dróg i budowy autostrad, a nie tam światła. Przez 1,5 roku nie zaczęto większości budowy autostrad i dróg, która UE dała kasy na dofinansowanie tych dróg. W ogóle co robili przez całe 1,5 roku?

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    3 miliony silników EA211
    19 czerwca 2020 w fabryce Mladá Boleslav został wyprodukowany trzymilionowy silnik EA211 dla samochodów ŠKODA i innych marek z Grupy Volkswagen. Pierwszy egzemplarz zjechał z linii produkcyjnej w 2012 ...

08 Lip 2008, 17:34

Oczywiście, że jazda na światłach powinna być obowiązkowa przez cały rok. Zdaje sobie z tego sprawę każdy kto ma wątpliwą przyjemność jazdy po naszych drogach i obserwowania tego co się na nich dzieje. To, że jazda na światłach zdecydowanie poprawia widoczność innych na drodze również w dni słoneczne zostało już udowodnione, a co za tym idzie bezpieczeństwo. Po co więc "wymyślać proch". Jeździjmy na światłach.
grzegorz_s
Nowicjusz

08 Lip 2008, 18:09

morris napisał(a):
Smakoszek napisał(a): Ba, jak można nie zabić jak Ci człowiek wyskakuje wprost pod rozpędzony samochód?

Nie rozpędzaj samochodu kiedy istnieje prawdopodobienstwo wtargnięcia pieszego na drogę - bardzo prosty i skuteczny sposób.

Nie będę blokował w mieście ruchu prędkością 20km/h, tylko ok 50-60km/h zależy w jakim miejscu
Smakoszek
Aktywny

08 Lip 2008, 21:59

Smakoszek napisał(a):
morris napisał(a):

Nie będę blokował w mieście ruchu prędkością 20km/h, tylko ok 50-60km/h zależy w jakim miejscu

z resztą przecież takie jest ograniczenie w miastach... z pieszymi miałem parę zdarzeń i nawet światła nic nie dają wchodzą pod maskę nie oglądając się
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

09 Lip 2008, 10:50

No właśnie to ludzka bezmyślność jest winna jak Ci wchodzą przed samochód. Nie tylko mi, czy Tobie, bo jak ktoś często w mieście jeździ to często się to zdarza.
Smakoszek
Aktywny

09 Lip 2008, 10:53

EdEk napisał(a):
andnie55 napisał(a):Przez obowiązek jazdy na światłach jestem notorycznie oślepiany przez kierowców jeżdżących na światłach drogowych.Do nich nie dociera że mamy jeżdzić na światłach, ale mijania.Jestem za zniesieniem obowiązku jazdy z włączonymi światłami (mijania).

gadasz głupoty, co że niby jak zniosą ten obowiązek to nakażą jeździć z wyłączonymi światłami ? wątpie i tak większość bedzie jeździła a ze na dlugich jeżdża to czasami sie zdaża bo komuś sie przelączy i nawet nie wie, sam raz tak miałem, to trzeba dać mu znak aby wyłączył a nie krytykowac przepis !

Zniesienie obowiązku jazdy na światłach wcale nie oznacza ,że Ty nie będziesz mógł jeżdzić z włączonymi.Możesz nawet pozostawić swoj samochód z włączonymi światłami w garażu.
andnie55
Nowicjusz

10 Lip 2008, 11:50

A mnie jest to w sumie obojętne.Denerwują mnie tylko ci,którzy w dzień,zamiast jechać na światłach mijania(a tak nakazuje przepis) jeżdżą na światłach drogowych.I nawet jak świeci słońce,to skutecznie oślepiają nadjeżdżających z przeciwka.A ile samochodów i tak jeździ bez świateł,albo z jednym przepalonym.No i jak ktoś jedzie bez świateł,to w otoczeniu tych co jadą na światłach jest on prawie niewidzialny.I do nieszczęscia tylko jeden krok.W sumie,to mogliby znieść ten przepis,bo łatwiej jest zapomnieć o włączeniu tych świateł niż o nich pamiętać.No i jak już któryś z kolegów napisał,jedyne co z tego wyszło,to chyba tylko to,że policja zarobiła dużo kasiury na mandatach.Bo o poprawie bezpieczeństwa z pewnością nie możemy mówić,ponieważ liczba wypadków się od tego czasu zwiększyła.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lip 2008, 18:46

Liczba wypadków nie zwiększa sie przez zapalone światła a przez debili co myślą że umieją jeździć jak Kubica, kupią sobie BMW lub tata im kupi i popierdalają po naszych drogach z prędkościa podwójnie przekroczoną, dziś też widziałem jak bezmozg prowadzący BMW (no bo przecież jak ma takie auto to musi pokazać jak jeździ) wyprzedzał za zakręcie i pog górkę, a ja tylko patrzałem jak mu coś wyjedzie ... szkoda że nie wyjechał jakaś solidna ciężarówka albo star 266 :) to było by jednego kretyna mniej, jak widze takich ludzi to aż mi sie pięści zaciskają ...
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz

11 Lip 2008, 10:16

MotoAlbercik napisał(a): A ile samochodów i tak jeździ bez świateł,albo z jednym przepalonym. No i jak już któryś z kolegów napisał,jedyne co z tego wyszło,to chyba tylko to,że policja zarobiła dużo kasiury na mandatach.Bo o poprawie bezpieczeństwa z pewnością nie możemy mówić,ponieważ liczba wypadków się od tego czasu zwiększyła.

Kiedy nie było obowiązku światełnagminnie widziałem "oszczędzających prąd" w czasie kiedy już była szarówka, ale jeszcze nie "ciemna noc", podobnie kiedy była mgła, lub lekki deszcz. Teraz żaden "pacan" nie ma okazji w swoim rozumku decydować czy jest już wystarczająco ciemno czy nie, tylko cały czas ma mieć zapalone światła. I nie chodzi mi przecież o niego, to ja chce go widzieć na drodze.
Ja czuję się zdecydowanie bezpieczniej i dla mnie to najważniejszy argument.
morris
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

11 Lip 2008, 14:23

O słuszności przepisu stanowiącego obowiązek jazdy na światłach niech świadczy procentowy wynik naszego głosowania.
andnie55
Nowicjusz