Czy zmiana oleju w silniku może mieć wpływ na spalanie

18 Gru 2014, 19:02

Podobne tematy poruszałem już nie jednokrotnie, odnośnie spalanie oleju przez moją Celicę, nie jest to uciążliwe bo przy częstej jeździe wystarczy raz na 2,3 tygodnie dolać oleju, gdy jeżdżę ją mniej np w zime, to dolewam raz na 2 miesiące, ostatnio znajomy powiedział mi że zmiana oleju może spowodować że spalanie oleju spadnie nawet o połowe, powiedział że oleje "Valvoline MaxLife 10w40" potrafią efekt spalania oleju "minimalizować. Aktualnie jeżdżę na oleju castrol 10w40 Magnatec benzyna (pół syntetyk chyba). Więc moje pytanie brzmi czy zalanie silnika olejem MaxLife może mieć wpływ na spalanie oleju czy nie ??? (silnik 1.8 VVTI 143KM).
MotoS
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Mazda 6, Toyota Celica
Silnik: 2.0 , 1.8 (143KM)
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

18 Gru 2014, 19:44

Oczywiście, że od oleju silnikowego zależy spalanie. Ważnym parametrem oleju jest lepkość. Odpowiednio dobrana lepkość oleju powoduje, że tarcie smarowanych elementów jest obniżone do minimum, a co za tym idzie obniża się zużycie paliwa. Największy wpływ na lepkość ma zima - każdy olej jest tym gęściejszy im mniejsza jest jego temperatura. Jeżeli samochód stoi na mrozie, to po uruchomieniu silnika pewne cześci pracują przez ułamki sekund niesmarowane, bo zanim olej dotrze do tych cześci, to troszkę czasu upływa. Dlatego ważna jest lepkość zimowa, czyli cyferka przed literką W. Ale od razu uprzedzam, że nie można samemu decydować jaka ta cyferka ma być - o tym decyduje producent silnika, a zastosowanie innej lepkości może mieć fatalne skutki.
Kolejna sprawa to starzenie oleju oraz pojawianie się zanieczyszczeń w trakcie jego użytkowania. Olej traci swoje właściwości smarne i dlatego tak ważna jest jego wymiana co jakiś czas, który zaleca producent.
MotoS napisał(a):Aktualnie jeżdżę na oleju castrol 10w40 Magnatec

Ja bym nie zmieniał tewgo oleju. Magnatec jest jednym z lepszych olejów i wg producenta pozostawia na elementach smarowanych film olejowy, który chroni te elementy w początkowej fazie rozruchu silnika, czyli jak te elementy zaczynają pracować zaraz po rozruchu silnika, to zanim olej z miski olejowej do nich dotrze, nie pracują całkowicie na sucho.
A jakby się wczytać w to, co pisze producent Castrola i Valvoline, to jest to prawie to samo.
Nie mam na chwilę obecną dostępu do danych silnika, ale coś mi się kojarzy, że do silnika vvti powinien być olej 5W40. Sprawdz to w książce obsługi jak masz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Gru 2014, 00:00

Rzeczywiście do mojej Celicy zdałby się rzadszy olej. Jeżeli zalewam silnik innym olejem niż zalecanym o większej gęstośći to czy to szkodzi silnikowi ??
MotoS
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Mazda 6, Toyota Celica
Silnik: 2.0 , 1.8 (143KM)
Paliwo: Inne
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...