Czy zmieniać opony z zimowych na letnie czy jednak jechać na zimowych

26 Mar 2018, 15:18

Witam wszystkich mam problem, obecnie przebywam w Szwajcarii i posiadam samochód BMW serii5 e60.Obecnie stoi na oponach zimowych. Pierwszy sezon, czyli nowe. 30 marca jadę do Polski i teraz stoję przed ważnym wyborem czy zmieniać opony z zimowych na letnie czy jednak jechać na zimowych???
Zimowe też mam jak nowe kupione latem ubiegłego roku. Continental.
Co robić? To 1600km w jedna str.
Tutaj mam mega zróżnicowaną pogode. Ale drogi są suche i brak zalegającego śniegu. Lecz np w ubiegłym roku 23maja spadło 30cm śniegu wiec....taki klimat ;)
Do Pl jade docelowo na podkarpacie.
Wiem jakie są wyznaczniki zmiany, ale dla mnie jest obecnie 50/50
Poradzi mi ktoś co robić?
e2rduo
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 04 2012
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: BMW 325xi
Silnik: 3.0 218km
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009

26 Mar 2018, 17:44

W Polsce na chwilę obecną też pogoda jest w kratkę. W dzień jest ciepło, ale jest zimny wiatr, a w nocy jest przymrozek. Jednak asfalt ma zawsze inną temperaturę niż powietrze. Ja bym nie ryzykował i jechał na zimówkach. Przy obecnych czasach pogoda lubi płatać takie figle, że dziś jest słońce, a wieczorem pruszy śnieg. A nasi meteorolodzy....No i oprócz tego powiem tak - zimówka jest bezpieczniejsza - nawet jak jest lato to jest miekka i klei się do asfaltu. A letnia, jak jest zimno, zrobi się twarda i....
Dlatego ja jeżdżę od kilkunastu lat na całorocznych i mam ten problem z głowy. Zimy mamy takie jakie mamy, a latem też rewelacji nie ma.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

26 Mar 2018, 18:13

A zimówka na autostradzie podczas deszczu bedzie normalnie się zachowywać?
e2rduo
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 04 2012
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: BMW 325xi
Silnik: 3.0 218km
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009

26 Mar 2018, 18:19

To zależy i od opony i od samochodu i od zawieszenia i obciążenia i prędkośći i profili zakrętów i stanu drogi itd. Napewno da się jechać. Trzeba tylko wyczuć samochód. Ale jechać można spokojnie.
Nawet na oponie letniej, jadąc w lato w deszczu, to wszystko jest ważne, bo tez można z zakrętu wylecieć, albo zaliczyć pobocze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

27 Mar 2018, 11:46

Jeszcze trochę za wcześnie na zmianę. Jedź na zimowych, po świętach zmienisz. Dyskomfort będzie znikomy, a nawet żaden. I przynajmniej śnieg Cię nie zaskoczy jak spadnie. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez ArteK 11 Maj 2018, 11:52, edytowano w sumie 2 razy
Powód: Reklama
7lech
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 20 07 2009
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1.5 TS
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

20 Lip 2018, 13:37

Ja mam dwa komplety i tyle. W ubiegłym roku jeździłem przez lato na zimówkach bo chciałem je skończyć a poza tym nosiłem się z zamiarem zakupu większych felg i muszę przyznać, że w miarę sobie radziły :P W zimie zamówiłem na lato opony Barum Bravuris wykopane na Ucando bo była niższa cena po sezonie i teraz na nich śmigam. Super sobie radzą w deszczu i o dziwo nie hałasują :) Miałem kiedyś całoroczne i niestety zadowolony nie byłem.
motii
Nowicjusz

Auto: Mercedes 250
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na rowery, rolki, deskorolki i hulajnogi
    W ciepłych miesiącach roku wzrasta liczba wypadków z udziałem rowerzystów. W zeszłym roku sprawcami aż 1830 z nich byli kierowcy samochodów osobowych. Zapobiec takim zdarzeniom można m.in. poprzez zachowanie ...
    Silnik R110 – Renault ZOE
    Silnik R110 jest najnowszym osiągnięciem Renault, lidera na rynku samochodów elektrycznych w Europie, potwierdzającym jego strategię rozwoju i produkcji silników elektrycznych i kolejnym dowodem na know-how ...

31 Lip 2018, 18:14

motii napisał(a):Miałem kiedyś całoroczne i niestety zadowolony nie byłem.
Takie opony w lato zawsze będą głośniejsze.

motii napisał(a):muszę przyznać, że w miarę sobie radziły
Zimówki w lecie to kiepski pomysł kiedyś jeździłem dwoma samochodami przez chwilę które miały zimówki a było 25 stopni i kleiły się do asfaltu, lekkie ruszanie i potrafiły się ślizgać nie mówiąc o hamowaniu, przy temperaturze około 0 stopni zachowywały się jak zupełnie inne opony.

motii napisał(a):W zimie zamówiłem na lato opony Barum Bravuris wykopane na Ucando bo była niższa cena po sezonie i teraz na nich śmigam.
W wielu sklepach są wyprzedaże po sesonie ale czy warto jak zakładasz na lato takie opony to już mają przeważnie rok. Przed sezonem gumy które mają do 3 m-c można też kupić w bardzo korzystnych cenach.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Paź 2018, 14:46

Wszystko zależy od przebiegów jakie pokonujesz oraz samej marki opon, wybierając te klasy premium możesz być pewny, że dobrze Ci posłużą i mowa o całorocznych.
LadneFelgi
Nowicjusz