Pęknięty bieżnik opony ?

01 Paź 2018, 04:10

Witam mam w aucie opony michelin pilot alpin 3 dzisiaj zauważyłem że bieżnik się rozchodzi na jednej z opon, nie wygląda to na głębokie pęknięcie ale jednak są obawy - czy opona nadaje się tylko na śmietnik? Takie coś jest na całym obwodzie opony.
Nikoks
Nowicjusz

01 Paź 2018, 05:43

To pęknięcie ze starości(zmęczenie materiału)-śmietnik.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

01 Paź 2018, 12:59

Dokładnie tak jak kolega napisał, ja od siebie dodam że może być to niebezpieczne przy wyższej prędkości jak opona wystrzeli
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Paź 2018, 13:52

Nikoks napisał(a):Takie coś jest na całym obwodzie opony
Tak jak koledzy napisali jest to bardzo niebezpieczne tym bardziej że występuje na całym jej obwodzie. Z ciekawości napisz z którego roku masz te opony?

Guma wygląda na zmęczoną i dosyć starą ;/ Pamiętaj że opony wymieniasz parami. Na jednej osi muszą być identyczne.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Paź 2018, 14:44

A od jak dawna posiadasz te opony? Pytam bo na zdjęciach wyglądają na mocno styrane życiem, moim zdaniem również kompletnie nie nadają się do jazdy.
LadneFelgi
Nowicjusz

05 Paź 2018, 14:47

opony były na aucie jak je kupowałem, 3 opony są z 2011 a ta ze zdjęcia 2009. Niestety zawaliłem że nie popatrzyłem na rocznik opony tylko na bieżnik, mam nauczkę. Opony zmienione :) dzięki za odpowiedzi
Nikoks
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...