Czy zmniejszać ciśnienie w oponach w zimie?

11 Gru 2020, 10:38

Pamiętam jak dawniej brat opowiadał że na zimie w hondzie w przodu miał ciśnienie 1,9 żeby było bardziej przyczepne. I się chciałem zapytać czy jeśli spuszcze trochu ciśnienie to faktycznie będzie auto bardziej przyczepne na śliskim? Mam teraz 2,2 . Jesli to co wyżej napisałem to prawda to do jakiego ciśnienia spuścić? Czy lepiej jeździć na normalnym
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

11 Gru 2020, 10:52

Jak jeździsz sam to ustaw ciśnienie takie jakie powinno być prawidłowe dla jednej osoby bez bagażu i będzie ok.

Ciśnienie można lekko zmniejszyć (np. o 0,2-0,3) ale tylko w przypadku kiedy wystąpi sytuacja, że będzie bardzo ślisko i będziesz jechał powoli (mocno ośnieżone drogi z ubitym śniegiem). Później należy wrócić do odpowiedniego ciśnienia. Generalnie jak jeździsz po mieście nie ma sensu robić takiego zabiegu.
ineedl napisał(a):Pamiętam jak dawniej brat opowiadał że na zimie w hondzie w przodu miał ciśnienie 1,9 żeby było bardziej przyczepne.
Dzisiaj masz opony typowo zimowe, kiedyś jeździło się cały rok na takich samych oponach i nikt ich nie zmieniał. Wtedy to miało sens. Obecne opony zimowe są zrobione tak żeby przy niskich temperaturach zapewniały jak najlepszą przyczepność na ubitym śniegu wgryzając się w niego. Mając za niskie ciśnienie może się okazać że opona nie będzie funkcjonowała prawidłowo i pogorszysz jej właściwości przez co przyczepność będzie gorsza.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35